Problema achizițiilor de lux pe care le-a făcut Ionuț Rusu, directorul Sălii Polivalente, a fost adusă din nou în discuție în ședința de Consiliu Local de luni, 1 noiembrie. Managerul liberal a cheltuit, din BANII PUBLICI, în preajma Paștilor, aproximativ 2.500 euro pe haine de firmă atât pentru femei cât și pentru bărbați și pe echipamente sportive. Rusu a scăpat ieftin, deși în mod normal, s-ar fi impus o demitere sau o demisie, după cum au remarcat și consilierii locali din opoziție. Dar când ești sinecurist, îți permiți orice pentru că știi că nu te pedepsește nimeni. Rusu a primit o sancțiune salarială de 10%.
Achiziția făcută de Ionuț Rusu din banii Sălii Polivalente a ajuns din nou în atenția consilierilor locali în contextul în care în ședința de Consiliu Local s-a votat aprobarea creșterii cheltuieilor și veniturilor.
Citește și:
În cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului de hotărâre privind creșterea cheltuieilor și veniturilor, consilierii PSD și USR PLUS au punctat faptul că managementul Sălii Polivalente este unul defectuos. Nu trebuie să fii specialist în economie ca să vezi că într-adevăr conducerea societății nu este performantă. Vorbesc de la sine datele financiare de la înființarea firmei până anul trecut.
În 2020, Sala Polivalentă a declarat pierderi de 10.600 euro și venituri totale de 508.000 euro. În anii 2019 și 2018, societatea a declarat profit net de 447.000 euro, respectiv 352.000 euro. Anii 2019 și 2018 au fost primii pe plus, după patru ani consecutivi de pierderi care au variat între 61.000 euro și 373.000 euro.
În timpul dezbaterilor a fost adusă în discuție și problema achizițiilor de lux făcute de Ionuț Rusu, despre care presa a detaliat pe larg în urmă cu câteva luni.
“Managementul Sălii Polivalente a fost compromis total după acele achiziții de lux total nejustificate făcute anul trecut în plină pandemie. Astfel că un buget pe care îl realizează acest management poate fi privit cu suspiciune, deci USR PLUS va vota împotrivă. Solicităm să se publice toate documentele auditului făcut de Consiliul de Administrație al Sălii Polivalente și nu doar decizia acestuia. Așteptăm cu interes și raportul Curții de Conturi. În orice țară civilizată un astfel de gest este urmat de o demisie sau de o demitere”, a declarat Adriana Cristian.
Primarul Emil Boc a deturnat discuția către evenimentele care au avut loc în sală și care de fapt nu au nicio legătură cu modul în care este condusă sala. O parte din acele evenimente sportive sunt private, organizate de privați, Sala Polivalentă fiind doar gazda.
„Doar în ultimele două luni la Sala Polivalentă cu acest management defectuos pe care dvs îl menționați au avut loc competiții de nivel național și mondial, nu la solicitarea noastră, ci la solicitarea federațiilor internaționale de specialitate. Dvs credeți că cineva din lume și din Europa ar veni într-o țară pe care o cunosc foarte puțin, într-un oraș de care ar afla prima dată, dacă ar avea un management din acesta defectuos? Undeva nu se leagă lucrurile acestea. Ori cei din afară care ne apreciază greșesc, ori dvs care faceți aprecieri pe care vi le respect în virtutea libertății de exprimare nu au acoperire în faptă. Vă invit să vedeți aceste evenimente, să culegeți aprecierile și cuvintele de laudă, dar când vin în Consiliul Local aud că ceva nu se leagă. Undeva ceva nu se leagă în privința asta. Când nu există rezultat, nimeni nu stă într-o funcție publică, iar cât timp asemenea lucruri sunt pe direcția bună atunci cred că trebuie să lăsăm lucrurile să meargă așa. Am cerut o verificare riguroasă din primul moment când am fost sesizat, s-au făcut verificări, s-a spus că sunt legale, dar inoportune, s-au imputat celui care a dispus plățile. Curtea de Conturi să își facă controlul, iar noi să urmărim calitatea”, a spus Boc.
Consilierul local PSD, Vladimir Mătușan a remarcat faptul că multe evenimente au loc și ca urmare a susținerii financiare din bugetul local.
„Nu ne mai duceți pe o altă pantă a discuției pentru că toate aceste manifestări au avut loc datorită sprijinului Consiliului Local care a alocat bani pentru aceste evenimente. Nu are nimic cu managementul Sălii Polivalente care este defectuos”, a afirmat Mătușan.
Boc a precizat că anumite evenimente au susținere financiară de la bugetul local, altele nu. A continuat apoi să le dea o lecție despre management defectuos consilierilor locali care au îndrăznit să critice conducerea Sălii Polivalente:
„În timpul unei competiții internaționale de gimnastică să se întrerupă muzica sau să se defecteze tabela de marcaj – asta înseamnă management defectuos. Sau să nu ai capacitate să pui sala la dispoziție cu toate standardele cerute de federațiile internaționale. Când se va întâmpla acest lucru grav, vă asigur că nimeni nu va sta acolo”, a punctat primarul.
Adriana Cristian a subliniat faptul că ar fi bine ca administrația publică locală să nu se mai ghideze după principiul românesc „a furat, dar a și făcut”.
„Ar fi bine să ieșim din logica românească a furat, dar a și făcut sau în cazul de față a făcut achiziții inoportune, dar a și făcut”, a spus Adriana Cristian.
Boc a subliniat că „aceste achiziții nu sunt nelegale. 2500 euro nu au fost considerate achiziții nelegale. Cel puțin așa a decis Consiliul de Administrație. Atunci când cineva fură este considerat nelegal”.
Citește și: