Politica

AU ÎNCEPUT ”NEGOCIERILE” PNL – PSD: Sorin Grindeanu, noul președinte interimar al Camerei Deputaților

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu este noul președinte interimar al Camerei Deputaților, anunță Antena3.

Președintele PSD Marcel Ciolacu s-a arătat încântat că Sorin Grindeanu a preluat interimatul pentru două săptămâni la conducerea Camerei Deputaților.

„Mă bucur că dl Grindeanu a reușit să creeze o majoritate în Parlament și să fie președinte interimar”, a spus Ciolacu, la sediul partidului.

(Nu știm dacă să plângem sau să râdem la o asemenea declarație ipocrită)

CONTEXT: PNL a executat luni seară o întoarcere cu 180 de grade a poziției politice și a deschis drumul spre un guvern majoritar, cel mai probabil cu PSD. Cum s-au răzgândit liberalii peste noapte, cu 12 ore înainte ca audierile miniștrilor să înceapă în Parlament? Factorul declanșator a fost o serie de telefoane date de președintele Klaus Iohannis liderilor PNL. Șeful statului i-a sunat luni pe Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și prim-vicepreședinții partidului și le-a transmis că șansele guvernului minoritar Ciucă sunt zero în Parlament. El le-a cerut o schimbare rapidă de poziție, astfel încât PNL să înceapă negocierile reale pentru un guvern majoritar fie cu PSD, fie cu USR.

La ședința BEX, lucrurile s-au desfășurat rapid: premierul Ciucă și-a depus mandatul, liderii au votat pentru începerea negocierilor pentru formarea unei majorități.

Cei mai mulți lideri locali cu forță au insistat pentru o majoritate cu PSD, cu premier PNL, în timp ce varianta USR a fost susținută doar de 2-3 lideri. Unul dintre motivele invocate în sprijinul coaliției cu PSD a fost acela că e singura care creează o majoritate solidă, în timp ce o coaliție cu USR și UDMR e extrem de fragilă din cauza plecării parlamentarilor fideli lui Ludovic Orban.

Marea miză din PNL în acest moment este numele viitorului premier desemnat. Cîțu s-ar vrea el – a și încercat să se autopropună prin interpuși, dar i s-au retezat aripile: nimeni nu vrea să negocieze cu el. Așa că, în continuare, noua nominalizare s-ar putea să fie tot Ciucă.

Nicolae Ciucă, favoritul președintelui Klaus Iohannis, e în cărți pentru a fi desemnat din nou premier. Nu e exclus însă ca PNL să meargă la consultările de la Cotroceni cu mai multe propuneri de premier, iar decizia finală să îi aparțină președintelui Iohannis.

Între timp, liberalii încep astăzi negocierile cu PSD, iar primele planuri ar arăta o împărțire a portofoliilor după algoritmul 8 la PSD, 8 la PNL și 2 la UDMR. Ar urma să fie împărțite și ministerele avizatoare, astfel încât PNL să ia Justiția, iar PSD – Finanțele, potrivit primelor calcule din PNL.

PE SURSE: PSD va cere postul de prim-ministru într-o eventuală coaliție guvernamentală cu PNL, – cel puțin asta se aruncă pe piață pentru a forța cât mai multe ministere în favoarea PSD, sau chiar boicotarea intrării acestei formațiuni la guvernare

Să nu uităm că Vasil Dîncu are impresia că mai multă opoziție și lăsarea PNL-USR să scoată castanele pandemiei din foc ar aduce puncte politice PSD. Numai că aduce puncte politice AUR.

Toate aceste ”pe surse” aruncate pe piața mass media se fac acum când cele două partide se pregătesc de negocieri. PSD are în acest moment cel mai mare număr de parlamentari.

Deocamdată, singurul lucru palpabil este ce a obținut Grindeanu de la PNL: șefia Camerei Deputaților, chiar dacă interimară.

Negocierile au început.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *