Reportaj

Ați băut vreodată bere afumată? La Cluj s-a deschis o berărie cu 70 de sortimente de bere artizanală

Pe strada Piezișă s-a deschis, în urmă cu doar 2 luni, o berărie care dorește să le arate clujenilor ce înseamnă să bei o bere adevărată. Vlad Ivănescu este cel care a pus pe picioare acest business pe care l-a botezat Blends. Brews & Bites. Să alegi o singură bere este greu odată ce ai intrat în acest local pentru că oferta este foarte variată și inedită. 

Localul Blends. Brews & Bites este ceva aparte, ceva ce ne scoate din cotidianul cafenelelor și pub-urilor cu care ne-am obișnuit până acum. Berăria te așteaptă cu o terasă imensă, unde poți să guști cele mai bune beri produse atât în țară cât și în străinătate, de la berile artizanale clasice românești, precum Zăganu până la cele mai noi sortimente, precum Hop Hooligans și bere afumată sau cu fructe de pădure. 

Îndată ce intri în local, nu poți să nu simți mirosul delicios de mâncare cu specific american. Costițele, burgerii și bagelul te îmbie să testezi „visul american” măcar prin prisma mâncării. Atmosfera este una caldă și modernă, nu seamănă cu berăriile clasice, întunecate, de la subsolul clădirilor. 
În momentul în care ajungi la bar sau te așezi la o masă, ți se oferă un meniu cu peste 70 de sortimente de bere, care mai de care mai tentante. Dintre acestea, 30 sunt beri artizanale, toate fabricate în România, în loturi mici, pe care Vlad Ivănescu, patronul localului, le-a selectat cu multă grijă. 

„Fiind un amator de bere m-am gândit cum să facem o berărie care să se adreseze unui public dinamic și tânăr și am ajuns la acest concept. Nu este ceea ce înțelege toată lumea prin berărie, ci este un blend de stiluri si de produse care ne-au dus într-o zonă tinerească, plină de viață. Fiind și pe Piezișă, am ajuns și la acest fel. Am pus accentul foarte mult pe beri artizanale românești, din care avem 30 de sortimente în continuă schimbare. Mai aducem și altele. Am adus beri artizanale internaționale. În total sunt peste 70 de tipuri de bere. Am ținut cont de toate gusturile. Avem și beri afumate sau beri cu fructe de pădure”, explică Vlad Ivănescu, pe care de multe ori îl putem găsi pe terasă, savurând și el la rândul lui o bere cu fructe de pădure. 

A venit momentul în care trebuie să te decizi ce bere ai vrea să te răcorească în zilele acestea călduroase de vară. Însă este greu să te hotărăști, mai ales dacă încă nu ai experiență în acest domeniu. Dar barmanul poate să îți sară în ajutor sau, dacă ai noroc, te poți întâlni cu Flavius Odorhean, somelier de bere, specialist într-ale malțului și hameiului. El îți poate explica diferența dintre berea cu 3 lei din magazin și berea artizanală, care, în ultimii ani a devenit din ce în ce mai populară în România. 

„Ca și în alte industrii, România este cu câțiva ani în spatele Europei de Est, dar piața este cauza principală. A început acum patru ani de zile și a avut o evoluție foarte lentă până acum doi ani de zile când românii și-au făcut curaj, au început să dea piept cu autoritățile și să își investească banii în produse artizanale, indiferent că e vorba despre bere sau altceva. În general oamenii nu apreciază diferența între berea normală și cea artizanală, dar, din fericire există o comunitate în România care i-a dat de gust, a început să o aprecieze și care, încet încet a început să nu mai consume beri produse la nivel industrial care sunt făcute pentru a fi vândute, nu pentru a fi apreciate. Un bussiness este normal să funcționeze pe vânzare și pe rulaj de produs, dar trebuie funcționat că și calitatea contează foarte mult”, afirmă Flavius Odorhean. 

Și poate, dacă ai noroc, te ajută să alegi cea mai bună bere care să se potrivească gusturilor tale. Barmanul scoate din frigider o sticlă cu o etichetă mov, produsă de „HopHead”. Este o bere de tipul Pale Ale, slab alcoolizată, de culoarea cuprului. Dintr-o mișcare o desface, o toarnă în pahar și o așază pe bar. Paharul se aburește și firișoare de apă se scurg încet. Spuma de un deget este atât de apetisantă! La prima înghițitură rece, răcoritoare, te lovește gustul amar, care îți inundă papilele gustative. După ce ți-ai potolit setea, rămâi cu un gust dulceag, de fructe, care dăinuie mult timp după ce ultima gura de bere a fost sorbită. 

Desigur, berea artizanală este puțin mai scumpă decât cea pe care o găsim în orice alimentară. Însă diferența de preț nu este una exagerat de mare, iar calitatea și gustul rafinat al berii își merită fiecare ban în plus. 

„Berea artizanală nu este chiar cea mai ieftină. Este produsă în loturi mici, de mici berării cu oameni puțini. Am reușit să propunem o listă de prețuri extrem de bună pentru acest segment. Am negociat la sânge cu toți berarii, ne-au înțeles, ca să aducem  berea lor mai aproape de public și să fie mai accesibilă din punct de vedere financiar. Berile artizanale, zic eu că merg foarte bine și printre ele există clasici, cum ar fi Nemțeana sau Zăganu. Dar în același timp avem un bestseller, o bere relativ nou înființată, HopHooligans se numește. Sunt niște băieți din București care fac o  bere senzațională”, spune Vlad Ivănescu. 

Cea mai ieftină bere artizanală începe de la 8 lei, iar cea mai scumpă ajunge la 17 lei, fiind specialități mai deosebite. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *