In vizor

Armata va ajuta DSP-urile să facă anchetele epidemiologice. De ce se implică MAPN abia acum, când cazurile sunt în scădere?

Ministerul Apărării Naționale pune la dispoziția direcțiilor de sănătate publică din țară aproximativ 600 de militari pentru a sprijini, în perioada următoare, eforturile generale de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, este anunțul făcut de MAPN. Implicarea militarilor vine într-un moment când numărul cazurilor de coronavirus este în scădere, astfel că nu putem să nu ne întrebăm de ce nu a fost solicitată implicarea acestora atunci când România avea 10.000 de cazuri zilnice?

Militarii vor îndeplini sarcini de operatori call-center, pentru realizarea de anchete epidemiologice, precum și de operatori calculator, pentru completarea bazelor de date care se întocmesc în cadrul acțiunilor de combatere a pandemiei de COVID-19.

Primii 230 dintre aceștia acționează, începând de marți, 15 decembrie, în județele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea.

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu anunța încă din luna octombrie că nu pot face față numărului de cazuri și implicit anchetele epidmeiologice se desfășoară cu mare întârziere. Au fost astfel, nenumărate cazuri în care perdsoane depistate pozitiv sau contacți direcți au așteptat degeaba acasă și timp de 14 zile să fie contacți de cineva de la DSP Cluj. 

”Eu în trei zile am 1000 de cazuri și cu toate forțele pe care le am nu este ușor. Anchetă nu constă în a contacta o singură persoană ci tot contacții care sunt demonstrați din ancheta unui caz pozitiv, toți trebuie contactați pentru a verifica și descoperi alte posibile contacte sau alți posibili suspecți care să fie incluși în anchetă și în măsurile de carantinare, izolare sau măsurile de recoltare. Oamenii să aibă răbdare pentru că încercăm să facem tot posibilul omenește să îi contactăm. Toate cele trei telefoane care sunt destinate expres sunt suprasolcitate. În momentul în care în centrală apare un telefon încă sunt trei telefoane în așteptare”, declara DSP atunci.

Și totuși nimeni nu s-a gândit atunci să implice militarii. Potrivit comunicatului MAPN, solicitarea a venit din partea Direcțiilor de Sănătate Publice, care au nevoie de personal suplimentar pentru anchetele epidemiologice. Să fie oare o coincidență că această implicare a Armatei vine tocmai în momentul când funcția de premier este ocupată de fostul Ministru al Apărării, Nicolae Ciucă.

Imiplicarea militarilor este cu atât mai surprinzătoare cu cât Moisescu declara că aceste anchete epidemiologice nu pot fi realizatre decât de spcialiști, chiar și studenții la medicină aveau nevoie de supraveghere.

”Doar specialiștii pot să sune aceste persoane pentru că trebuie oferite informații legate de COVID. Nu poți să dai informații eronate. Dacă iei decizia de izolare sau de carantinare asta implică bani publici. Asta înseamnă că pe persoana respectivă o ții în casă două săptămâni, îi restrângi dreptul de circulație și înseamnă că va beneficia de un concediu plătit de statul român. Studenții sunt instruiți și sunt supravegheați. Ei fac doar anchete mai simple până se rodează și sunt supervizați de colegii din DSP care îi verifică”, declara Moisescu.

Imiplicarea militarilor în aceste condiții nu poate avea decât rolul de a reda îcrederea populației în DSP-uri și în anchetele epidemiologice care și-au dovedit din plin incompetența. Este aceeași strategie ca și în cazul vaccinului anticovid. Și aici a fost implicată Armată într-o încercare de a convige populația că totul se desfășoară organizat și în siguranță, armata fiind una dintre instituțiile statului în care românii au cea mai mare încredere. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *