Sex

Arta de a te certa corect

In orice relatie, mai devreme sau mai tarziu rabufneste un conflict. Daca niciodata nu apare un conflict sau macar un dezacord, intreaba-te daca nu cumva iti reprimi nevoile. Poate te sacrifici pe tine ca sa-i multumesti pe altii. De vreme ce nemultumirile sunt inevitabile, a invata arta de-a te certa “corect” este foarte important. Felul in care abordezi problemele poate sa consolideze sau sa distruga relatia. Iata cateva repere care te vor pregati pentru aceste momente dificile, dar cateodata inevitabile:

 

Relatia e mai importanta decat cearta

O relatie poate sa mearga bine ani in sir, dar, cand apare vreo altercatie, e posibil ca unul dintre parteneri sa dea cu piciorul la tot. Ani de fericire pur si simplu vor disparea in focul unei mici neintelegeri. Puterea oricarei relatii consta in modul in care e negociat conflictul.

 

Poti sa nu fi de acord cu el. Poti chiar, de fapt, sa fii furioasa. Dar nu lasa ca totul sa se naruie din cauza unui lucru atat de marunt si neinsemnat. O femeie s-a despartit definitiv de prietenul ei din cauza unui conflict legat de telecomanda televizorului. Dintr-o data au inceput insultele. Ea l-a facut egoist, el a facut-o dictatoare, si asa a inceput razboiul.

 

Cum se poate rezolva un asemenea conflict? “Imi spun mie insami ca mi-a fost alaturi de nenumarate ori si ca, in multe privinte, a dat sens vietii mele. Imi spun ca, la un nivel mai inalt, aceasta relatie ma defineste. Ma gandesc ca e un lucru pe care nu vreau sa-l distrug, dar ca exact la asta se va ajunge daca nu stiu cum sa pun problema. Cand simt ca vreau sa-l indepartez de mine, imi spun tot timpul si ii reamintesc si lui ca relatia noastra e mult mai importanta decat acel incident izolat”. (Maria, 37 de ani)

 

Spune-ti ca punctul lui de vedere este tot atat de important pentru el pe cat este al tau pentru tine. Scopul unui conflict este sa comunicati si sa invatati ceva, nu sa castigati lupta. Adu-ti aminte ca, daca unul dintre voi pierde, pierdeti de fapt amandoi.

 

Fii directa

Cand esti suparata, in loc sa te plangi prietenelor, vorbindu-l pe la spate pe partenerul tau si punand paie pe foc, mai bine ia taurul de coarne. In loc sa-ti consolidezi pozitia cu ajutorul altora, vorbeste direct cu el. Intreaba-l: “Esti suparat din cauza cutarui lucru?” sau spune-i: “M-am intristat cand ai facut cutare lucru”. Daca va rezolvati problemele impreuna, legatura dintre voi se va intari. Cand simti ca te indepartezi si devii inabordabila, fa cale-intoarsa. Doar fiind deplin prezenta si comunicandu-ti temerile si nevoile relatia va evolua. Majoritatea barbatilor nu vor sa se certe; vor sa stie cu ce te pot ajuta si prefera sa aiba mai multe optiuni. De fapt, cu totii vrem sa ne simtim stapani pe deciziile noastre.

 

Creeaza un mediu securizant

Majoritatea oamenilor doresc sa fie scutiti de stresul confruntarilor. Daca vrei sa ai o discutie serioasa cu el, nu-l ataca pe nepusa masa. Gaseste momentul potrivit pentru amandoi. El nu e la serviciu unde nu poate sa vorbeasca, dupa ce a avut o zi proasta, in mijlocul emisiunii TV preferate, la doua noaptea sau dupa ce ai baut prea mult.

 

Evident, vrei sa te asculte cu atentie si vrei sa-i judeci comportamentul. Pentru asta, trebuie sa-l ajuti sa se simta in siguranta. Spune-i ca tii la el si ca n-ai de gand sa-l parasesti din cauza unei probleme de moment. Incepe prin a prezenta lucrurile pozitiv. Adu-ti aminte ca nu el, ca persoana, te deranjeaza (doar este omul pe care-l iubesti), ci ceea ce face. Dar daca-i spui ce sa faca, nu rezolvi nimic. Solutia este sa-l lasi sa intelega ce simti.

 

E important ca decizia de a-si schimba comportamentul (sa-si puna hainele murdare la spalat, sa ridice capacul WC-ului cand urineaza etc.) sa-i apartina. Dupa ce-ai spus ce aveai pe inima, nu uita sa-i multumesti ca te-a ascultat. Ca si tine, vrea sa stie ca si sentimentele lui conteaza. Pentru asta, asculta-l intotdeauna pana la capat si apoi confirma-i ca ai inteles ce a dorit sa comunice.

 

De obicei, barbatii reactioneaza dur cand se simt jigniti. Incerca sa nu-l ranesti. Indulceste-ti acuzele cu aprecieri pentru calitatile lui reale. Intotdeauna cere politicos, nu pretinde. Foloseste tonul pe care l-ai folosi cu cel mai bun client al tau de la birou. Si spune-i neaparat cat de mult il iubesti.

 

Nu tipa la el, foloseste un ton calm, binevoitor cand iti exprimi sentimentele. Fii dispusa sa asculti si parerile lui. Arata-i ca si tu esti gata sa contribui la rezolvarea problemelor si sa te schimbi in ceea ce te priveste. Acesta poate fi cel mai mare imbold sa se schimbe el insusi. Pentru ca toate insistentele tale nu vor avea nici un efect daca el nu vrea sa se schimbe.

 

Asculta-i punctul de vedere

Daca e suparat pe tine, asculta-l si fa distinctie intre emotie si problemele ridicate. Fii binevoitoare si flexibila si ia aminte la ideile  din spatele acuzatiilor. O parere onesta despre adevarata problema, spusa calm, va intari increderea dintre voi si va stabili premisele pentru o discutie constructiva.

 

Daca sunt probleme pe care sa le rezolvati amandoi, expuneti-le rational, cu empatie si pe rand, una cate una. Aduna cat mai multe informatii despre ceea ce va supara pe fiecare. Asculta-l cu atentie, fara sa-l intrerupi, si apoi spune-i ce te deranjeaza si pe tine. Trebuie sa va impartasiti nelinistile intr-un climat de siguranta, in care sentimentele sa va fie protejate.

 

Identificarea adevaratelor probleme inseamna totodata sa nu privesti orice lucru ca pe un motiov de ingrijorare. Mai apar neintelegeri, dar asigura-te ca motivele conflictului sunt intemeiate. Poti sa-i atragi atentia asupra anumitor lucruri, dar n-are nici un rost sa exagerezi si sa provoci conflicte din cauza unor maruntisuri. El nu este perfect, dupa cum nici tu nu esti. Cand pui pe tapet o problema, ai grija sa nu complici lucrurile coplesindu-l cu probleme vechi, anterioare, care n-au nici o legatura cu discutia prezenta.

 

Asigura-te ca ai inteles ce a spus

Oamenii aud ce spui, dar percep lucrurile filtrate prin experienta lor de viata, prin emotiile, incertitudinile, problemele sau parerile lor. De cele mai multe vori, perceptia celorlalti difera de intentia ta.

 

Ai grija sa te exprimi clar si asigura-te ca si tu intelegi ce spune el. Repeta cu calm ce-a zis si intreaba-l daca l-ai inteles corect. Dupa ce ai ascultat nemultumirile sau motivele lui de ingrijorare si dupa ce i-ai aratat ca stii despre ce vorbeste, puteti gasi impreuna o cale de rezolvare. Aceste situatii pot fi foarte dificile. In loc sa reactionezi batand in retragere, incearca sa-l asculti si sa asimilezi punctul lui de vedere. Incearca sa imparti responsabilitatea cu el.

 

Asigura-te ca-i intelegi problema si ca el ti-o intelege pe a ta. Ajuta-l sa se simta in siguranta. Vorbeste-i din inima, fara emotie exagerata sau furie, si nu folosi niciodata un ton amenintator. Nu-ti pierde capul in situatii de criza; incearca sa ramai calma si rationala. Nu subestima niciodata puterea unor sincere pareri de rau…

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *