Din oras

Arestul IPJ Cluj nu se mută deocamdată în fosta clădire de tortură a Securității. Locul unde ar trebui să ajungă pușcăriașii are un trecut sângeros

S-au făcut  primele demersuri, s-au semnat protocale încă de anul trecut, dar degeaba. Persoanele arestate preventiv rămân tot la subsolul clădirii Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, pe strada Traian. Deși Inspectoratul General al Poliției Române a semnat un protocol cu Jandarmeria Română privind un spațiu de pe strada Pitești,  de la Palatul Victoria nu s-a dat de câteva luni o Hotărâre de Guvern pentru a putea fi pus în aplicare protocolul respectiv.

Persoanele arestate preventiv rămân în continuare la subsolul clădirii IPJ Cluj, comparat cu un lagăr de exterminare. Aici, mulți dintre deținuți au povestit condițiile îngrozitoare și inumane în care trebuie să supraviețuiască. Scandalul arestului IPJ Cluj a ajuns și la nivel internațional.

Anul trecut s-a semnat un protocol între Jandarmeria Română și Inspectoratul General al Poliției Române. Protocolul viza o clădire a Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj, situată pe strada Pitești. Construcția, potrivit acordului, urma să treacă din administrarea IJJ și IGJR în cea a IPJ și IGPR.
Clădirea în care urma să se mute arestul preventiv de la IPJ Cluj este cea în care se găseau camerele de tortură de pe vremea Securității. O clădire unde erau ținuți în arest oamenii prinși de comuniști. Erau torturați și anchetați, spun specialiștii cunoscători de istorie urbană.

Nu că și-ar dori persoanele arestate în zilele noastre să fie închise între pereții unde au fost torturați alți oameni, dar pare mai omenesc decât la un subsol cu igrasie și șobolani, așa cum arată în prezent Centrul de Arest Preventiv al Poliției Clujene.

Știm cu toții că acea clădire aparține Jandarmeriei. Dar s-a întrebat cineva de ce nu a mai folosit nimeni o clădire cu potențial din centrul orașului? Desigur că nu și știu șefii IJJ de ce nu o folosesc. Acea clădire are camere de tortură. În acea clădire au fost torturați și uciși oameni în bătaie. Ăsta este adevărul pentru care nimeni nu a valorificat sub nicio formă acea clădire și acesta este motivul pentru care Jandarmeria a cedat așa ușor clădirea”, spun surse din cadrul Jandarmeriei Cluj.

Cu sau fără tortură, deținuții din arestul preventiv de la IPJ Cluj nu visează deocamdată că vor putea vedea soarele pe geamurile noii clădiri în care ar urma să se mute arestul. Deși a trecut jumătate de an de la semnarea protocolului privind cedarea clădirii de pe strada Pitești, Guvernul Ponta nu și-a făcut timp de pușcăriașii clujeni.

Protocolul dintre IGP și IGJR  nu valorează nimic. Deși cele două instituții, care fac parte din același minister, au semnat și au fost de acord să  treacă spațiul din adiministrarea uneia în custodia celeilalte, Ponta nu a dat încă acea Hotărâre de Guvern care să ofere valoare protocolului și noul arest să intre în renovare și să poată fi mutați deținuții„, spun surse din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Cluj.

Virgiliu Țârău, vicepreședinte al CNSAS a declarat pentru Ziar de Cluj că majoritatea clădirilor în care erau desfășurate activități militare deserveau și ca centre de detenție.

“În clădirile militarizate, pe vremea comunismului, de obicei erau și centre de detenție. Oamenii erau ridicați de pe stradă și duși în arest. Unii erau cercetați pentru anumite fapte și judecați. Cei la care nu se puteau găsi fapte erau cercetați și verificați multă vreme. Acești oameni luați de pe stradă și duși de Securitate pentru verificare erau numiți „proveniți”. În clădirea Jandarmeriei de acum funcționau trupele de Securitate ale vremii, în anii  ’50”, spune Virgiliul Țârău, vicepreședinte al CNSAS.

Istoricii clujeni spun că actuala clădire a Jandarmeriei Cluj are un trecut sângeros, deși nu sunt multe mărturii din acea vreme. Pe strada Pitești, unde ar urma să fie mutat arestul IPJ Cluj, la fel ca pe Republicii în subsolul actualului Palat al Copiilor, erau anchetați și torturați deținuții politici. Deși de-a lungul anilor s-a vehiculat că în cele două instituții s-au mai găsit fragmente osoase din corpuri umane, la Palatul Copiilor din Cluj-Napoca, în subsolul clădirii, urmele au fost șterse odată cu trecerea anilor și nu s-a putut dovedi mare lucru. Au rămas doar mărturiile deținuților politici.

În incinta clădirii ce aparține acum a Jandarmeriei, instituție militarizată, care ar urma să devină arest preventiv al Poliției clujene, nu știe nimeni dacă afirmațiile privind găsirea unor rămășițe ale unor oameni torturați de Securitate sunt reale.

Centrul de detenție de pe strada Pitești a funcționat până în anii ’80. Până în anii ’60 comuniștii puteau lua oameni de pe stradă, îi puteau aresta și ancheta fără să aibă un mandat sau o acoperire legală. Tot ce era suspect era dus în arest și anchetat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *