De cartier

Asfaltul ajunge pe câteva ulițe de cartier, dar clujenii sunt tot mai greu de mulțumit:  «Dacă plouă – umblăm cu cizmele de gumă, dacă e secetă – plămânii ne sunt plini cu praf. Nici la țară nu mai sunt astfel de străzi…»

Martie 2022. Primăria digitală a Clujului a deschis noi șantiere în cartiere, prin regia-smart a domeniului public. Cu doar 1,7 milioane de lei, pe o serie de ulițe va fi turnat asfalt. Plus iluminare de tip LED și alte brizbrizuri. Dar clujenii par să fie tot mai greu de mulțumit, poate și din cauza ritmului ardelenesc de modernizare, specific administrației locale.

Unele probleme de infrastructură au fost semnalate de localnici de ani de zile, iar faptul că regia Primăriei își croiește drum abia în 2022 în aceste zone, pare să îi nemulțumească pe clujeni.

Edilul Emil Boc a anunțat pe pagina sa electorală de Facebook că lucrările de modernizare a infrastructurii în cartierele orașului continuă.

Astfel, potrivit informațiilor publicate de primar, un număr de 3 străzi – str Sergiu Celibidache (Europa), str Anton Pann (Mărăști) și tronsonul B-dului Muncii 65-67-69 – vor vedea asfaltul.

Cu 1.783.579,39 lei, regia autonomă a domeniului public (RADP), structură aflată în subordinea Primăriei Cluj-Napoca, va desfășura lucrări de amenajare a carosabilului, de modernizare a rețelelor edilitare, de montare a stâlpilor de iluminat sau de amenajare de spații verzi.

În timp ce unii dintre clujeni, probabil cei care locuiesc în zonele de centru ale municipiului, l-au felicitat pe primar pentru inițiativa demnă de cartiere, localnicii s-au arătat ceva mai rezervați în aprecieri.

Din contră, au continuat să semnaleze necesitatea unor intervenții urgente pentru reabilitarea infrastructurii și în alte cartiere, precum Soporul, cartier pe care Primăria intenționează să-l realizeze „ca la carte”, dar în viitor.

„Va așteptăm și pe Bibescu…. Că, sa ma ierte Dumnezeu, nu te poți apropia de apartamente sau case, atât sunt de scumpe și trăim fără asfalt…. Daca ploua umblam cu cizmele de guma, daca e secetă ne sunt plămânii plini cu praf… Nici la țară nu mai sunt astfel de străzi”, a reacționat J. Maria.

„Nu creeeeed! Asa ceva la Cluj?  Eu credeam ca acolo deja nu mai exista astfel de probleme care le au restul romanilor…. asta stire!”, a adăugat și P. Vasile.

„Strada Marului o prind asfaltata in viata asta?”, a întrebat și I.Rus.

„Cartierul Sopor nu face parte din cartierele Clujului, d-le primar Boc? Noi asteptam de cativa ani sa ne asfaltati strada Soporului. Poate va ganditi si la noi”, a semnalat I. Chira.

„Cu siguranta în 2024 înainte de alegeri”, a răspuns un alt clujean.

„Nu ati observat ca se tot refac strazile din centru? Asa o data la 2-3 ani”.

„Acesta e primar de centru numa, în 2024 să-l voteze aia din centru”.

„Oare si in Cluj este la fel ca in Bucuresti, se asfalteaza si dupa scurt timp se sparge strada pentru a schimba o teava dintr-un capat in altul?”

„Asa au facut si pe Campului”.

„Asfaltari pe centura metropolitana pe cand?

Nu de alta, dar vad ca e cam liniste in legatura cu subiectul respectiv.

Nu ca ma astept sa se faca, ca nu mai crede nimeni minciuni, dar intreb si eu asa ca sa nu tac.

In rest e frumos la Cluj, asfaltari in centru, strazi vopsite frumos, cladiri renovate, in rest cam zero in ceea ce priveste proiecte mari de infrastructura” – au fost doar câteva din reacțiile clujenilor la anunțul primarului.

Autoritățile locale anunțaseră anul 2021 drept  «anul cartierelor». Proiectul a devenit însă unul multi-anual, astfel încât și alte cartiere speră să vadă asfaltul în anii ce urmează.