Analiza

Anunțul lui Cîțu de majorare a alocațiilor cu un procent „în jurul a 15%”, văzut de la Cluj: Un mesaj politic, imprecis și neclar

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat, luni seară, la Realitatea Plus, că alocaţiile vor fi majorate de la 1 august cu un procent „în jurul a 15%”, conform news.ro Văzut de la Cluj, mesajul ministerului condus de Florin Câțu este unul lipsit de profesionalism, marcat de imprecizie, comportând un caracter politicianist.

„La dublarea alocaţiilor a fost mereu o problemă.

E o lege populistă facută de PSD ca să arunce în aer Guvernul.

E o lege făcută fără finanţare, din punctul meu de vedere e neconstituţională.

Noi vom creşte alocaţiile de la 1 august, e în avizare deja proiectul de lege, în următoarea şedinţă de Guvern va fi avizat. Şi în creşterea pensiilor şi în cea a alocaţiilor trebuie luat în considerare că am cheltuit cel mai mare procent pe investiţii din ultimii ani”, a afirmat ministrul Finanţelor, conform realitatea.net.

Întrebat care ar fi procentul de majorare luat în calcul, Cîţu a precizat că este mai mare decât propunerea făcută pentru pensii. Propunerea de majorare în cazul pensiilor era de 10% (din cele 40% cuprinse în lege și adoptată de guvernul anterior).

Ziar de Cluj a încercat să afle cum este perceput din Cluj mesajul transmis de Ministerul de Finanțe.

Majorarea alocațiilor cu un procent „în jurul a 15%”

„Reacția și mesajul ministrului de Finanțe îmi sunt clare: nu este un mesaj serios profesional, care să arate că știe despre ce vorbește, e doar un mesaj politic”, apreciază economistul clujean Emil Culda. 

Astfel, într-un context delicat precum cel în care se află în prezent România, anunțul făcut recent de Florin Câțu pare să se înscrie în formula „dăm ceva, ca să nu spuneți că n-am dat”, consideră expertul financiar. 

Doar într-o asemenea cheie pot fi interpretate procentele cu care operează Ministerul Finanțelor Publice – un procent „în jurul a 15” în cazul alocațiilor pentru copii, conform exprimării lipsite de profesionalism uzitate de Florin Câțu sau de cca 10% în cazul pensiilor. 

De altfel, la fel de reprobabilă este și modalitatea în care sunt propuse asemenea măsuri absolut necesare de majorare a alocațiilor, prin dublare: ministrul Câțu lansează un anunț privind majorarea alocațiilor din data de 1 August 2020, cu doar câteva zile înainte, fără să stăpânească pe deplin sau măcar parțial, dar asumat, tema.

Ministrul Finanțelor, Florin Câțu, a anunțat, luni, o majorare în cazul alocațiilor „în jurul a 15%”, fără a explicita contextul, parametri luați în calcul și fără o motivare argumentată a unei asemenea decizii. 

„Nu este decât un mesaj politic, fără argumentație”, apreciază economistul Emil Culda. 

De altfel, conform expertului financiar clujean, măsura majorării alocațiilor, prin dublarea acestora, ar reprezenta un proiect realizabil și care nu ar trebui amânat la nesfârșit.

Merită luat în calcul și proiectul asumat la nivel de președinție, „România Educată”, așa-numitul proiect de țară al președintelui Iohannis, iar susținerea natalității și a creșterii copiilor ar trebui să reprezinte proiecte asumate de stat, context în care alocațiile ar trebui nu doar dublate, ci majorate substanțial pentru susținerea părinților și copiilor. 

Conform legislației adoptate de guvernul anterior, alocațiile pentru copii trebuiau majorate prin dublare, iar valoarea pensiilor urma să fie majorată cu cca 40%, proiecte asumate de Guvernul PSD prin intermediul unui program de guvernare. 

În aceste condiții în care Guvernul PNL-ist denunță aceste măsuri ca fiind „populiste”, astfel încât pune atât copiii, cât și pensionarii în situația de a deconta politic, ministerul Finanțelor trebuie fie să modifice legea, fie să propună o altă valoare în privința majorării alocațiilor și pensiilor, dar aceste date trebuie coroborate, contextualizate și argumentate. 

„Strict de majorările acestea în limitele stabilite de lege, cred că alocațiile nu ar trebui să ridice probleme deosebite, la pensii este posbil să fie o sumă importantă raportată la bugetul de pensii și unde se mai pot face completări din celelalte componente bugetare, iar ca o apreciere generală legată de bugetul României în actualele condiții, trebuie să recunoaștem că ne vom aștepta la cifre situate binișor sub ceea ce se previzionase cândva. 

Dar și această chestiune depinde în mare măsură tot de Guvern”, apreciază Emil Culda.

De altfel, ministerul Finanțelor nu a venit din timp cu măsuri necesare pentru mediul de business, întrucât acesta reprezintă unul din sectoarele care asigură în bună măsură resursele bugetare. 

„În aceste condiții, dacă nu se iau niște măsuri echilibrate – să nu avem o singură problemă: covidul, altfel înseamnă că am luat-o rău razna, că lumea e mai complicată de atât – se pot aștepta la scăderi substanțiale ale bugetului”, adaugă economistul clujean, Emil Culda. 

Ministrul Finanţelor Publice a precizat că decizia privind majorarea pensiilor va fi anunţată la jumătatea lunii august.

„Pentru pensii, vom anunţa la rectificarea bugetară, care va avea loc la jumătatea lunii august. Eu susţin 10 la sută, e ceea ce susţin acum în context economic”, a explicat Cîţu, citat de news.ro

„Nu spun că sunt populiste – în privința majorării pensiilor – chiar dacă au însemnat la vremea respectivă o măsură din programul de guvernare al PSD-ului, așa cum a fost ea, după cum a fost programul.

Este adevărat că majoritatea pensiilor erau și sunt foarte modeste, veniturile individuale, veniturile medii din pensii, fără să ne raportăm la cealaltă temă a pensiilor speciale, ci la cea general valabilă a pensiilor: oameni cu probleme, cu nevoi de medicamente, multe alte lucruri. Numai cine e în situație știe cum e.

Măsura era natural să fie luată”, consideră Emil Culda. 

În acest context, reprezentanții Guvernului liberal ar trebui să își asume tema majorării pensiilor și a alocațiilor. 

Fie măsura este asumată, fie nu este asumată, dar în acest ultim caz, reducerea majorării trebuie realizată prin modificarea cadrului legislativ în vigoare. 

„Asta înseamnă o asumare politică. Dar și într-o asemenea situație, ar trebui să vină clar, cu cifre, să ne convingă. 

Tema majorării alocațiilor mi se pare rezolvabilă, fără mari probleme. 

Dimpotrivă, ar trebui să stimulăm, să dăm alocații triple, să stimulăm mămicile să facă copii”, a adăugat expertul financiar, Emil Culda. 

Din păcate, ministrul Finanțelor, Florin Câțu, nu ține să vorbească în cifre absolute, cu cifre relevante, după cum ar fi cazul conform demnității pe care o deține, ci preferă să vorbească în procente, prin intermediul aproximărilor și a datelor inexacte. 

 „În opinia mea, cel puțin tema alocațiilor mi se pare rezolvabilă.

Altfel, mesajul ministrului de Finanțe a fost unul politic, imprecis și neclar: vă dăm ceva, ca să ne scăpăm… Nu a spus nimic convingător. De ce procedăm așa și nu altfel. 

Iar cealaltă temă, a pensiilor, ar putea să creeze ceva probleme, întrucât criza ce se întrevede nu va fi una mică, dar toate acestea – dimensiunea crizei, efectele, bugetului României ș.a.m.d., au categoric legătură și cu măsuri economice pe care le-au neglijat aproape în totalitate. 

Toată chestiuea fiind politică și, de altfel, centrată doar pe covid.

Care este o problemă medicală, reală, nimeni nu o contestă, dar nu e singura, nici a României, nici a lumii. 

Dar felul în care a fost dat acest mesaj este unul neprofesional și, categoric, politicanist”, a conchis Emil Culda. 

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că Guvernul va creşte alocaţiile în mai multe etape, dar că procentul şi ritmul de creştere depind de prognozele pe care Executivul le va face.

„Vom creşte alocaţiile. Ne-am gandit la un mecanism care va permite o creştere in mai multe etape, Procentul de creştere şi ritmul depind de prognozele pe care le vom face”, a afirmat Orban.

Referitor la creşterea pensiilor, el a dat asigurări că acestea vor creşte, cu condiţia să existe garanţia că economia va putea suporta această creştere.

 

 

 

 

 

 

sursa foto: zf.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *