Malurile Someșului de pe strada Traian, în apropiere de Parcul Feroviarilor nu au mai fost reparate sau modernizate de zeci de ani. În acea zonă, aproape de fosta zonă industrială a orașului, Someșul a fost lăsat de izbeliște de către autoritățile locale. Garduri scorojite și ruginite asigură o minimă protecție pentru cei care vor să se plimbe pe malul Someșului. Situația poate deveni de-a dreptul periculoasă dacă un copil este lăsat nesupravegheat. Mai mult, pasarela din beton prezintă urme de degradare care îndeamnă la precauție.
Având în vedere starea de degradare în care se află gardurile, poate că un semn cu ”Atenție, nu vă apropiați, pericol de cădere!” ar fi bine venit. Unii clujenii au tendința să se sprijine de acesta garduri, unele dintre ele foarte șubrede.
Pasarela prezintă crăpături adânci, nesemnalizate, dar care în timp pot să reprezinte un adevărat pericol.
Gunoaiele și-au făcut loc în albia Someșului
Zona are un aer părăsit, vechi, înghețat în timp. Aspectul de loc abandonat este cauzat și de gunoaiele care au împânzit malurile și albia râului. Aici, departe de centrul orașului nu se mai pune la fel de mult accent pe modul în care arată Someșul și pe locurile de promenadă. Chiar vizavi se află Parcul Feroviarilor, un alt loc uitat care își așteaptă rândul să fie modernizat în urma unuia dintre proiectele mărețe ale primarului Emil Boc.
Pentru a ajunge în Parc, trecerea se face pe un pod șubred, ruginit și care ar avea mare nevoie de vopsea, dacă nu chiar de o refacere. Fiecare traversare reprezintă o experiență neplăcută pentru clujenii nevoiți să teacă pe cealaltă parte a Someșului.
Podul reprezintă un ultim element rămas din perioada comunistă ce contribuie decis la crearea unei imagini de ansamblu dezolantă. Chiar și la lumina zilei zona are un aer deprimant, care nu inspiră siguranță, sentiment care se intesifică odată cu venirea întunericului.
Locuitorii așteaptă demararea proiectului ce vizează modernizarea malurilor Someșului
În luna mai Consiliul local a aprobat două proiecte ce vizează reamenajarea malurilor Someșului. Primul proiect prevede revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclisticile pe malurile râului, zona I – Lunca Someşului Mic
Valoarea totală a proiectului este de 123.696.371 lei, iar contribuţia proprie a Primăriei Cluj-Napoca se ridică la 34.038.247 lei.
Cel de-al doilea proiect vizează revitalizarea culoarului de mobilitate aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului, zona II – Parcul Armătura şi zona III – platoul Sălii Sporturilor
Valoarea totală a proiectului este de 44.242.722 lei, iar contribuţia proprie a municipalităţii în cadrul proiectului este în valoare totală de 4.199.883 lei.
Parcul Armătura, situat pe strada Oașului este cuprins în acest proiect. Despre Parcul Feroviarilor nu se amintește, însă logic ar fi ca și în această zonă malurile Someșului să beneficieze de același tratament. Nu se poate că lucrările de de modernizare a malurilor Someșului să vizeze doar zonele mai intens populate. Toți clujenii ar trebui să se bucure de Someș, să se plimbe în siguranță pe întreaga lungime a râului.
Clujul, la fel ca și alte orașe strălucește doar în zona centrală, zonele de la periferie sunt ignorate de administrația locală. Boc nu este interesat decât să promoveze proiecte și evenimente menite să îi aducă lui capital de imagine. Clujul este îmbrăcat într-un ambalaj strălucitor menit să ascundă problemele rămase nerezolvate.