Analiza

Are Mircea Geoană cancer? Adevărul…

de Liviu ALEXA

Ziarul Puterea, care nu e așa obscur cum îl dau unii, a dat azi o exclusivitate care nu e chiar atât de exclusivitate, dacă te-ai fi uitat pe contul de facebook oficial al lui Geoană încă de acum câteva zile, unde apare cu un look nou, șocant, și care sugerează că are probleme de sănătate grave.

Dar care e “adevărul adevărat”?

Ei bine, eu il stiu.

Mircea Geoană nu are cancer limfatic, așa cum a zis ziarul Puterea, dar are un cancer ce este aproape vindecat. Din respect pentru demnitatea lui, aleg să nu vă dau detalii, vă spun doar că este aproape vindecat.

Trebuie să priviți însă această “dezvăluire” într-un cadru mai larg. V-am mai spus acum câteva luni, Mircea Geoană are de multă vreme în spate o echipă de profesioniști într-ale imaginii și comunicării publice, nu, nu e Bogdan Popescu, actualul consultant al lui Marcel Ciolacu, deși Bogdan Popescu a fost în stafful de campanie al lui Geoană în 2009, atunci când a pierdut prezidențialele (sau, mai bine zis, când i s-a furat victoria) doar că atunci era mai rookie, era servantul lui Viorel Hrebenciuc, care era șeful de campanie electorală al PSD.

Echipa nouă a lui Geoană e una profi și are mandat clar de la licuricii lumii ca Geoană să fie “preparat” profesionist până la anunțul noii sale candidaturi la Cotroceni. Iar rezultatele se văd: este primul în sondajele actuale.

Boala… că orice boală de acest gen vine când nu te aștepți și nu poți să previi nimic. Fără a avea un partizanat cu Geoană, vezi articolele mele dure despre el din iarnă cu Radu Tudor și limbile în fund date de “analist” la actualul secretar adjunct al NATO, mă bucur că e vindecat acest cancer, așa cum indică sursele mele foarte informate.

Fiindcă asta înseamnă că va candida. Și înseamnă că vom vedea și dacă va câștiga, așadar, vom asista la o luptă validă, pe viață și pe moarte, cel mai probabil cu doamna Kovesi.

De ce a ieșit acum informația? Pentru decompresie, cum se zice în limbaj “specific”, termen împrumutat de la scufundări. Pentru că acest cancer, dacă ar fi fost ascuns opiniei publice, ar fi putut deveni un subiect de atac politic din partea adversarilor: că nu are sens să îl alegeți, că oricum moare, că etc.

Așa, subiectul devine non-subiect. Omul își va asuma cel mai probabil într-un mod emoționant experiența, care va putea fi folosită și ca marketing politic, căci în campaniile electorale o asemenea “aventură”, mai ales că e vindecat cancerul, înseamnă aur curat, ai pe ce să construiești povestea omului care s-a luptat cu cancerul, în timp ce ne apăra țara la NATO de pericolele rusești, plus că avea în grijă soarta lumii.

Repet, mă bucur că e sănătos, ba chiar i-aș păstra look-ul, dacă aș fi consultantul său, s-ar desprinde de imaginea de luzăr de la episodul “Mihaela, Dragostea Mea”, ar fi un nou capitol imagologic și un reminder pervers în ochii și mințile electoratului a bolii prin care a trecut și a faptului că a învins.

Notă: Am ales să las și această dezvăluire “la liber”, dar pe alt considerent. Geoană e prea important în jocul politic actual pentru ca opinia publică să nu cunoască adevărul despre acest subiect delicat.