Din oras

Asociatiile care ocupa nejustificat centrul orasului

Municipalitatea detine o gramada de spatii, multe in zona ultracentrala, care sunt inchiriate pe cateva sute de lei unor organizatii nonguvernamentale cu o activitate cel putin obscura. Multe dintre ele te intampina cu usile inchise la orice ora din zi, iar activitatea pe care o desfasoara nu pare sa aiba nevoie de un spatiu ultracentral.

Pentru articolul de azi am vizitat Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania – Asociatia Cluj, care are inchiriati inca din 1995 aproape 50 de metri patrati pe Bulevardul Eroilor nr. 16, in imobilul denumit generic Cladirea Sindicatelor.


Intrarea se face din curte, pe o usa vopsita in maro, strajuita de vie. Apasand pe clanta alba, usa ramane inchisa de cele mai multe ori. Niciun orar nu este afisat sau vreun numar de telefon unde Asociatia poate fi contactata. Telefon exista si chiar internet, dupa cum se poate vedea prin geam – un birou cu mobilier vechi, un calculator si cateva plante.


Contactand Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor de la Bucuresti, am primit un numar de contact de la “inspectorul din Cluj”.

“Noi avem spatiu in Piata Unirii, acolo, pe Eroilor, este doamna Ardelean, care se ocupa de altceva decat mine. Tot de Uniune apartine, dar eu nu pot vorbi in numele ei. Daca nu ati gasit-o, poate este in concediu”, ne-a spus Cristian Chereji, inspector al filialei clujene a Uniunii.

“Doamna Ardelean” este insa de negasit. Telefonul fix suna in van pe numarul primit de la Chereji. Nu este nimeni in cei 50 de metri patrati inchiriati de la Primarie in plin centrul orasului.  De altfel, Uniunea este singurul organism din Romania acreditat sa gestioneze drepturile de autor in domeniul muzical. Scopul asociatiei este reprezentarea, promovarea, dezvoltarea si protejarea intereselor membrilor sai, colectarea si repartizarea drepturilor patrimoniale de autor cuvenite titularilor de drepturi de autor asupra operelor muzicale.


Aproape vizavi de Uniune, la numarul 21 pe Bulevardul Eroilor, deasupra localului Piazetta, Uniunea Elena din Romania inchiriaza 23 de metri patrati din anul 2000. Nici aici activitatea nu este zilnica, dupa cum spune presedinta pe care o gasim intr-un final pe telefon, dupa multiple incercari la sediu.

“Avem activitate, dar e cam vara acum, vacanta. Suntem comunitatea grecilor si ma gasiti in fiecare marti si joi de la ora 11. Intr-adevar, nu avem un orar afisat, nu avem site, dar avem Facebook”, spune Idu Eleni.

 


Spatiul l-a luat in chirie inca de la Gheorghe Funar, iar acum e bucuroasa ca s-a prelungit contractul pe inca doi ani.

“Suntem aici de la infiintare, imediat avem 15 ani de cand ne-am infiintat. Un an jumate am umblat prin Primarie sa ne gaseasca un spatiu, pana cand am gasit locul acesta. Chiria nu este mare si nici cheltuielile – noi primim sprijin financiar de la Uniunea din Bucuresti si se mai aduna de la taxele de la cursurile de limba greaca, 20 de lei pe luna, dar si din cotizatii, 2 lei pe luna”, spune Idu Eleni.

Presedintele Comunitatii, cu aproximativ 100 de membri, mai spune ca in sediul inchiriat de Primarie isi desfasoara activitatile de cursuri de limba greaca si ca acesta este locul unde “oamenii mai vin la o poveste, pentru un sfat”. In afara de asta Comunitatea Elena este vizibila la diferite evenimente cum au fost Zilele Clujului, cand “toata strada Kogalniceanu a dansat greceste”, mai spune, mandra, presedintele Asociatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *