In vizor

Aproape 2 TONE de „articole pirotehnice”, confiscate de polițiștii clujeni în decembrie! Idioții care folosesc petarde, în gaură cu 52.000 de lei

Polițiștii clujeni nu se joacă atunci când vine vorba de distribuția ilegală de „articole pirotehnice”. Conform unui comunicat al IPJ, aproape 2 tone de astfel de „petarde” au fost confiscate, iar infractorii care le comercializau au rămas „în gaură” cu 52.000 de lei.

„Peste 1700 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 52.000 de lei, au fost au indisponibilizate de polițiștii clujeni de la începutul lunii decembrie până în prezent. Activitățile de control s-au derulat în cadrul acțiunii naționale Foc de artificii, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice. De asemenea, au fost constatate 22 de infracțiuni.

De exemplu, în perioada 28 – 29 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat acțiuni pe raza județului pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice.

Au fost efectuate 13 controale la persoane fizice autorizate să efectueze operațiuni cu articole pirotehnice și au fost legitimate zeci de persoane.

Au fost constatate 5 infracțiuni la Legea nr. 126/1995 – privind regimul materiilor explozive, fiind ridicate 10.370 de articole pirotehnice, în vederea continuării cercetărilor”, au transmis cei de la IPJ. 

Conform legii, folosirea petardelor în orașe este interzisă, pentru că încalcă repetat oricare dintre punctele de mai jos. Chiar și așa, de revelion mulți români se comportă ca niște oameni ai cavernelor și găsesc o adevărată plăcere în a teroriza pe toată lumea cu pocnitori. 

„a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulaiei rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri”, stă scris în lege. La capitolul ESTE INTERZISĂ folosirea articolelor pirotehnice.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *