Din oras

Aquapark-ul lui Boc se duce pe Apa Sâmbetei. Nu se mai face în Becaș, dar nici altă locație nu s-a găsit

Aquapark, proiectul de campanie preferat al lui Emil Boc din ultimii 10 ani, este în continuare la stadiul de discuții. Astfel că și anul viitor, în campania electorală pentru alegerile locale edilul va putea să vină în fața clujenilor cu o promisiune de Aquapark.

Toți clujenii care sunt nevoiți să meargă în Oradea, la București sau în Ungaria au crezut că acest proiect va fi în sfârșit demarat atunci când a fost votat studiul de fezabilitate în Consiliul local.

Boc a propus construcția viitorului Aquapark în Becaș. Potrivit studiului de fezabilitate adoptat în luna martie, acesta ar trebui să fie gata în doi ani. Singura problemă este că încă nu a demarat construcția, astfel că acest termen se va prelungi, momentan pe o perioadă nedeterminată.

Societatea civilă se opune locației propuse de Boc

Societatea civilă nu agreează decizia lui Boc de a face Aquapark în Becaș. Ei doresc, potrivit un proiect câștigat în cadrul procesului de bugetare participativă, realizarea acolo a unui parc public, Parcul Est, nu a a unui proiect privat. Un alt argument este că locația este prea aproape de zona de blocuri și case, iar un Aquapark ar aglomera și mai mult acea zonă.

”Parcul Est este propunerea noastră pentru un spațiu public de proporții, nu privat, mai ales că aquaparkul nu merge într-o zonă aglomerată. Am vizitat ca studiu aquaparkuri la București, Satu Mare ori Oradea și s-au făcut in câmp deschis, la marginea orașului, fără cartiere în jur. Deci sper că Primăria să fie deschisă la dialog, mai ales că ne-au promis parcul încă de acum 6 ani, când am făcut cu SOS o petiție semnată de mii de clujeni”, susține Adrian Dohotaru, unul dintre inițiatorii SOS Parcul Est.

Inițial Boc a încercat să împace și capra și varza, respectiv să facă și parc și Aquapark în aceeași locație, susținând că terenul din Becaș este cel mai potrivit, conform studiilor realizate de specialiști.

”Avem o suprafaţă totală de teren de 52 de hectare cu destinaţie spaţiu verde şi agrement, care se va menţine, iar Aqua Park-ul va fi amplasat pe 12 din cele 52 hectare. Vom avea doar 2,2 hectare care reprezintă partea închisă publicului, restul de 10 hectare fiind zonă deschisă cu acces nelimitat, din care 6,6 hectare vor fi spaţii verzi”, a explicat primarul Clujului.

Boc revine asupra deciziei de a construi Aqua Park în Becaș

Societatea civilă nu s-a lăsat, insistând în continuare ca Primăria să caute o altă locație pentru Aquapark. Într-un final, Boc care părea atât de hotărât să nu renunțe, anunță consultări cu societatea civilă pentru a găsi o locație mai puțin controversată.

”Proiectul este în analiză cu privire la cea mai bună locație. Nu ne grăbim pentru a lua decizii pripite. Trebuie să stabilim cea mai bună locație. Nu avem un proiect final, nu este stabilită o locație finală. Avem o locație propusă, dar încă există o dezbatere cu societatea civbilă. Trebuie făcut, toată lumea e de acord, dar trebuie făcut acolo unde nu există dispute majore pe marginea unui asemenea subiect”, susține Boc.

Potrivit studiului de fezabilitate aprobat în Consiliu local. Aqua Park-ul va avea o suprafață construită de 20.900 de metri pătrați, iar partea exterioară va cuprinde bazine, spații verzi și alei pietonale desfășurate pe o suprafață de peste 100.000 de metri pătrați.

Printre numeroasele variante de petrecere a timpului liber, iubitorii de apă, soare și aer curat vor avea la dispoziție opt tobogane acvatice – cu o capacitate de aproape 2.000 de persoane pe oră, bazine de relaxare, pool bar, un loc de joacă și o piscină pentru copii, locuri de odihnă cu șezlonguri sau hamace, restaurante și terase.

„Vedeta” Aqua Park-ului va fi fără îndoială toboganul King Cobra, un echipament cu o înălțime de 17,5 metri și o capacitate de 480 de utilizatori pe oră.

Vizitatorii Aqua Park-ului vor avea de asemenea la dispoziție o parcare cu peste 1.200 de locuri.

Conform devizului general întocmit de SC Novelty AE SRL la comanda RADP Cluj-Napoca, valoarea estimată a investiției este de 198,2 milioane de lei (fără TVA). Costurile construcției și montajului sunt estimate la 125,5 milioane de lei (fără TVA), restul investiției reprezentând dotările.

Aqua Park-ul reprezintă prima etapă din cadrul Masterplanului Zona Verde – Est, proiect amplu care prevede realizarea etapizată a unui parc natural urban, a unui parc de recreere și a unei zone de activități sportive.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *