Editorial

Arcadă de flori pentru Klaus Ceauşescu

Credeam că nu este nimic mai penibil decât poza clișeică de la fiecare început de an școlar, aia cu directorul, popa, primarul și polițistul.

Dar cei care l-au invitat pe Klaus Iohannis la deschiderea anului școlar au coborât ștacheta până dincolo de limita abisului.

Au pus elevii să facă o ARCADĂ DE FLORI, pe sub care să treacă marele și inutilul șef de stat.

Cred că doar Ceașcă mai era primit de pionieri cu o arcadă de flori, iar lui Klaus Ceaușescu pare să-i placă la fel de mult postura asta de adulat articifial. Ți-e și milă de copiii ăia, când îi vezi cum țin florile, ca să îi deschidă calea marelui bărbat de stat. Dacă tot erau atât de entuziasmați că îi vizitează președintele, de ce n-au ținut florile conducerea școlii și profesorii și i-au pus pe bieții copii?

Felicitări celor de la Școala Gimnazială 162 din București! Mai rar așa mostră de pupincurism pe care nici măcare n-au fost în stare să și-l asume!

Dar nu știu de ce mă mir, din moment ce ministrul Educației, Ligia Deca, a plecat capul în fața președintelui, la învestire.

De ce n-ar face la fel cei pe care îi conduce doamna Deca? Doar că în loc să plece capul, cei de la Școala 162 din București au pus niște copii să ridice flori deasupra capului prezidențial. Penibil!

După ce a ieșit de sub arcada de flori, Iohannis le-a povestit elevilor despre moștenirea pe care le-o lasă, adică „România needucată”. Bine, el a zis „România educată”, dar știm cât de educată e țara asta după cele două mandate ale lui Iohannis, cu procente din PIB infime alocate Educației, deși există un articol de LEGE care prevede 6% din PIB pentru Educație, procent care nu a fost alocat NICIODATĂ! Sigur, nu e treaba președintelui să stabilească bugetul Educației, dar din moment ce vrei să lași moștenire un proiect numit „România EDUCATĂ”, poate poți pune presiune să se respecte legea și Educația să primească bani mai mulți!

Cât despre controversatele legi ale Educației, care pun în practică „România educată”, numai de bine!

Mircea Miclea, unul dintre cei mai buni miniștri ai Educației pe care i-a avut țara asta, spune așa: „Noile legi cuprind prevederi în funcție de interesele celor care au putere sau care sunt la putere. Principalele probleme sunt legate de menținerea nivelului de politizare în sistem și absența unor reglementări care să permită elevilor accesul la cele mai bune formule de învățare, în format multimedia”, susține Mircea Miclea.

Alt fost ministru al Educației, Daniel Funeriu, spune așa: „Ştiţi bine, l-am susţinut cât am putut pe preşedintele Iohannis, până am văzut ce aţi văzut şi dumneavoastră. Ne-a promis România Educată şi ne trezim cu profesori care au briceagul la beregată. Ideea unei Românii educate este o idee bună şi nu aș vrea ca această idee bună să fie devalorizată pentru că a fost prost pusă în practică”, a comentat Daniel Funeriu.

Ca să nu mai spun că noua lege a învățământului preuniversitar prevede că se vor acorda burse de merit unui procent de 30% dintre elevii din fiecare clasă, INDIFERENT DE MEDIE!

Deci, ce ne lasă moștenire Klaus Iohannis, mai exact? O Românie educată în care se poate lua bursă de merit cu media 5?

Mai departe, președintele arcadei de flori a promis, la deschiderea anului școlar, că subiectul consumului de droguri în rândul tinerilor va fi inclus pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

E bine că a aflat și Iohannis, după 9 ani de mandat, că tot mai mulți tineri consumă droguri. Și probabil nu afla, dacă nu era cazul 2 Mai, cu șoferul de 19 ani beat și drogat, care a omorât doi tineri. Dar ce să facă, bietul Klaus, dacă s-a iscat un scandal național? Bagă problema pe ordinea de zi a CSAT-ului și pare că urmărește cu atenție și îngrijorare fenomenul.

Nu, nu critic că, în sfârșit, se întâmplă ceva în problema drogurilor! E bine că încep să se trezească autoritățile statului! Dar să vii în 2023, după ce fenomenul a scăpat de sub control, și să zici „tinerii au o problemă cu drogurile, să facem ceva!”, mi se pare o mostră de ipocrizie de care doar Iohannis e capabil.

Poate era mai în temă Klaus Ceaușescu dacă, în loc de o arcadă de flori, i se ridica, în anii trecuți, o arcadă de iarbă.