In vizor

Aurelia Cristea, deputat PSD de Cluj: „Lipsa autorizațiilor pentru un număr de 4000 de școli ne arată un adevăr crud, copiii noștri învață în condiții insalubre și nesigure”

Ziar de Cluj le-a solicitat opinia senatorilor, deputaților clujeni și aleșilor locali (membri ai Comisiei de Învățământ din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca), referitor la propunerea Ecaterinei Andronescu de a se amâna concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți de școli, concursuri care nu au mai fost organizate din anul 2008, conducătorii unităților de învățământ fiind numiți, în tot acest interval, prin delegație, de către inspectoratele școlare, pe perioade de câte un an.

Actualul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, la începutul acestui an şcolar, că „după 10 ani de intruziune politică în şcoală este momentul pentru reprofesionalizarea managementului școlar”. 

La nivelul județului Cluj vor fi scoase la concurs posturile de director (în unele cazuri şi cele de director adjunct) în toate cele 216 instituții de învățământ cu personalitate juridică din judeţ.

Un aliniat nou la articolul 257 din Legea Educației, introdus ca amendament de Comisia de Învățământ a Senatului, condusă de fostul ministru PSD al Educației, Ecaterina Andronescu, prevede însă faptul că „concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct se organizează numai după finalizarea semestrului II, până la începutul noului an școlar”, ceea ce ar însemna ca funcțiile de director să fie ocupate prin concurs abia în vara anului 2017, și nu în această toamnă, așa cum propune ministrul Educației (care a anunțat că, în ciuda acestui amendament, toate etapele pentru ocuparea funcțiilor de directori de unități de învățământ vor continua).

I-am întrebat pe aleșii clujenilor cum comentează acest amendament, care amână concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți de școli, care consideră că este motivația pentru care a fost introdus acest amendament de către Comisia de Învățământ a Senatului, condusă de către Ecaterina Andronescu, și dacă consideră că prin acest amendament școlile vor continua să fie aservite factorului politic local.

Aurelia Cristea, deputat PSD de Cluj: „Lipsa autorizațiilor pentru un număr de 4000 de școli ne arată un adevăr crud, copiii noștri învață în condiții insalubre și nesigure”

Aurelia Cristea, deputat PSD de Cluj, a răspuns solicitării noastre printr-o perspectivă echilibrată și totodată tranșantă asupra chestiunii concursurilor directorilor de școli, școli pe care le consideră insalubre și nesigure:

„Sunt încântată să vă răspund la această solicitare, în ciuda faptului că nu sunt membru al Comisiei de învăţământ. Am însă o experienţă bogată în domeniul managementului, așa că vă ofer câteva elemente din această perspectivă. Sunt un ferm susţinător al profesioniştilor în toate domeniile lor de activitate şi în lumina acestei credințe vă voi răspunde.

Sunt în asentiment cu domnul Ministru Mircea Dumitru în ceea ce priveşte reprofesionalizarea managementului şcolar şi asta pentru că în domeniul educaţiei cei care conduc unitățile de învăţământ se confruntă cu grave probleme. Aici discutăm despre acele şcoli fără apă sau wc-uri sau cu unităţi sanitare rudimentare, săli de clasă care aproape se dărâmă pe elevi, lipsa dotărilor minimale, repetata situație a nefinalizării lucrărilor până la începutul anului școlar, probleme de transport al elevilor etc. Practic, lipsa autorizațiilor pentru un număr de 4000 de școli ne arată un adevăr crud, copiii noștri învață în condiții insalubre și nesigure. 

Din toate aceste motive, cred că e un adevăr incontestabil că avem nevoie de cei mai buni manageri în fruntea unităţilor de învăţământ.

Toate aceste probleme trebuie rezolvate cât mai repede, dar nu în grabă! Actualul Guvern probabil doreşte să rezolve o parte din aceste dificultăţi, dar nu ştiu dacă urgentarea concursurilor de ocupare a posturilor este soluţia. Acest aspect cred că a fost surprins şi de membrii Comisiei pentru Învăţământ, acesta fiind motivaţia din spatele introducerii acelui amendament.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a afirmat  pe 1 septembrie că vor fi organizate concursuri de director pentru toate unităţile din învăţământul preuniversitar. Potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare, concursul are două părţi: o probă scrisă, organizată la nivel naţional, cu subiecte de timp test grilă elaborate de minister şi două probe la nivel judeţean.  Toată această procedură necesită, din punctul meu de vedere, o perioadă mai lungă de pregătire și organizare pentru ca, la final, să avem un număr de profesionişti pregătiţi să facă performanţă. 

În ceea ce priveşte factorul politic în alegerea directorilor de şcoli, este clar că politizarea învăţământului este de condamnat şi este un fenomen care trebuie abordat cu seriozitate și responsabilitate.

În lumina acestui an de campanii electorale totul a fost pus sub semnul aservirii politice, însă, în toată această situaţie mă tem că se pierde, din păcate, esenţa lucrurilor şi anume existenţa unor profesioniști în fruntea unor instituţii care au menirea să vegheze şi să contribuie la educaţia copiilor noştri.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *