In vizor

„Au trebuit să moară oameni” ca ministrul de Interne să aibă o reacţie privind consumul de droguri la festivaluri: „E regretabil”

„E regretabil” faptul că se ştia de problema consumului de droguri de mare risc la festivaluri, în şcoli, pe stradă, dar autorităţile competente dorm în papuci, în loc să-şi facă datoria. Asta e regretabi, că au trebuit să moară doi tineri la Festivalul Saga din Bucureşti ca să se trezească din somnul de pe bancheta din spate şi Lucian Bode, ministrul de Interne. Îi amintim că de când există UNTOLD şi Electric Castle la Cluj, se raportează persoane drogate în perimetru. Cică: Ministrul de Interne Lucian Bode a făcut joi declarații după tragedia de la festivalul SAGA din weekend.

„Am avut parte de o tragedie și este regretabil că un tânăr a murit în urma supradoze la acest festival. La fiecare acțiune de amploare la care noi participăm evident că noi tragem concluzii și pe principiul lecțiilor învățate transmitem structurilor noastre ce s-a făcut bine și ce trebuie să corectăm. Așa am făcut și aici. 73 de mii de participanți, 129 de dosare penale, 119 dosare penale pe componentă de consum, deținere ilegală de droguri și substanțe interzise. Acestea sunt cifre care spun totul despre activitatea structurilor MAI din cele trei zile. Iertați-mă, aceste dosare penale au fost întocmite de structurile MAI, nu de către altcineva. Teoria că MAI nu a fost prezent activ în acest eveniment este una falsă. Am avut peste 400 de efective zilnic în cele trei zile de festival”, a spus Bode.

Cu privire la măsurile care vor fi luate, Bode a declarat:

„Am dispus structurilor MAI să vină cu un plan pe cele două componente: de prevenire și de combatere. Astăzi, începând cu orele 10.00, am convocat toate structurile cu responsabilitate în acest domeniu și în urma acestei întâlniri vom stabili măsuri pe termen scurt și  pe termen mediu privind prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri și alte substanțe interzise. Concret, vom reevalua activitățile de colectare a datelor, vom pregăti suplimentar personalul MAI, vom stabili calendarul evenimentelor cu public numeros și acolo vom avea o prezență sporită a efectivelor MAI, vom pregăti organizatorii de evenimente, pentru că este nevoie să avem o colaborare foarte bună și, foarte important, vom comunica public”.

A dispus să se vină cu un plan. Bine că n-a dispus să se facă o comisie, că în mod cert se îngropa problema.

În rest, cică, „nu e corect” să se dea vina pe fix autorităţile care trebuie să se ocupe de problemă. Aceastea muncesc de le sar capacele. Problema este că nu ştim în beneficiul cui muncesc – că ne-am lămurit cu Poliţia Română: nu o mai poţi deosebi de interlopi. E corect e ca structurile MAI să se intâlnească noaptea prin parcuri cu famelia interlopă și să pornească girofarul când se deplasează după șaorma cu de toate…

„Este incorect pentru structurile MAI să se pună o întrebare retorică în public: Ce ați făcut?”, a mai declarat ministrul de Interne Lucian Bode.

„Am avut zeci de mii de elevi care au intrat în proiectele noastre de prevenire antidrog. Doar la nivelul anului 2021 am destructurat 52 de grupări infracționale și au fost inculpați peste 1600 de persoane. 2,8 tone de droguri au fost confiscate anul trecut. La Constanța anul trecut 1,4 tone de heroină, a fost cea mai mare captură din ultimii 30 de ani. Aceste cifre vorbesc despre activitatea MAI. Dar suntem conștienți că nu am făcut mai mult, vorbim de un flagel”.

„Ieri am avut 14 percheziții pe componenta destructurării rețelelor de trafic. Structurile ministerului acționează în zonele sensibile. Anul trecut au fost destructurate 52 de grupări de droguri. Nu pot să spun că sunt foarte mulțumit de modul în care acționează cât timp azi sunt destructurați și mâine sunt alții în loc, în aceeași zonă”.

Să îi explice careva ministrului că reactiv nu e proactiv. Că reacţia DUPĂ nu PREVINE, ci doar CONSTATĂ.

Acesta a mai precizat că trebuie ca toate instituțiile statului să facă front comun pentru a limita acest flagel. „Ne privește pe toți”, a adăugat Bode.

Ministrul de Interne a mai declarat că MAI va spori efectivele la festivaluri:

„Este nevoie să avem o colaborare foarte bună cu organizatorii evenimentelor și vom comunica public”, a mai declarat ministrul de Interne, Lucian Bode.