Arsurile pot fi determinate de foc, soare, chimicale, lichide sau obiecte fierbinti, aburi, electricitate si altele. Pot fi probleme medicale minore sau urgente ce pun in pericol viata.
Clasificare. Pentru a distinge o arsura minora de una mult mai grava este necesara determinarea gradului de lezare a tesuturilor organismului. Exista trei tipuri de arsuri:
– Gradul I: minora. Cele mai simple arsuri sunt cele in care numai stratul superficial al pielii (epidermul) este ars. Pielea este de obicei inrosita si se pot asocia edemul si durerea. Totusi, stratul superficial al pielii nu a fost ars in intregime. Daca o astfel de arsura nu intersecteaza portiuni substantiale ale mainilor, picioarelor, fetei, regiunii inghinale, feselor sau o articulatie mare, poate fi tratata ca o arsura minora cu autoingrijiri.
– Gradul II. Cand primul start al pielii a fost ars in intregime, iar al doilea strat al pielii (dermul) este si el ars, leziunea este numita arsura de gradul doi. Apar vezicule si pielea ia un aspect rosu intens si murdar. Alte simptome insotitoare sunt durerea intensa si edemul. Daca o arsurra de gradul II se limiteaza la arii mai mici de 5-8 cm in diametru, se folosesc remedii domestice; daca suprafata arsurii este mai mare sau daca este localizata pe maini, picioare, fata, regiune inghinala, fese sau pe o articulatie mare, solicitati asistenta medicala de urgenta.
– Gradul III: grava. Cea mai grava arsura afecteaza toate straturile pielii. Grasimea subcutanata, nervii, muschii si chiar oasele pot fi si ele afectate. Zone carbonizate alterneaza de obicei cu zone uscate si albe. Durerea este intensa sau, daca distrugerea nervoasa este substantiala, durerea este total absenta. In toate cazurile de arsuri de gradul III trebuie luate masuri imediate.
Tratament de urgenta pentru arsurile majore. Solicitati imediat tratament de urgenta. Chemati ambulanta. Pana la venirea echipei de urgenta, urmati aceste etape:
– nu indepartati hainele arse, dar asigurati-va ca tegumentele victimei nu sunt in contact direct cu materiale impregnate cu substante chimice ce pot da arsuri;
– asigurati-va ca victima respira;
– acoperiti zona arsurii cu un tampon rece, umed si steril sau cu o lenjerie curata.
Autoingrijire pentru arsuri minore:
– raciti arsura. Mentineti arsura sub jet de apa rece timp de 15 minute. Daca nu e posibil, introduceti regiunea arsa in apa rece sau aplicati comprese reci.
– aplicati un emolient. O data arsura complet racita, o lotiune emolienta, de pilda una care contine aloe vera sau un unguent, previn uscarea si amelioreaza confortul. Pentru arsurile prin expunere la radiatiile solare, incercati o crema cu hidrocortizon 1% sau o crema anestezica;
– pansati arsura. Acoperiti arsura cu un tifon steril (vata poate fi iritanta). Bandajati-o mai larg pentru a evita presiunea pe pielea arsa. Bandajarea izoleaza zona de aer, scade durerea si protejeaza portiunea cu vezicule;
– administrati un analgezic uzual.
Arsurile minore se vindeca de obicei in aprox. 1-2 saptamani fara vreun tratament, dar tineti sub observatie semnele de infectie.
Avertizare: Nu folositi gheata! A pune gheata direct pe arsura poate fi cauza de degeraturi si alte leziuni la nivelul pielii. Nu spargeti veziculele! Veziculele cu lichid protejeaza impotriva infectiei. Daca ele se sparg, spalati regiunea cu sapun neutru si apa, apoi aplicati unguent cu antibiotic si folositi pansament cu tifon. Faceti toaleta si pansamentul arsurii zilnic.