In vizor

Au lăsat un canal descoperit iar acum trebuie să plătească. Primăria obligată să despăgubească cu 25.000 de lei un cetăţean italian

Decizie definitivă a Tribunalul Cluj care a respins apelul Primăriei Cluj și al Companiei de Apă Someș împotriva sentinței prin care au fost puse să-i plătească daunede 25.000 de lei  unui cetăţea italian care s-a lovit într-un canal lăsat descoperit. Cazul italianului nu este singular la Cluj-Napoca fiind mai multe persoane în ultimui doi ani care au suferit traumatisme ca urmare a gropilor din asfalt nesemnaizate de companiile responsabile. 

Soluția Tribunalului pe scurt: ”Respinge ca nefondat apelul declarat de S.C. Compania de Apă Someş S.A. şi Municipiul Cluj-Napoca, prin Primar şi apelul incident formulat de A.M. împotriva sentinţei civile nr. 6911 din 13.07.2016, pronunţată în dosarul nr. 21211/211/2014 al Judecătoriei Cluj-Napoca, pe care o menţine în totul. Decizia este definitivă.”

Anterior, Judecătoria Cluj-Napoca a obligat pârâții, in solidar, la plata catre reclamant a sumei de 25.000 lei, din care suma de 4.866,40 lei cu titlu de daune materiale si suma de 20.133,60 lei cu titlu de daune morale.

”Instanţa constată că în cauză sunt îndeplinite toate condiţiile răspunderii civile delictuale a pârâţilor, în solidar, pentru prejudiciul încercat de reclamant prin căderea sa în canalul al cărui capac lipsea, nesemnalizat, în înţelesul art. 1349, 1357 şi urm. C. civ.

Astfel, sub aspectul prejudiciului încercat de către reclamant, instanţa reţine că datorită accidentului în care a fost implicat fără a i se putea reţine vreo culpă, care i-a cauzat vătămarea sănătăţii, acesta a fost nevoit să suporte suferinţele fizice şi psihice inerente, investigaţiile medicale repetate, să urmeze tratamentele de recuperare prescrise cât şi să suporte incapacitatea adaptativă, care în prezent este minoră.

Relativ la suferinţa fizică şi psihică a reclamantului, timpul necesar investigaţiilor medicale şi suspiciunea ca deteriorarea stării sale de sănătate este preponderent cauzată de accidentul suferit, deşi aceasta nu se verifică în totalitate, în contextul vârstei reclamantului şi a faptului că există dovezi ca acesta este o persoană suferindă şi de alte afecţiuni al căror tratament şi suferinţe au interferat, instanţa apreciază ca reclamantul a suferit fără putinţă de tăgadă şi un prejudiciu moral, care se adaugă prejudiciului material suferit în cuantum de 4.866,40 lei, estimat la o valoare de 20.133,60 lei.

Prin urmare, instanţa constată că pretenţiile reclamantului ce exced sumelor de mai sus sunt neîntemeiate şi trebuie respinse ca atare.

Fapta ilicită şi culpabilă a pârâţilor constă în nesemnalizarea gurii de canal fără capac, respectiv lipsa verificării în conservarea măsurilor de semnalizare necesare pe o durată mai îndelungată de timp, de către pârâta SC Compania de Apă Someş SA, precum şi neîndeplinirea în nici un mod a atribuţiilor de supraveghere şi control a acesteia de către Municipiul Cluj-Napoca.”, se arată în motivarea sentinței. 

Cetăţeanul italian s-a accidentat în timp ce se plimba pe o stradă din cartierul Mărăşti. Aici o gură de canal a fost acoperită cu carton iar în momentul în care italianul a călcat pe carton s-a prăbuşit în gol având ulterior nevoie de 45 de zile de îngrijir medicale.

Un alt incident asemănător s-a petrecut în octombrie 2015 când un nevazator a cazut într-o groapă adâncă de doi metri, săpată în zona Pieţei Mărăşti de angajaţii unei companii de gaz. Bărbatul, directorul adjunct al liceului pentru copii cu deficienţe de vedere din Cluj-Napoca, a suferit atunci răni uşoare la cap, fiind necesară intervenţia unui echipaj SMURD care i-a acordat primul ajutor. Clujenaul a anunţat imediat după incident că se va adresa instanţei unde urma să depună o plângere penală impotriva celor de la compania de gaz.

În septembrie 2016  o cunoscută artistă a Operei Române din Cluj-Napoca a fost la rândul ei victima nesimţirii şi delăsării administraţiei locale şi a responsabililor Companieie de Apă. Eva Bain, componentă a corului de elită al  Operei Române, în timp ce îşi plimba câinele în zona cinematografului Dacia din cartierul Mănăştur, a călcat pe un canal al cărui capac nu era fixat ajungând astfel în canalizare. Pentru a ieşi din canalizare, Eva a avut nevoie de ajutorul trecătorilor aflaţi în apropiere. Din fericire pentru artistă rănile au fost minore fiind vorba de doar câteva zgărieturi care nu au necesitat intervenţie medicală de specialitate.

O altă clujeancă a avut parte de un incident asemănător cu cel al artistei Operei Române la doar o lună mai târziu. Christa Medan, în 14 octobrie a ieşit să îşi plimbe câinele prin cartierul Gheorgheni când a căzut într-un canal al cărui capac s-a deplasat în momentul în care aceasta a călcat pe el. Norocul clujencei a fost faptul că a avut spirit de reacţie reuşind să se prindă şi să se susțină cumva de pereţii canalului însă, de la gât în jos, corpul i-a fost practic în gura de canal. 

Câte procese, câţi bani mai trebuie cheltuiţi din buzunarul clujenilor sau cine trebuie să moară pentru ca astfel de evenimente neplăcute să nu se mai întâmple în Cluj-Napoca?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *