In vizor

Aproape 1 milion euro, alocați din bugetul local pentru ONG-uri. Cele mai mari sume se duc către „prietenii” Primăriei, deși Curtea de Conturi a semnalat ilegalități

TIFF și fosta Federație Share primesc bani și anul acesta din bugetul local, deși un raport al Curții de Conturi arată că în anii precedenți s-au alocat ilegal fonduri. 1,4 milioane lei sunt alocați Festivalului Internațional de Film Transilvania, 850.000 lei Asociației Centrul Cultural Clujean, 410.000 lei Zilelor Culturale Maghiare, 510.000 lei Fabricii de Pensule. Acestea sunt doar câteva din asociațiile și fundațiile care primesc cele mai mari sume din bugetul local pe anul acesta.

 

Aproximativ 1 milion euro au fost alocați anul acesta pentru ONG-uri care au proiecte mai mult sau mai puțin culturale. Unele sunt de interes local, altele de interes regional. În ședința de Consiliu Local de marți, 4 aprilie s-au votat pe bandă rulantă proiectele de hotărâre privind alocările de bani pentru asociații și fundații, fără discuții sau amendamente.

Și anul acesta, cele mai mari sume le primesc cam aceiași prieteni ai Primăriei. De exemplu, TIFF este susținut cu 1,4 milioane lei, deși Curtea de Conturi arăta, în 2016, că festivalul a fost finanțat ilegal din cauză că a obținut profit din vânzarea de bilete. În paralel cu evenimentele publice, TIFF a organizat și evenimente cu vânzare de bilete. Primăria nu a ținut cont de concluzia Curții de Conturi și a alocat bani și anul acesta. Raportul Curții de Conturi a fost contestat în instanță, procesul fiind încă pe rol.

Fosta Federație Share, cea care s-a ocupat de candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană, și-a schimbat numele în Asociația Centrul Cultural Clujean și vrea să facă proiectul CCC 2017. Pentru acest proiect, Consiliul Local a votat alocarea sumei de 850.000 lei. În anii precedenți a primit 3,4 milioane lei pentru susținerea candidaturii municipiului la titlul de Capitală Culturală Europeană. Un raport al Curții de Conturi arată că și pentru Federația Share s-au alocat bani ilegal în vederea realizării proiectelor „Rezervarea artiştilor internaţionali pentru programul 2015” şi „Tineret@Cluj-Napoca 2015”, ponderea activităţilor desfăşurate constând în organizarea de festivaluri şi concerte, precum Festivalul Untold.

Zilele Culturale Maghiare, un eveniment care a ajuns la ediția a VIII-a, primesc anul acesta 410.000 lei. Este un alt eveniment care este susținut anual cu bani din bugetul local.

320.000 lei vor fi alocați pentru Federația Fabrica de Pensule, în vederea realizării proiectului “Fabrica de Pensule – Centru de artă și cultură contemporană 2017”. Tot la Fabrica de Pensule merg 190.000 lei prin Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule, pentru realizarea proiectului „Peron 6: Stația pentru Avangardă Artistică”. Deci, Fabrica de Pensule primește un total de 510.000 lei.

O altă fundație care a primit sume importante este Federația Tinerilor din Cluj, căreia i se alocă 110.000 lei pentru proiectul Tineret@Cluj-Napoca2017. Aceeași federație mai primește pentru proiectul „Clujul pentru Tineri/ Cluj for Youth”, 30.000 de lei. Federația Tinerilor din Cluj mai este susținută de la bugetul local și pentru proiectul „Cluj Never Sleeps – Noaptea albă a culturii”, cu suma de 70.000 lei. În total, această fundație primește din bugetul local 210.000 lei.

Festivalul TIMAF 2017 primește 280.000 lei, evenimentul fiind organizat de Asociația Student Plus, în spatele căreia se află Bogdan Buta, cel care se ocupă și de Untold. TIMAF a fost susținut din bugetul local în fiecare an, Bogdan Buta fiind unul din abonații la banul public.

Consorțiul Studenților din România primește 150.000 lei pentru Transylvania Music Event, ediția a IX-a și încă 60.000 lei pentru Festivalul Internațional de Stand Up Comedy – Festivalul Internațional de Monolog Umoristic. Consortiul Studenților din România este condus de eternul student Iancu Șerbănescu, care este susținut an de an cu fonduri din bugetul local pentru diferite evenimente și festivaluri.

În perioada 2 ianuarie – 2 februarie 2017 au fost depuse 311 proiecte, valoarea totală a solicitărilor fiind de peste 35 milioane lei. Au fost aprobate 247 de proiecte, din care 18 au fost încadrate la proiecte regionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *