In vizor

"Ati tradat viitorul tarii obligand copiii sa ia parte la orele de religie tinute de toti ghertoii si marlanii, pedofili si manipulatori"

Protocolul dintre Patriarhia Romana si Ministerul Educatiei starneste in continuare controverse. In timp ce reprezentantii bisericii nu vad nicio problema in legatura cu faptul ca preotii vor avea un cuvant greu de spus in scoli, mai multe organizatii, parinti si persone publice contesta protocolul. Poate cea mai vehementa voce vizavi de aceast protocol, intai secret, apoi public, a fost a lui Bogdan Radulescu de la Epic Show, care a publicat ieri pe pagina de Facebook a emisiunii un filmulet de 5 minute ce nu a fost difuzat pe TV.  Radulescu ii numeste pe politicienii preoti “ciume bubonice”, “viermi paraziti ce cresc pe oameni precum cancerul”, iar, in ochii lui, ora obligatorie de religie e “scarba de religie ortodoxa”.

Protocolul de colaborare incheiat intre Ministerul Educatiei si Patriarhia Romana prevede ca profesorii de religie sa predea in scoli doar cu avizul parohului local. In plus, potrivit documentului, reprezentantii Patriarhiei Romane pot participa la inspectiile scolare.

“Ma lepre duhninde si comuniste, s-a incheiat votul, ati iesit iarasi voi si acum tre’ sa rasplatiti unealta mizerabila a faradelegilor voastre, Biserica Ortodoxa, pentru voturile pe care vi le-a adus si masluit din randurile cretinilor analfabeti, creduli, tampiti si multi?”, isi incepe Radulescu manifestul. 

„Ati tradat viitorul tarii obligand copiii sa ia parte la orele de religie tinute de toti ghertoii si marlanii, pedofili si manipulatori… Despre ce sa vorbiti la orele de religie, ma, cacati in sutane?”, se revolta prezentatorul TV.

Religia in scoli, evolutia in biserici

Parerea lui e impartasita de mii de alti romani, care au dat like si share la fiilmuletul care ii intreaba pe preoti daca vor sa-i invete pe copii “ura, razbunare, discriminare si frica” si in care politicienii sunt numiti “ucigasi de vise si taietori de aripi”. Printre ei, si Sebastian Bargau, cel mai premiat blogger din Romania.

“Atat timp cat nu se preda evolutia in scoli, nu vad de ce s-ar preda religia. E un mesaj dur cel transmis de Bogdan Radulescu, dar e bine ca e asa. Din cand in cand, mai si trebuie o chestie de genul acesta. Societatea civila trebuie sa ia pozitie in fata acestui protocol. Din pacate, noi suntem tara “care merge si asa”, chiar daca ne deranjeaza”, a declarat acesta.

Mesajul lui Radulescu pentru politicieni si preoti merge, insa mai departe. Acesta spune ca daca religia va fi predata in scoli in mod obligatoriu, oamenii o sa intre cu forta in biserici, sa predea evolutia.

“In clipa in care o sa va tarati hoiturile peste copiii nostri in scoli, sa le vomati laturile Creatiei, asteptati-ne pe noi sa dam buzna peste voi in cacatele voastre de biserici si sa va predam evolutia cu torte in maini. Sunteti pregatiti pentru asta, mai, morminte varuite?”.

Binecuvantari pentru profesori

Acelasi protocol prevede ca inscrierea la facultatile de teologie ortodoxa se face doar cu binecuvantarea Bisericii, iar retragerea avizului echivaleaza cu exmatricularea studentului. Si profesorii care predau in aceste facultati au nevoie de binecuvantare, chiar si pentru candidatura la functiile de decan si prodecan. In plus, retragerea binecuvantarii corespunde cu ruperea contractului de munca pentru profesor.

Bogdan Radulescu spune ca manualele sunt “manjite cu cacat in care scrie ca nazbatiile copilariei vor fi crunt pedepsite cu accidente de masina date de catre Dumnezeu, parintele libertatii si al iubirii”.

De ce nu s-a revoltat mai devreme?

Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Ardealului spune ca revolta lui Radulescu e nejustificata atat timp cat acest protocol nu e o noutate, ci exista deja de aproape 25 de ani.

“De ce n-a facut-o in anii 90?!? Pentru ca protocolul acesta nu e deloc nou…Lumea nu a inteles ca acest protocol a fost si pana acum si nu a fost semnat doar cu Biserica Ortodoxa, ci si cu cea Catolica si cu celelalte culte religioase recunoscute in Romania.Noi nu am facut decat sa respectam legea. In termen de 6 luni de la noua lege a educatiei trebuie refacute toate protocoalele. Al nostru nu face decat sa se asigure ca religia va fi predata asa cum trebuie in scoli”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului.

„Protocolul cu privire la predarea disciplinei religie – cultul ortodox in invatamantul preuniversitar si la organizarea invatamantului teologic ortodox preuniversitar si universitar” il puteti consulta pe site-ul Ministerului Educatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *