In vizor

Aurelia Cristea: “Legea antifumat va intra in vigoare in jurul datei de 15 martie”

Curtea Constitutionala a respins, astazi, sesizarea cu privire la Legea antifumat, astfel ca aceasta va fi trimisa la promulgare. Deputatul clujean Aurelia Cristea, initiatoarea acestui proiect, anticipeaza ca legea va intra in vigoare in jurul datei de 15 martie. Va fi interzis fumatul in baruri, cafenele, restaurante si cluburi, la locul de munca sau in apropierea spatiilor de joaca pentru copii.

Curtea Constitutionala a declarat constitutionala Legea antifumat, astfel ca aceasta va fi trimisa la promulgare, la presedintele Romaniei, urmand sa intre in vigoare in 45 de zile de la momentul publicarii in Monitorul Oficial.

Deputatul clujean Aurelia Cristea, care a initiat proiectul si l-a sustinut pana in acest moment, spune ca legea va intra in vigoare in jurul datei de 15 martie.Pana atunci, Ministerul Sanatatii, impreuna cu cei care sunt nominalizati din partea autoritatilor in lege sa o aplice, vor elabora normele de aplicare a legii, astfel incat sa nu existe interpretari de alta natura, decat cele care au fost trecute in spiritul legii.

“Eu cred ca acestui proiect i-a venit vremea si dovada ca tot mai multe unitati de alimentatie publica au interzis fumatul in spatiile lor, iar in ceea ce priveste locurile de munca, cred ca marea majoritatea angajatorilor au luat aceasta masura, iar acolo unde nu au facut-o, sunt mai mult decat constienti ca este vorba despre sanatatea tuturor”, a declarat Aurelia Cristea, deputat PSD.

Printre cele mai importante schimbari aduse de lege se numara interzicerea fumatului in institutiile publice si in localuri, de la restaurante, cafenele, baruri sau cluburi.

“Practic, acolo unde isi desfasoara activitatea o persoana si isi are locul de munca, este interzis fumatul. De asemenea, este interzis fumatul in apropierea parcurilor de joaca, pentru a evita si posibilitatea ca cei mici sa imite gestul respectiv si apoi sa fie tentati sa inceapa sa fumeze la o varsta frageda. Cred ca m-as uita mai mult la efectele post-implementare, acelea ca toti vor respira un aer mai placut in toate aceste unitati publice inchise si, mai mult decat atat, vom asista la o diversificare a serviciilor, in special cele din industria ospitalitatii. Vor fi familii cu copii care isi vor putea petrece timpul in astfel de unitati intr-un mod firesc, constant si fara sa aiba acea bariera a faptului ca nu puteau sa intre din cauza fumului de tigara”, puncteaza initiatoarea legii.

Legea interzice fumatul in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei coopilului, de stat si private. 
Amenzile sunt de la la 100 la 500 de lei pentru persoanele fizice si de la 5.000 la 15.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respecta legea. De asemenea, localurile care nu se vor conforma noilor reglementari, pot fi suspendate sau chiar inchise. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *