Din oras

ARUNCĂ Boc cu zecile de mii de euro pe achiziții directe. Dronmedia Technology: De la ”drone și calculatoare” la dezinfectanți în valoare de 50 de mii de euro

Probabil ați observat că acum e cea mai adecvată perioadă pentru ca firmele care se ocupă cu vănzări de cafele, țigări, reparații calculatoare sau asfaltări, să primească achiziții directe de la primării pentru „gel igenizant”, măști sau dezinfectanți. Dronmedia Technology este o astfel de firmă, a cărei activitate se baza pe reparații de calculatoare și comerț cu drone, laptopuri etc. Pe scurt, societatea comercială Dronmedia Technology, de pe Eroilor, a obținut două contracte, prin achiziții directe din catalogul electronic, de la Primăria Cluj-Napoca pentru furnizarea de gel igienizant, în valoare de aproape 50 de mii de euro. 

Dronmedia Technology și-a obținut banii de la municipalitate prin două atribuiri directe pe luna aprilie, fiecare a câte 119 mii de lei. Firma este condusă de Maliovsky Marius Bogdan(FOTO) și Bircea Irina Olga. 

 

Rețeta de succes a unui reparator de calculatoare, care vinde gel igienizat de 50 k EURO

Marius Bogdan Maliovsky și Irina Olga Bircea au pus pe picioare un total de 11 societăți comerciale, înregistrate pe o adresă de pe strada Eroilor din Cluj-Napoca, cu excepția uneia cu sediul în Alba Iulia. 

Cei doi au pus la punct o rețea prin care să NU PLĂTEASCĂ TVA către STATUL ROMÂN: 10 societăți comerciale cu același domeniu de activitate. Toate cu încasări până la limita pragului de ”neplătitoare de TVA”. Cele zece firme în cauză au fost înființate în două zile din 2017: 18 iulie și 1 august. 

– Crunch Tech Solution S.R.L.

– Credence Technology S.R.L.

– Generation Next Drones S.R.L.

– Gadgets Addiction S.R.L.

– DJI Aircrafts S.R.L.

– Mavic Flying S.R.L.

– DJI Memories S.R.L.

– DJI Innovative S.R.L.

– DJI Utility S.R.L.

– Dronmedia Technology S.R.L.

Acționariatul este identic în fiecare dintre acestea:  Maliovsky – Administrator, Maliovsky – acționar majoritar, Bircea – acționar minoritar.

Niciuna dintre aceste firme nu este afectată de Starea de Urgență, dat fiind că nu au angajați pe companiile respective. Adevăratul brand este trecut pe Dronmedia Technology SRL: GNex, care are o platformă online prin care se pot comanda drone, calculatoare, accesorii de calculatoare, go pro-uri și multe altele. Au uitat să pună pe site și secțiunea cu gel igienizant. Dronmedia Technology a raportat pe anul fiscal 2018 o cifră de afaceri de de 30 de mii de lei din ”reparații calculatoare” și probabil comenzi de pe Gnex.ro. Luna aceasta, Dronmedia Technology a obținut 50 de mii de euro (240 de mii de lei), adică de opt ori mai mai mult decât cifra de afaceri pe care și-o menținea înainte sub pragul de ”plătitoare de TVA”. De ce avea doar 30 mii de lei cifră de afaceri? Pentru că restul banilor erau împărțitiți pe celelate firme menționate mai sus. 

Evaziune fiscală? Specialiștii spun că există o lacună legislativă prin care ”antreprenorii” pot evita plata TVA-ului în maniera aleasă de Maliovsky și Bircea: mai multe firme mențiunute sub plafon. Când vorbim de faptă penală? Spre exemplu, dacă Maliovsky încheie un contract pe Dronmedia Technology pentru gelul igienizant în valoare de 50 de mii de euro cumpărat de Primăria Cluj-Napoca, iar facturarea se face pe celealte firme ale sale, un procuror dornic de muncă poate face calculele ușor de tot. 

Ce tot atâta gel igienizant pentru Primăria Cluj-Napoca? 

Încredințările către Dronmedia Technology s-au făcut prin procedura simplificată de achiziție din catalogul electronic, folosindu-se platforma e-licitație. Fiecare din cele două alocări reprezintă câte 1.000 de litri de gel igienizant. Întrebarea este de ce ar achiziționa primăria un total de 2.000 de litri de gel igienizant? 

 

Cât despre cele două achiziții, Maliovsky și Bircea au mers pe sumele standard de pe piața actuală. La o simplă căutare pe internet se poate observa că un litru de igienizat de mâini costă 119 lei, așa explicându-se achiziția de 1000 de litri la prețul de 119 mii de lei. Maliovsky avea contacte în China, prin prisma comerțului cu calculatoare, drone și alte gadget-uri, iar majoritatea firmelor care s-au ”reprofilat” se ocupau cu achiziția de mărfuri din Asia.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *