In vizor

Asociația ”O Masă Caldă” și ”Cantina Prieteniei”, în pericol să se ÎNCHIDĂ din cauza ANAF. Hrană zilnică pentru 500 de persoane

Asociația ”O Masă Caldă”, care hrănește zilnic peste 500 de persoane nevoiașe și refugiați ucraineni din Cluj-Napoca, este în pericol să se închidă din cauza unui ordin al președintelui ANAF.

  • Fondatorul asociației, Raimonda Boian, a declarat, marți, pentru Cluj24.ro că ordinul prevede ca banii din sponsorizări să fie virați de firme către ANAF care, timp de 45 de zile, verifică asociațiile dacă sunt eligibile, după care sumele se transmit asociațiilor.

În 20 septembrie 2022, a fost emis ordinul nr. 1679 al președintelui ANAF, Lucian Heiuș, care se referă la aprobarea procedurii privind redirecţionarea impozitului pe profit. Până acum, firmele mici și mijlocii puteau vira oricând sponsorizări în conturile unui ONG, urmând ca sumele să fie deduse la următorul bilanț depus la ANAF.

cantina 5

”Multumesc, ANAF! Asociatia O Masa Calda isi sustine activitatea exclusiv din sponsorizari de la persoane juridice si donatii de la persoane fizice.
Dacă acest ordin ramane valabil, sansele ca noi sa mai putem continua activitatea de la 1 ianuarie 2023 sunt zero.

Nu vad sensul pentru care, din moment ce suntem in scrisi in Registrul asociatilor care pot beneficia de sponsorizari, care astfel sunt deductibile, ANAF devine intermediar pentru 45 de zile al banilor sponsorizati, doar ca sa verifice ca suntem in acel registru.

45 de zile pentru noi poate insemna inchiderea activitatii, deoarece atunci cand ramanem fara bani, apelam la sponsorii nostri sa ne ajute sa putem plati facturile. Acest ordin anuleaza orice sansa de supravietuire a asociatilor mici, care nu au in conturi depozite de bani pentru sustinerea activitatilor”, a spus Boian.

Potrivit acesteia, Asociația ”O Masă Caldă” primește sponsorizări de la firme locale mici, fiind vorba despre un ajutor al comunității pentru comunitate, de la clujeni pentru clujeni.

”Noi nu primim bani de la bugetul local sau bugetul județean, depindem de banii din sponsorizări. Dacă intervine ANAF și ia banii pentru noi și îi ține 45 de zile, cum putem plăti facturi, cum putem plăti produsele din care se pregătește mâncarea zilnică?

Dacă nu eram o asociație eligibilă, era logic că nu primeam sponsorizări, pentru că altfel nu îmi dă nicio firmă niciun ban. De ce trebuie ANAF să îmi țină mie 45 de zile banii cuveniți ca să verifice dacă fac mâncare? Dacă sunt suspiciuni cu privire la activitatea  unor asociații. trebuiau să le verifice pe acelea, nu să generalizeze.

Cred că ANAF are nevoie de bani la buget și ne iau nouă banii și îi folosesc 45 de zile, pe ideea că vor vedea apoi ce vor face. Poate vor verifica în 45 de zile, dar poate ne vor verifica în 90 de zile. Și uite așa stăm 3 luni cu banii blocați.

Acest ordin al președintelui ANAF este ca punct în stomac”, a precizat președintele asociației.

Raimonda Boian a menționat că, la sfârșit de an, firmele cu care colabora își calculau câți bani își permit să dea pentru sponsorizare, astfel că se putea începe anul în bune condiții, măcar câteva luni.

”Eu nu mai am posibilitatea să susțin activitatea, avem cheltuieli de 60.000 de lei pe lună. Noi oferim zilnic o masă caldă, nu o lună da și 3 mai vedem”, a mai spus Boian.

Asociația ”O Masă Caldă” a fost înființată în anul 2015 la Cluj-Napoca și oferă zilnic porții de mâncare pentru peste 500 de beneficiari: 250 de persoane nevoiașe, dintre care 70 de copii, și  250 de refugiați ucraineni, dintre care 80 de copii, care iau masa la ”Cantina Prieteniei”.

La pregătirea și împărțirea mâncării participă voluntari.