Politica

Augustin Zegrean, fost șef al CCR: Șansele ca Guvernul să elimine pensiile speciale sunt minime. ”Scriem legi ca să ne aflăm în treabă”

Încercarea Guvernului de a recalcula pensiile speciale are probleme de constituționalitate, spune fostul preşedinte al Curţii Constituţionale (CCR), Augustin Zegrean. Acesta a declarat tranșant: ”Scriem legi ca să ne aflăm în treabă”.

  • În acest final de an, Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege pentru modificarea pensiilor speciale pentru mai multe categorii de beneficiari. Acest proiectul a fost trimis spre avizare și urmează, cât de curând, să fie pus în dezbatere publică.

Întrebat despre acest demers al Guvernului Ciucă, Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a avut numai critici. Specialistul a vorbit în special despre articolul privind recalcularea pensiilor pe care le primesc foștii magistrați. Zegrean a subliniat faptul că nu pot fi recalculate pensiile aflate în plată spre a fi micșorate. Acesta spune că sunt foarte mari șansele ca acest proiect de lege să pice dacă e atacat la Curtea Constituțională.

”Am citit textul. Cred că ei nu știu ce spun… În șase luni nu au cum să recalculeze toate pensiile. Recalcularea pensiilor s-au lăudat că o fac în trei luni și a durat cinci ani. Deci scriem legi ca să ne aflăm în treabă, dar tot e mai bine decât să le cumpărăm gata scrise de la Banca Mondială.

Au luat legea făcută de PSD în 2017 și au lucrat pe ea. Nu puteam să facem noi și să ne rămână alea două milioane, să el dăm la necăjiți? Că tot așa se vorbește că trebuie să reducă pensiile mari, dar nimeni nu vorbește să se mărească pensiile mici. Asta e problema noastră? Să fim toți săraci sau să fim toți bogați? Cum ne-am dori?”, a spus fostul președinte CCR, la B1TV.

Nu doar Augustin Zegrean critică proiectul Guvernului. USR acuză actuala putere că, de fapt, nu vrea să elimine pensiile speciale, ci să le salveze.

”M-am uitat și eu pe draftul acela de lege. Din păcate, nu este vorba de o lege care să elimine pensiile speciale, ci o lege de salvare a pensiilor speciale, de păstrare și cosmetizare a lor.

Pe formă, există niște îngrijorări, pentru că noi am spus întotdeauna că această abordare în eliminarea pensiilor speciale trebuie să se facă într-un pachet legislativ, nu să existe o singură lege, pentru că am mai văzut că ea riscă să pice la CCR, dacă este atacată, iar ei au venit în continuare cu o singură lege.

Și apoi, în ceea ce privește normele de implementare, nu există termene, să vedem și noi când ar putea să fie implementată această lege, prin norme”, spune deputata Cristina Prună, la Rfi.