Din oras

Atentie, clujeni! In centrul orasului cad balcoane

Centrul municipiului Cluj-Napoca arata de luni bune ca dupa razboi. Santierele tramei stradale par a fi o telenovela fara sfarsit ce ridica tensiunea soferilor la cote alarmante in fiecare zi. Finalizarea trotuarelor este lasata pe postul Craciunului, iar din aceasta cauza deplasarea pietonilor a devenit un adevarat calvar. Pe langa aceste aspecte de oras muncitoresc, turistii care viziteaza orasul de cinci stele pot vedea cum zeci de balcoane din centrul istoric stau sa se prabuseasca peste trecatori. De mai bine de doi ani Primaria Cluj-Napoca, desi are o strategie de refatadizare, nu a miscat un deget in acest sens.  

O scurta trecere in revista a cladirilor cu risc din centrul municipiului Cluj-Napoca aduce in fata trecatorilor cateva aspecte estetice negative. Printre acestea se regasesc si balcoanele cladirilor aflate pe principalele strazi din centrul istoric urban. Ziar de Cluj a identificat cateva dintre posibilele pericole la care sunt expusi zi de zi clujenii in drumul lor spre scoala sau serviciu.

Pe principiul drobului de sare, indiferent pe care strada ai merge prin centrul orasului trebuie sa privesti simultan in doua directii. Prima dintre directiile la care pietonii ar trebui sa fie atenti este pe unde calca, pentru a nu isi rupe picioarele pe trotuarele a caror reabilitare se afla in mare intarzire. Al doilea aspect care necesita o mare atentie pentru turisti ar fi ca acestia sa priveasca mai tot timpul si deaspura capului, nu pentru a admira frumusetea cladirilor istorice, ci pentru ca nu cumva bucati de tencuiala sau chiar balcoanele a caror vechime depaseste 40 de ani sa nu cada peste ei. 

Reprezentantii administratiei locale repeta in mod constant aceeasi replica. De mai bine de doi ani se tot incerca contactarea proprietarilor cladirilor aflate in stare avansata de deteriorare din centrul orasului, insa majoritatea sunt plecati din tara, spatiile sunt date in chirie, iar chiriasii nu sunt obligati sa repare aspectul de ghetou al cladirilor. Din acest motiv se tergiverseaza la nesfarsit refatadizarea centrului istoric al Clujului. Amenzile, care in mod normal ar trebui aplicate asociatilor de proprietari pentru nerespectarea regimului privind aspectul estetic al cladirilor, nu sunt puse in practica, motiv pentru care aproape o suta de imobile sunt in stare avansata de degradare.

“Am inceput inca din 2013 demersurile pentru includerea clujenilor in programului multianual pentru realizarea lucrarilor de protejare si interventie asupra cladirilor situate in „Ansamblul Urban – Centrul istoric al orasului Cluj-Napoca”. In prima faza s-au transmis notificari la 18 imobile in stare avansata de degradare care prezentau pericol public, dar proprietarii nu au raspuns notificarilor din diverse motive. Am transmis lista la Consiliul Judetean cu imobilele care trebuiau sa isi faca modificari. CJ Cluj, sigurul abilitat sa aplice sanctiuni, nu a pus in practica notificarile noastre”, au declarat reprezentnatii biroului mass media din cadrul Primariei Cluj-Napoca. 

Pe strada Baba Novac colt cu strada Eroilor streasina cladirii s-a rupt, iar bucati de pamant amestecat cu buruieni uscate cad in mod constant pe trotuar. La cativa zeci de metri mai spre nord, pe Bulevardul Eroilor, prinderea cablurilor in tencuiala invechita a determinat infiltrari de apa pe balcoanele subrede. Elementele de arhitectura aflate la nivelul acoperisului cladirilor din centru dau semne clare de imbatranire iar sistemul de prindere al acestora pare sa cedeze la fiecare rafala de vant mai puternica.

Exista si oameni gospodari in centrul orasului care incearca prin diferite metode sa mai ascuda din aspectul deprimant al cladirilor. Astfel pe balcoanele a caror structura de sustinere este din ce in ce mai slabita, ghivece cu flori incearca spele imaginea negativa. 

Nici imobilele de pe strada Memorandumului nu au scapat de efectele sapaturilor de refacere a tramei stradale. Recent balconul unei cladiri a ajuns sa fie  sprijinit cu bucati de lemn pentru a fi evitate eventualele caderi de tencuiala. Pe strada Horea, in urma cu un an de zile, din balconul situat deasupra intrarii in localul Music Pub, s-au desprins bucati intregi de beton, punand in pericol sanatatea clientilor care intrau in local. Odata cu renovarea trotuarului sistemul de sustinere al balconului a disparut, iar placuta care indica autorizatia de reparatie la fel.

Intr-un oras in care masinile sunt blocate in fiecare intersectie, pietonii nu mai stiu cum sa ocoleasca gropile din trotuarele pavate cu bucati de granit de sute de mii de euro e dificil sa mai ai pretentia ca macar balcoanele cladirilor din centru sa nu puna in pericol siguranta trecatorilor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *