In vizor

Arhitect clujean: Floreștiul va deveni un cartier al Clujului, dar creșterea lui trebuie limitată: ”Nu poate crește la nesfârșit acest cartier”

Floreștiul nu va mai rămâne mult timp despărțit de Cluj-Napoca. Arhitecții care au realizat Strategia de Dezvoltare a Clujului pentru următorii 10 ani consideră că Florești va deveni în viitor un cartier al Clujului.

Primăria Cluj-Napoca a demarat o serie de consultări publice legate de dezvoltarea municipiului în următorul deceniu, respectiv despre Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Clujului până în 2030. În cadrul acestei dezbateri arhitectul clujean Vlad Sebastian Rusu a atins și problema zonei metropolitane, strategia cuprinzând propuneri care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții în localitățile limitrofe, Florești, Apahida sau Baciu.

”Creșterea calității vieții reprezintă obiectivul strategic fundamental al Primăriei Cluj-Napoca însă, așa cum am subliniat, Clujul are actualmente o dimensiune metropolitană, mult peste granițele administrative existente, astfel că orice direcție strategică sustenabilă pentru comunitatea noastră trebuie să includă și zona metropolitană”, se arată în strategie.

Arhitectul Vlad Rus este convins că Floreștiul va deveni în viitor un cartier al Clujului și recunoaște că problemele cu care se confruntă acum comuna sunt greu de remediat. De asemenea, Vlad Rus atrage atenția că extinderea acestei comune trebuie să fie stopată 

”Ce ne doare cel mai tare este o proximitate cum este cea a cartierului Florești, comuna Florești, dar deja cartier al orașului azi-mâine și care sigur că generează o serie de probleme a căror rezolvare imadiată este aproape imposibilă. O altfel de dezvoltare nu mai poate să continue în felul acesta și că singura formulă, dincolo de un Plan Urbanistic General, o formulă de masterplanuri ar fi mult mai indicată. De exemplu o formulă de masterplan pe tot ceea ce înseamnă partea de coridoare ecologice. Limitarea acestui cartier. Nu poate crește la nesfârșit această comună. Acest intravilan ar trebui să fie foarte bine argumentat. Atuurile ar fi rezerva dată de fostul poligon care ar trebui să fie un parc însă insuficient la scara demografică a comunei, rezerva infinit mai mare este cea a zonei Muzeului Apei care prin lege a avut șansa să rămână așa, altfel de mult era pusă în alt circuit. Aceasta este singura zonă ce poate să ofere acestui viitor cartier al Clujului un cadru natural care poate permite diverse activități, atunci când regimul acesta de protecție va fi deblocat”; potrivit arhitectului Vlad Rusu.

Floreștiul s-a tranformat treptat în dormitorul al Clujului, cei care s-au mutat aici neavând prea multe oportunități pentru a petrece timpul liber în comună. Traficul infernal determină ca mare parte din timp să fie la muncă și apoi de drum, astfel că cei mai mulți floreșteni își petrec timpul în apartamentele lor doar noaptea. Chiar dacă locuitorii din Florești și-au manifestat adesea dorința de a fi tranformați în cartier al Clujului, ar fi foarte greu de gestionat din punct de vedere administrativ.  Primarul Boc declara în 2017 că nu o asemenea restructurare administrativă nu va deveni prea curând o temă de actualitate. Iată însă că arhitecții par a fi de altă părere, iar lucrurile pot să se modifice pe parcursul următorilor 10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *