Editorial

Așa, spre știință. Ca să știe și alții cum e abrogată Legea în municipiu, cum se urinează Emil Boc și amicii săi de la Untold pe aceasta și de ce e #fain_la_Cliuuuuj! Că fiecare își face de cap

Există o lege din 1991, a ”Liniștii și Ordinii publice”, amendată în 2019 și completată cu LEGEA nr. 121 privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant. Legi care se aplică, cu celeritate, timp de 361 de zile și nopți în Cluj-Napoca. Atât de strict se aplică, încât Ziar de Cluj a fost amendat pentru ”tulburarea ordinii și liniștii publice” pentru că redactorul șef (aka, subsemnatul) ”și-a permis” să fotografieze și să publice mașina unui polițist local, unul Boca, parcatî cu nesimțire într-un loc interzis. Deh, dar Boca era soțul doamnei sale, madam procuror DNA STRS Cluj care și-a permis să opereze un abuz de funcție, depunând plângere la poliție că a fost lovită în naturelul simțitor. Iar polițiștii clujeni ce să facă, să-l amendeze pe soțul lui madam procuror că a parcat ilegal, sau să încerce un abuz și ei și să-l amendeze pe ziarist? Normal că a învins pupincurismul, că așa este la #Fain_la_Cliuuuj, pupincurismul bate legea.

Așa este și cu ocazia acestui abuz numit impropriu festival Untold, pentru care se abrogă legile timp de patru zile și patru nopți air autoritățile publice locale se târăsc pe asfalt, se gudură, dau din coadă și schiaună în timp ce se pișă pe dânsele numai să fie băgate în seamă de Buta și să primească un beneficiu de imagine. Parcă am văzut într-un dosar penal cum este să te folosești de bunurile publice în vederea creării unui beneficiu personal de imagine – dar asta e o altă poveste, una în care soțul unei procuroroare DNA  STS Cluj nu este angajatul primarului, în care procurorii DNA Cluj nu dorm în sediul pus la dispoziție și renovat de câte ori este nevoie chiar de către municipalitate, sub semnătura primarului.

Bun, legile sunt foarte clare (citiți-le, minunați-vă, cum sunteți batjocoriți), minciunile lui Boc sunt și mai clare – în 7 ani ne-am lămurit că ar minți orice numai ca să pară cool, trendy și să mai sugă niște beneficiu de imagine – e clar că i s-a suit puterea la cap și e în plin complex ”napoleonic”: mare în mizerie morală.

Prin urmare:

  • Este interzisă tulburarea liniștii în timpul nopții, de la ora 22:00 până la ora 7:00, inclusiv prin cântare cu voce ridicată.
  • Articolul 10 din Codul administrativ, actualizat în 2019 spune așa: ”Autorităţile şi instituţiile administraţiei publice, precum şi personalul din cadrul acestora au obligaţia de a urmări satisfacerea interesului public înaintea celui individual sau de grup.” Adică al clujenilor nu al lui Buta. Nu al horeca, nu al taximetriștilor, nu a celor care închiriază de ocazie – singurii care câștigă ceva. Comunitatea nu câștigă nimic decâc gălăgie, nesomn, prețuri mari, spațiul comun distrus și refăcut în bătaie de joc.
  • Efectuarea lucrărilor de reconstrucții, însoțite de zgomot, este interzisă între orele 18:00 și 08:00 (ca să vezi cum toate acele lucrări cu utilaje vuind în fiecare noapte, cu cor de pikamăre, urlete de ”dorei” în noapte, erau total ilegale – dar făcute ”spre a nu deranja traficul în timpul zilei”).
  • În casele de locuit sau în apartamente, nivelul sonor maxim admis al sunetului permis constituie, pe parcursul zilei, 55 de decibeli (dB), iar între orele 22:00 – 07:00 – până la 45 dB. Se ia ca referință: intensitatea sunetelor naturale (ciripit de păsări, susur de izvor, greieri în iarbă, sfârâit de grătare, fără manele) care au valoare de 10 dB; spre comparație, o conversație obișnuită are intensitatea de 40 dB.
  • Pre comparație: sunetul produs de un aspirator funcțional constituie 70 dB. Astfel, se prezumă că, după ora 22:00, folosirea aspiratorului este interzisă.
  • Spre comparație, sunetul produs la un concert rock are intensitatea de 110 dB, iar sunetul cu intensitatea de 140 dB este atât de puternic, încât poate provoca dureri de urechi.
  • Legea nr. 61/ 1991 republicată, privind ordinea și liniștea publică, specifică clar: ”tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”; Ce-i ”drept” Untold este cu ”drept”, că are aprobare. Numai că aceea se dă conform legii care specifică clar: ”tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora; și ”organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban;”
  • Hotărârea de Guvern nr. 321/2005 prevede ca localitățile cu mai mult de 250 de mii de locuitori sunt obligate să întocmească hărți de zgomot pentru zonele industriale și cele locuite și să elaboreze planuri de acțiune de reducere a poluării fonice. Câți locuitori sunt în Cluj-Napoca? Există la primărie aceste hărți, s-au întocmit? IHÂM!
  • Conform OMS 536 nivelul de zgomot exterior se măsoară la 3 m de peretele exterior al locuinţei şi trebuie să fie mai mic sau egal cu 50 dB (curba de zgomot 45).
  • În casă, ziua, limita maximă este de 35 dB (curba de zgomot 30); Noaptea, limitele maxim admise pentru nivelul de zgomot se reduc cu 10 dB. Sunt permisi: max 40 dB afară; max 25 dB în casă;
  • Conform STAS 10009/88 zonele funcţionale au limite maxim admisibile de zgomot diferite iar la intersecţia lor se aplică nivelul minim. Exemple de zone funcţionale şi nivel zgomot maxim admis: 2 m de exteriorul locuinţei – max 50 dB0 parcuri, grădini (spaţiu de odihnă şi recreere) – max 45 dB;
  • STAS 10009 mai adaugă şi că pentru zgomote provenind din alte surse precum cinematografe in aer liber, spatii de joaca pentru copii, parcaje auto, etc.nu este admisa depasirea valorii de 50 dB(A), respectiv curba de zgomot Cz 45 la 2 m de faţada unei clădiri de locuit.
  • DAR CEL MAI IMPORTANT LUCRU ESTE URMĂTORUL: potrivit legii, în localități, se interzice utilizarea articolelor pirotehnice în timpul nopții, între orele 22:00-07:00. Excepție fac cazurile în care focurile sunt lansate cu ocazia unor evenimente de interes național sau internațional. Adică, de Revelion, în ziua în care se sărbătorește hramul unei localități, cu ocazia Zilei Independenței sau a sărbătorii Limba Noastră s-ar permite utilizarea focurilor de artificii în localități.
  • MAI MULT, SE SPECIFICĂ ÎN LEGE: ”evenimentul are loc într-o singură zi și nu câteva zile înainte sau după”.

Prin urmare să le mai dăm o plăcuță suredeză cuplului de gherțoi Hulpe – Rădulescu.

Prin urmare, suntem în a treia noapte cu salve de artificii de pe stadion. VĂ ESTE CLAR NU, că UNTOLD, Buta și Boc se cacă pe lege din toate pozițiile?

PS: Zice Emil Boc că an după an se străduiesc să diminueze disconfortul. O fac dând muzica mai tare, urlând bași și nesimțire până dincolo de zorii zilei, bubuind de trei ori pe noapte, noapte după noapte, artificii în mod ilegal. Mai zice și că NESIMȚITOTECA UNTOLD ”a pus Clujul pe harta lumiii”. Cu ce preț? Păstrând proporțiile, și Putin a pus Ucraina pe harta lumii.

PS2: SCARA DECIBELILOR: Exemple:

0 dB linişte (pragul de audibilitate), laborator de acustică

10 dB: studiou de înregistrări (linişte neobişnuită)

20 dB: foşnetul frunzelor, grădină liniştită

30 dB: dormitor (calm)

35 dB: interiorul unui apartament liniştit

40 dB: birou liniştit, discuţie cu voce scăzută, bibliotecă – apar probleme de somn şi trezire

50 dB: ploaie, restaurant tihnit, paşnic

60 dB: automobil în deplasare (nivel jenant) – apar dificultăţi de comunicare

65 dB: conversaţie animată, televizor (pragul de jenă şi oboseală)

70 dB: sală de clasă gălăgioasă, sonerie de telefon (nivel gălăgios dar suportabil)

75 dB: ţipăt, aspirator

80 dB: concert de muzică clasică, stradă cu trafic foarte intens, tramvai (pragul de risc, nivel nociv))

90 dB: lătrat, maşină de tuns iarbă, ATV, maşină modificată (pragul de pericol)

100 dB: lanţ audio, claxon, ciocan pneumatic la 2 m, ghilotină (greu suportabil) – reducerea facultăţilor intelectuale, enervare puternică

110 dB: discotecă, concert rock, sirenă de ambulanţă, anumite motociclete

120 dB: presă-ciocan, circuit de formula 1, foc de armă de mic calibru (pragul de durere)

130 dB: avion la decolare la 100 m – apar fenomene grave ce încep cu surditatea

140 dB: avion cu reacţie la decolare

150 dB: avion supersonic la decolare

160 dB: rachetă de asalt

170 dB: rachetă spaţială la decolare