In vizor

Așteptăm demisia lui Horia Șulea din funcțiile deținute în PNL. “Statutul operează fără să fie nevoie ca cineva să facă vreun demers, nu e o chestie facultativă” – a declarat, pentru Ziar de Cluj, Daniel Buda

Reamintim faptul că, luna trecută, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au dispus trimiterea în judecată a primarului comunei Florești, Horia Șulea, pentru abuz în serviciu în legătură cu plățile pentru curățenie stradală și deszăpezire. Primarul comunei Florești, Horia Șulea, este acuzat că ar fi produs un prejudiciu de 276.000 de lei, într-un dosar de abuz în serviciu în formă continuată, dosar finalizat de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca. Șulea este acuzat de procurori că în perioada decembrie 2012 – decembrie 2013, în calitatea sa de primar ar fi efectuat mai multe plăți nelegale firmei Luka Com, care asigura serviciul de deszăpezire pe raza comunei Florești.

Am ațteptat ca PNL Cluj să consulte Statutul actualizat al Partidului Naţional Liberal și să applice prevederile acestuia și în ceea ce-l privește pe primarul comunei Florești.

Reamintim faptul că, la Punctul 3E- Sancţiuni din Statutul PNL, la articolul 26 de face vorbire despre variantele în care un membru PNL este suspendat de drept sau prin Birou Executiv.

În cazurile prevăzute de Statut și Codul Etic, membrilor PNL li se poate aplica, după gravitatea faptei, una dintre următoarele sancțiuni:

a) atenționare;

b) avertisment;

c) suspendarea pe anumite termene a unor drepturi sau prerogative în interiorul partidului, inclusiv din funcțiile deținute;

d) retragerea sprijinului politic pentru reprezentanții PNL care dețin funcții numite în administrația publică locală și centrală împotriva cărora a început urmărirea penală. Sancțiunea va fi aplicată de către forul de conducere competent cu privire la funcția ocupată de către membrul PNL în cauză

e) în cazul membrilor care ocupă funcții de conducere în interiorul partidului, suspendarea din funcție se aplică de drept în cazul dispunerii măsurilor de arestare preventivă sau de arest la domiciliu, precum și în cazul condamnării în primă instanță. Acestă sancțiune se aplică și membrilor care se află în situația descrisă la momentul adoptării prezentelor prevederi. BEx al organizației din care face parte persoana suspendată va constata acest lucru;

f) suspendarea calității de membru, în cazul condamnării în primă instanță de judecată; suspendarea se aplică de drept și se constată de către Biroul Politic al organizației din care face parte persoana condamnată;

g) demiterea din funcții ocupate în structura partidului;

h) excluderea din partid.

Începerea urmăririi penale a primarului Horia Șulea a început de mai multă vreme, dar PNL Cluj a ales să-și ignore statutul. Acum, trimiterea îm judecată pentru fapte de corupție s-ar putea să bată începerea urmăririi penale, motiv pentru care Ziar de Cluj a ales să adreseze o întrebare de bun simț în acest sens președintelui PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda.

Nu mică ne-a fost surprinderea să aflăm că, rupt de realitățile din județ, datorită muncii istovitoare ca europarlamentar, președintele PNL Cluj, Daniel Buda ne-a declarat că: Dar nu am știut de povestea asta, am auzit că se fac ceva verificări, dar nu știam.

Mai citiți ziare din țară domnule deputat, mai binevoiși să veniți pe la emisiunile la care sunteți invitat – și la NCN Cluj, nu numai la cele cu microfon “prietenos” și în mod cert veți afla multe lucruri despre care acum puteți afirma că nu le-ați știut…

Cert este faptul că, în ceea cel privește pe Horia Șulea, prevederile statutului PNL se vor aplica cu aceeași rigurozitate cu care s-au aplicat în cazul senatorului Marius Nicoară. Reamintim faptul că senatorul Marius Nicoară, bărbătește și-a asumat prevederile statutului PNL și și-a depus demiia din funcțiile deținute după ce a fost condamnat definitiv de către Justișia română pentru conducere în stare de ebrietate a unui autoturism pe drumuri publie.

La fel ca și în orice altă situație sunt prevederi statutare, ele se aplică. Nu există nicio îndoială în acest sens. Nu e o chestiune de a aplica eu prevederile. Statutul operează fără să fie nevoie ca cineva să facă vreun demers, nu e o chestie facultativă, că într-o situație luăm o decizie sau în altă situație nu luăm nicio decizie. Forța statutului este cea care stabilește ce se întâmplă în situații de un anumit fel”, a declarat, paentru Ziar de Cluj, Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *