In vizor

Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania a solicitat ajustarea tarifelor de taxi cu indicele prețurilor de consum. Tariful ar putea crește de la 2,95 lei/km la 3,25 lei. Emil Boc: „Când legea va permite. Este o chestiune pur tehnică”

Scris de 308

Întrebat astăzi, în cadrul unei emisiuni radio, când se va discuta, în ședința Consiliului Local, corelarea tarifelor la taxi cu noile prețuri la carburanți, primarul Emil Boc a declarat:

„Când legea va permite. Acolo este o procedură. Se solicită, se analizează de către comisia de prețuri, dacă este mărire, dacă este diferența aia prevăzută de lege, semnificativă, încât să se impună analize suplimentare… aici este o chestiune tehnică, nu este o chestiune de altă natură. Și, dacă sunt îndeplinite condiționalitățile, se merge mai departe. Dacă nu sunt îndeplinite condiționalitățile, nu se merge mai departe. Este o chestiune pur tehnică, așa cum am făcut-o de fiecare dată. Nu ne-am ferit să abordăm, conform cadrului legal, aceste teme.” 

Ziar de Cluj a discutat declarațiile primarului Emil Boc cu Ioan Pugna, vicepreședintele Asociației de Monitorizare Taxi Transilvania, pentru a afla dacă taximetriștii clujeni au solicitat ajustarea tarifelor, dacă se impune creșterea acestora, ca urmare a creșterii prețurilor la carburanți, cât ar trebui să fie noile tarife, de când nu au mai fost mărite și cât costau carburanții în momentul ultimelor reglementări tarifare. 

„Am solicitat oficial Direcției Tehnice ajustarea cu indicele prețurilor de consum (IPC) care, din decembrie 2019 și până luna asta e 10.72%. 

Este legal, mai mult, este obligată administrația, conform contractului de gestiune delegată, să ajusteze/indexeze ANUAL tarifele.

Ultima modificare a fost în decembrie 2019, iar la fundamentarea tarifelor prețul combustibilului a fost de 5.10 lei/litru.

Tariful acum este de 2.95 lei/km, iar ajustat cu IPC ar fi de 3.25 lei/km”, a precizat Ioan Pugna. 

Vicepreședintele Asociației de Monitorizare Taxi Transilvania a explicat și ce ar însemna pentru breaslă o eventuală neaprobare a creșterii tarifelor:

„Profitul scade dramatic. Se funcționează pe avarie. Mai mult, prin regulamentul votat în 2019 s-a impus norma de poluare Euro 5 de la viza din acest an. Asta obligă operatorii la investiții. 

Când legea va permite. Asta a spus primarul Boc? Uitați ce spune Art. 6, punctul e, din contractul de gestiune delegată:

Deci, e obligație contractuală. Mai clar nu se poate. Doar de aceea am insistat să avem contracte de gestiune delegată, cu obligații de ambele părți.

Suntem primul municipiu din România care a impus existența POS-urilor în taxiuri, în martie 2021, chiar dacă activitatea și cadrul legal NU o impunea, și primul care a impus norma minimă de poluare Euro5 din martie 2022.

Noi am respectat obligațiile, să vedem administrația cum le respectă.” 

Articolul 55, alineatul 2, din Regulamentul privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Cluj-Napoca, prevede:ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Eveniment
  Sindicatele din educație continuă greva și săptămâna viitoare: Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în educație. Nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE