In vizor

ATOP, autoritatea fantoma din umbra Consiliului Judetean

Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP), “organism cu rol consultativ” nu iese prea des in evidenta. Prin natura activitatii sale poate face maxim sugestii si recomandari catre politie si alte institutii din domeniul sigurantei publice, pentru cresterea gradului de securitate. Membrii ei se intalnesc o data pe luna la sedinta, intocmesc cate un raport de activitate anual si cate o strategie si trimit mai departe petitiile pe care le primesc. Pentru toate acestea fiecare primeste, potrivit presedintelui Ioan Petran, 5-600 de lei pe luna. Bugetul Autoritatii pentru 2013, primit de la Consiliul Judetean este de 220.000 de lei.

Anul acesta ATOP a iesit la lumina cand a donat Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj doua Dacia Duster, in valoarea de 70.000 de lei fiecare. Anul trecut s-a vorbit despre ATOP “in targ” atunci cand, dupa alegerile locale, s-a decis noua componenta a autoritatii.

“Avem mai multe activitati. Axa principala este colaborarea cu IPJ pe linie de ordine publica. Am avut mai multe actiuni, intalniri cu factorii responsabili de ordinea publica din tot judetul. Avem sedinte lunare, unde venim cu sugestii, noi nu suntem organism de executie. Functia este remunerata, vreo 5-600 de lei pe luna. Toti membrii au la fel”, a explicat penelistul Ioan Petran, presedintele ATOP.

Petran este la al doilea mandat de consilier judetean si nu si-a trecut in declaratia de avere separat suma castigata de la ATOP anul trecut. A declarat in schimb aproape 20.000 de lei venit de la Consiliul Judetean. Suma este rotunjita cu peste 60.000 de lei, incasati anul trecut de la Universitatea Tehnica pentru functia de conferentiar. Interesant este ca toate aceste venituri s-au trecut la sectiunea “cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit”. Tot anul trecut Petran a luat 252.000 de lei imprumut de la Anton Ionescu, pentru o perioada de 30 de ani. Seful ATOP are doua case si un apartament in Cluj-Napoca, achizitionate impreuna cu sotia.

Numele lui Petran a fost implicat recent intr-un scandal, presa dezvaluind ca a fost racolat de Securitate in liceu, sub pseudonimul Danut. Cu toate acestea adeverinta din 2008 arata ca Petran nu poate fi considerat colaborator al Securitatii, avand in vedere faptul ca nu s-au identificat documente care contin informatii transmise Securitatii. Mai mult, Gazeta de Cluj arata ca Petran nu si-a ridicat scrisoarea recomandata de la CNSAS, semn ca “nu isi accepta trecutul”.

“Este absolut un neadevar. Locuiesc de 20 de ani la aceeasi adresa si nu am primit nicio scrisoare. Am candidat in 2004 si 2008 si am primit adeverinte ca nu am colaborat. In clasa a XI-a am fost prins ca am ascultat Europa Libera si probabil de acolo e toata povestea. Vom clarifica la CNSAS situatia. Sunt curat la lacrima din punctul asta de vedere”, a spus Petran.

Alaturi de Petran din ATOP mai fac parte subprefectul Mihnea Iuoras, chestorul IPJ Tudor Grindean, Gelu Rosu, reprezentant al Corpului National al Politistilor. De asemenea din partea Consiliului Judetean mai sunt membri ATOP Danut Canta si Ilarie Ivan – consilieri PSD, Marius Manzat – consilier PNL, Alexandru Coroian – consilier PDL si Lorinczi Zoltan – consilier UDMR. Membrii desemnati de presedintele Consiliului Judetean Cluj, in calitate de reprezentanti ai comunitatii sunt Iuliu Samartean, Ioan Deac si Axente Husar.

Autoritatea este impartita in trei comisii: de coordonare, situatii de urgenta si petitii, condusa de presedintele Petran – care organizeaza consultari cu membrii comunitatii cu privire la prioritatule sigurantei persoanei si intocmeste un plan strategic annual cu caracter de recomandare pentru unitatile de politie; o comisie de planificare, condusa de Danut Canta – care elaboreaza printre altele raportul anual asupra eficientei politiei si recomanda initierea unor acte normative in domeniul asigurarii sigurantei publice; si comisia pentru probleme sociale, condusa de Lorinczi Zoltan, care primeste sesizari referitoare la incalcarea drepturilor omului.

ATOP are si program de audiente timp de doua ore in fiecare joi dupa-masa de la ora 14 la ora 16, cand se pot prezenta cei care “au sugestii, sesizari,  reclamatii in legatura cu activitatea organelor de politie si a altor organisme care asigura ordinea si siguranta publica, precum si sesizari referitoare la incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

In raportul de activitate pe anul trecut Autoritatea se lauda cu sprijinirea financiara a IPJ cu 135.000 de lei si a Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna Cluj cu 11.020 de lei. Noua componenta a ATOP s-a votat in 28 august 2012. Pana la finalul anului membrii si-au conturat o “imagine de ansamblu” si au “reliefat principalele dificultati cu care se confrunta IPJ Cluj”.

„In acest context, pentru eficientizarea serviciului politienesc si modernizarea institutionala in domeniul ordinii publice in vederea cresterii sigurantei cetatenilor, Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica Cluj a solicitat M.A.I. printr-o adresa, repartizarea la Inspectoratul de Politie Judetean Cluj a 100 agenti de politie din promotia 2012, astfel: 60 pentru structurile de ordine publica din mediul urban, 25 pentru structurile de ordine publica pentru mediul rural si 15 pentru structurile de politie rutiera”, se arata in raport.

Acum membrii ATOP lucreaza la strategia pentru anul viitor, care trebuie sa fie gata in luna decembrie.

Foto: www.presalocala.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *