Anchete

Caz șocant la UMF Cluj: o cercetătoare este supusă la presiuni incredibile de către șefi și obligată să lucreze într-un birou mic, înconjurată de dulapuri, cu injectie de aer conditionat la 8 grade Celsius

Ana Maria Truță are 41 de ani și o experiență profesională de aproape 13 ani. Este specialist în genetică medicală. Acum lucrează ca medic la Departamentul de Cercetare, Genomică Funcțională, Biomedicală și Medicină Translațională din cadrul UMF. Ea profesează în niște condiții greu de imaginat – de aproape doi ani locul ei de muncă înseamnă o încăpere înghesuită, cu dulapuri pe o parte și pe alta și cu un spațiu extrem de mic între ele, unde abia dacă încape un birou și un scaun. Mai mult, aparatul de aer condiționat este setat, acum pe timp de iarnă, la temperaturi de 2-8 grade. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât ea suferă de pareză la mâna stângă, iar frigul îi înrăutățește starea de sănătate.

În acest caz vorbim despre un caz tipic bully-ing la cel mai înalt nivel. Conducerea UMF Cluj nu face altceva decât să își intimideze propriul angajat, să îl supună la o presiune psihică incredibilă și să îi ofere condiții de muncă nedemne de secolul XXI.

De unde a pornit totul este incert deocamdată. Ana Maria Truță a declarat pentru Ziar de Cluj că în 2012 și-a început activitatea de cercetare pentru doctorat, la departamentul respectiv al UMF, dar lucrurile au decurs normal doar câteva săptămâni. Apoi au început conflictele și presiunile. Totul a culminat în 2016 când a fost mutată în biroul bătaie de joc în care lucrează și acum. Deci, de doi ani, femeia, care, atenție!, are grave probleme de sănătate, muncește în condiții care seamănă mai degrabă a tortură.

birou anamaria truta

Când am întrebat-o pe Ana Maria Truță dacă știe care sunt motivele acestui comportament inuman, ea evită să dea un răspuns clar. În schimb, deputatul Emanuel Ungureanu, care a fost chemat în ajutor de către Ana Maria Truță, spune că este vorba despre niște informații grave pe care cercetătoarea le deține cu privire la modul în care mai marii din UMF învârt granturile. Aici vorbim despre Ioana Neagoe (directorul Centrului de Cercetare, Genomică Funcțională, Biomedicală și Medicină Translațională, deci automat șefa Anei Maria Truță), Silviu Corpodean (directorul administrativ al UMF), Alexandru Irimie (rector UMF) și alții.

Cazul a fost prezentat și în emisiunea “În vizor” de joi seara de la NCN TV.

Acolo este o stare de tensiune de foarte mult timp și această doamnă doctor este vânată cu cruzime de niște personaje absolut sinistre. Ceea ce vă spun eu despre doamna Neagoe că ascunde niște tenebre teribile, care leagă un sistem mafiot pe zona de granturi este doar începutul unui război pe care eu îl voi duce cu acești indivizi pentru că au sifonat sume uriașe de bani prin mijloace nu atât de sofisticate, pe care Ana Maria le știe. Aceasta este marea problemă. Ana Maria are informații, acesta este motivul pentru care ea a fost îndepărtată și încearcă să o îndepărteze, dar nu reușesc nicicum și o țin într-o atmosferă de teroare”, a spus deputatul Emanuel Ungureanu, în cadrul emisiunii “În vizor”.

De parcă nu este de ajuns în ce situație au adus-o șefii, acum Truță este chemată și în fața Comisiei de Disciplină, din cauză că a avut tupeul să ceară ajutorul deputatului Ungureanu. Motivul invocat de șefii cercetătoarei este legat de faptul că l-a chemat în propriul birou, în sediul UMF – care este o instituție publică – pe Emanuel Ungureanu.  

“Această doamnă doctor este chemată în Comisia de Disciplină ca să dea explicații scrise ce a căutat un deputat în vizită la o instituție publică. Este absolut incredibil la ce se pretează acest grup mafiot care intră în panică atunci când se apropie persoanele care pot afla traseul banilor pentru că cele mai mari sume de bani s-au sifonat prin niște granturi care s-au dat pe niște prietenii”, a declarat Emanuel Ungureanu.

Ana Maria Truță spune că a formulat o plângere către conducerea UMF cu privire la situația ei, dar nu a primit niciun răspuns, deși au trecut câțiva ani de atunci. De asemenea, a făcut plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj. Potrivit medicului, inspectorii au venit, s-au uitat, au plecat și i-au trimis un răspuns prin care îi recomandă să se adreseze Consiliului Național de Combatere a Discriminării.

Contactat de Ziar de Cluj, Daniel Păcurariu, inspectorul șef al ITM Cluj a declarat că nu deține detalii despre acest caz, dar se va informa săptămâna viitoare. Vorbind la modul general însă, ITM Cluj are competențe să verifice în ce condiții muncește orice angajat.

“ITM poate să facă verificări în ceea ce privește condițiile de muncă. Pe de altă parte, UMF ar trebui să aibă o evaluare de risc a locurilor de muncă. Noi nu avem posibilitatea să măsurăm nivel de zgomot, riscuri de natură medicală, nu avem cu ce. Angajatorul are obligația să identifice riscurile de la locul de muncă, după aceea să le evalueze, adică care este riscul să producă efecte. Acest lucru se face de către niște specialiști, evaluatori de risc. Noi putem verifica dacă au aceste evaluări de risc, plus alte lucruri măsurabile, cum ar fi riscul bacteriologic care se poate identifica prin propriile simțuri. De asemenea, se pot vedea riscurile de alunecare, de cădere”, a explicat Daniel Păcurariu.

Ioana Neagoe, șefa Anei Maria Truță nu a dorit să comenteze situația. Contactată telefonic de redactorul Ziar de Cluj, directoarea Centrului de Cercetare, Genomică Funcțională, Biomedicală și Medicină Translațională a cerut un moment de răgaz de câteva minute ca să se consulte cu conducerea UMF pentru a formula un punct de vedere cu privire la cazul Anei Maria Truță. A revenit cu un SMS, prin care solicită să comenteze situația într-o emisiune televizată, apoi s-a răzgândit ca urmare a răspunsului nostru și a precizat că ne va trimite totuși punctul de vedere al UMF. Până la momentul publicării materialului nu am primit poziția universității, dar vom reveni de îndată ce ne va fi comunicat.

Vă prezentăm schimbul de mesaje dintre redactorul Ziar de Cluj și Ioana Neagoe.

sms

Aflată în această evidentă stare de presiune, Ana Maria Truță este ferm convinsă că nu va mai termina doctoratul.

“Acum, în urma trecerii prin Comisia de Etică a UMF mi s-a spus că nu am competență, deși timp de șase ani cât am fost acolo doctorand, am avut competențe, am susținut referate, am susținut tot ce trebuie la timp, iar acum nu mai am competențele, nu sunt în stare să termin”, a spus medicul cercetător.

Luni, la ora 12.00 va participa la ședința Comisiei de Disciplină. Vom reveni cu noi detalii despre acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *