Din oras

Au luat credit pentru o casa noua, dar platesc rate fara sa se poata muta. Dupa ce a inchis ochii la ilegalitatile unui constructor, Primaria nu gaseste o solutie pentru drama a 30 de familii

Drama familiei Mesaros este asemanatoare cu a celorlalti 30 de cumparatori ai unei locuinte din imobilul de pe strada Margaului, numarul 5-7. Aici, in baza unei autorizatii de constructie, emisa de catre Primaria Cluj-Napoca, dezvoltatorul imobiliar Eduard Gal a inceput construirea unor case insirate, insa, fara a respecta autorizatia. Nimeni din Primarie nu a observat decat ulterior, cand firma condusa de Gal a intrat in faliment, ca nu a fost respectata autorizatia. Mare parte din oamenii care au achizitionat prin credit o locuinta au ramas si fara casa, si cu rate la banci. Din iulie 2015 si pana in prezent, cand au solicitat prin reprezentantii firmei de insolventa intrarea in legalitate a imobilului finalizat in proportie de 85%, cetatenii nu au primit niciun raspuns din partea administratiei locale. In tot acest timp, ei platesc rate la banci, stau in chirii sau se inghesuiesc intr-o garsoniera de 24 de metri patrati. 


Familia Mesaros a cumparat in luna august 2008 o locuinta intr-un imobil care urma sa se ridice pe strada Margaului la numarul 5-7. Pentru acest lucru, cei doi soti au girat cu garsoniera din cartierul Marasti in care locuiesc in prezent alaturi de fiul lor de 20 de ani. Pentru locuinta promisa au platit, in baza unui antecontact de vanzare-cumparare, 50.000 de euro. Cum Eduard Gal nu a respectat autorizatia de construire numarul 2200 din 17.12.2007, eliberata de Primaria Cluj-Napoca, ba, mai mult, a si fugit din tara cu banii bancii si cu cei ai cumparatorilor, cetatenii au ramas pagubiti. 

“Am facut un antecontract de vanzare-cumparare in august 2008 cu firma Brokart Construct SRL, reprezentata de Eduard Gal, pentru a cumpara un apartament de 60 de metri patrati pe strada Maguri. Imobilul e aproape gata, e finalizat peste 85% din el. Constructorul a intrat in faliment, am auzit ca a plecat din tara, iar acum Primaria nu vrea sa reautorizeze cladirea pentru ca acel constructor nu a respectat autorizatia. Mai mult, ne-au amendat ca am pus gard sa protejam zona de hoti. Au furat termopane, instalatia electrica, tot. Noi ne intrebam cine din Primarie este responsabil ca acel constructor a facut ce a vrut de capul lui. Trebuia verificat constructorul, am auzit ca e in Italia ”, a afirmat Firuta Mesaros. 

Problema familiei Mesaros e cu atat mai dramatica cu cat sunt nevoiti sa locuiasca intr-o garsoniera alaturi de fiul lor de 20 de ani fara a putea sa se bucure de mult visatul apartament pentru care, cu sacrificii, platesc cate 500 de euro lunar.

“Cand am cumparat acea locuinta de langa vechiul Oser ne-am gandit, in primul rand, la copilul nostru. Ne gandeam ca, aici, in garsoniera o sa ii fie greu sa stea cu noi cand va mai creste. De aceea am accesat un credit la Raiffeisen Bank. Am luat 50.000 de euro cu care am platit pe loc, prin virament bancar in contul constructorului de la BCR. Am ipotecat garsoniera asta din Marasti. Locuinta cumparata trebuia sa fie gata in decembrie 2008 sau, cel mai tarziu, in martie 2009. Din pacate, apartamentul nu e gata si noi stam aici cu copilul de 20 de ani ca nici pic de intimitate nu are saracul”, a afirmat Firuta Mesaros.

O parte dintre cetatenii inselati de Eduard Gal au fost prezenti la sedinta Consiliului Local din iulie 2015, pentru a le cere consilierilor intrarea in legalitate a imobilului, astfel incat, prin intermediul firmei de insolventa sa se gaseasca un constructor care sa finalizeze lucrarea, iar oamenii sa se poata muta in casele noi. Case pentru care de opt ani de zile platesc rate.

“Erau niste case insiruite, dar constructorul le-a vandut ca niste apartamente pentru ca a facut parter, etaj si mansarda. Domnul Boc, la ultima intalnire din iulie, anul trecut, de la Consiliul Local, a spus ca am fost pacaliti de constructor. Dar noi l-am intrebat pe Boc, „dumneavoastra ca i-ati dat autorizatie, nu trebuie sa fiti si cel care sa verifice cand construieste”. Il lasa sa construiasca pana la sfarsit si apoi demolam ca nu e buna constructia. Nu e asa, si Primaria are parte de vina. El tot o dadea ca ne-a pacalit constructorul”, a declarat Danut Mesaros.

Dintre cumparatorii tepuiti de Eduard Gal s-au regasit persoane care lucrau in strainatate si nu au putut urmari stadiul constructiei. O parte dintre ei au decedat, iar urmasii, pentru a spera ca vor putea intra in posesia apartamentelor aflate in litigiu, au fost nevoiti sa faca succesiune, astfel incat, sa fie admisi la masa credala.

“A fost o doamna, din cate stim noi, care lucra in strainatate si care a si murit intre timp si tot nu s-a vazut cu casa terminata. Ce ma deranjeaza pe mine, ca am fost in sedinta aceea din iulie, la Boc, si o zis sa trimitem pe cineva de la firma de insolventa cu ceva reprezentanti sa discutam problema si, in 30 de zile, vom primi un raspuns. In decembrie am fost iarasi pe ordinea de zi a sedintei la diverse si cand cineva a intrebat de problema noastra s-a uitat, asa, in gol, habar nu avea de problema. Si ne-a zis ca nu a gasit nicio solutie, pentru noi asta o fost raspunsul domnului Boc. Dupa ce a zis ca ne da in 30 de zile un raspuns habar nu avea. Uite ca au trecut 7 luni si Primaria nu ne-a dat niciun raspuns. Am cerut un raspuns in scris si nu am primit. Acestea sunt probleme sociale. Daca e mai importat sa ii dai diploma la unu si la altu, pai, ce mai vorbim de infrastructura, construirea de spitale, chestii sociale pentru oameni. Acestea sunt cele mai importante si apoi sa dai diplome. Am fost si eu la cateva sedinte, pe cuvant, e ca un circ acolo. Mergeam de la ora 3 si am stat pana la ora 7 sa ne vina randul, la diverse. De 8 ani asteptam sa ne dea o solutie. Chiar am prins o raza de speranta cand am crezut ca am ajuns la domnul Boc, am ajuns la Primarie si poate se va gasi pe calea asta o solutie. Sa se reaprobe sa se intre cumva in legalitate. Si acuma suntem foarte dezamagiti, ca dupa ce a explicat cum stau lucrurile nici pana in ziua de azi nu am primit niciun raspuns. O uitat de noi, ce sa ne mai dea raspuns, asta e cea mai mare dezamagire a noastra”, a declarat Firuta Mesaros.

Ziar de Cluj a solicitat reprezentantilor Primariei un punct de vedere oficial in privinta situatiei imobilului de pe strada Margaului numarul 5-7. Cand vom primi raspunsul, cel mai probabil in 30 de zile, il vom publica. Cetatenii care platesc rate de cate 500 de euro lunar si care au cheltuit mii de lei pentru procese, isi doresc sa fie lamuriti odata pentru totdeauna, scris negru pe alb, daca exista posibilitatea ca imobilul sa intre in legalitate sau daca vor continua sa plateasca inca 15 ani pentru ceva ce nu le va apartine niciodata din cauza greselilor functionarilor Primariei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *