In vizor

Antonia lui Boc va fi dezvoltată de „copilul” companiei Siveco, amendată pentru trucarea unei licitații. Contractul cu Primăria Cluj-Napoca este de 361 MII EURO

Scris de 280

Software Imagination & Vision București a câștigat o licitație pentru dezvoltarea funcționarului virtual Antonia din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Firma este un „pui” al celebrei companii de IT Siveco, bine cunoscută în România pentru numeroasele contracte cu statul, dar și pentru faptul că a fost implicată într-o licitație trucată.

Contractul pe care l-a câștigat Software Imagination & Vision București la finele lunii decembrie 2021 este în valoare de peste 1,8 milioane lei (361 mii euro) și vizează servicii de dezvoltare a funcționarului electronic Antonia necesare pentru proiectul „Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni-ANTO-CIIC”.

Achiziția a fost estimată la 1.828.200 lei fără TVA, din care:

 • 154.700 lei fără TVA – Infochioșcuri (mașini de procesare a datelor)
 • 10.700 lei fără TVA – Sistem de supraveghere video
 • 39.200 lei fără TVA – Cursuri de formare/perfecționare
 • 1.623.600 lei fără TVA – Servicii IT, de dezvoltare/actualizare aplicații, configurare baze de date, migrare structuri de date.

Software Imagination & Vision București s-a desprins în 2019 din Siveco, a fost construită pe bazele departamentului de dezvoltare și are mai mulți asociați: SIVECO Netherlands BV (64%), Alexandru Mihail Rădășanu (28%), Gabriel Florian Ilia (5%), Dragoș Dobran (2%), Daniela Bichir, Viorel Gabriel Lospa, Alexandru Ionescu Coșbuc, Ionel Moise, Bogdan Crăciun, Florian Ciolacu, Lăcrămioara Barseti – toți cu 0%.

Compania a avut o creștere spectaculoasă în doar doi ani de activitate. Dacă în 2019 avea 889 mii euro cifră de afaceri, în 2020 a crescut la peste 15,1 milioane euro. Profitul net declarat în 2019 era de 234 mii euro, iar în anul următor ajunsese deja la un profit net de peste 1,7 milioane euro. Numărul mediu de salariați pe care îi avea Software Imagination & Vision în 2019 era de 172. Anul trecut a crescut la 229.

Siveco România și-a început activitatea în 1992 și este unul dintre cei mai mari producători locali de software și integratori IT. Compania a câștigat de-a lungul anilor numeroase contracte cu instituții de stat din România.

Siveco a fost implicată și într-un scandal privind trucarea unei licitații în 2008. Potrivit profit.ro, în octombrie 2021, Siveco România a pierdut definitiv procesul prin care a contestat o amendă de 5,88 milioane lei, aplicată companiei de Consiliul Concurenței în iulie 2017. Sancțiunea a fost motivată de trucarea, alături de Intrarom, a unei proceduri de achiziție publică organizată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în 2008, în vederea atribuirii acordului-cadru pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic.

Funcționarul virtual Antonia a fost pus în funcțiune în 2018. Atunci, Boc spunea că acest proiect de inteligență artificială îi ajută pe cetățeni să depună documente online și să economisească 40% din timpul lor. Nimeni din Primărie nu a menționat vreodată că Antonia este funcțională doar parțial. Acest lucru a devenit clar ca lumina zilei în vara lui 2021 odată cu lansarea licitației pe care a câștigat-o acum Software Imagination & Vision București.

Citește și:

Digitalizare fără finalizare în Cluj-Napoca: Antonia nu e gata, amenzile în autobuz se plătesc doar cash, oamenii plimbă dosare șină pe la ghișee. Primăria lui Boc e la ani lumină de ceea ce înseamnă informatizare

Funcționarul virtual Antonia, cu care Boc se laudă de trei ani, NU e funcțional decât parțial. Abia acum se lucrează pentru realizarea site-ului Antoniei, care costă 1,8 MILIOANE LEIULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Sport
  CFR Cluj, inclusă într-un top al celor mai corupte cluburi de fotbal din Europa
 • Acum 7 hours Sanatate
  Tot mai puține cazuri de COVID în județ. Clujul este pe locul 2 în țară, după București
 • Acum 9 hours Eveniment
  Accident în zona Metro între un autoturism și o motocicletă
 • Acum 11 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj, despre starea proastă a învățământului: Educația este sabotată din interior, fiind luată ostatic de sinecuri politice și de familie
 • Acum 13 hours Editorial
  Felicitări fanilor și Orașului! Restul, hoții, pomanagiii, sugătorii de PR și sforarii, felicitați-vă în liniște că ați fost mai performanți ca celelalte loaze
 • Acum 13 hours Eveniment
  Sute de câini se întrec în frumusețe într-un concurs internațional care are loc în Cluj
 • Acum 1 day Sport
  Superb! U Cluj a învins Dinamo în prima manșă a barajului. Clujenii sunt la un pas de promovare în Liga I
 • Acum 1 day Sanatate
  Județul Cluj, locul 2 pe țară la numărul de cazuri COVID
 • Acum 1 day Sport
  FC Victoria Cluj, campioana județului pentru Liga IV! Baraj de calificare cu județul Satu Mare pentru Liga III
 • Acum 1 day Afacerea zilei
  Start-up-ul clujean Cyscale a reușit performanța obținerii unei finanțări de 3 milioane euro de la investitori străini
 • Acum 1 day Vocea ta
  Arhitectura caselor din satul Aiton, exemplu de urmat
 • Acum 2 days Vocea ta
  Cum este batjocorit cetățeanul de către statul român
 • Acum 2 days Eveniment
  UPDATE – Băiat de 16 ani din Gilău, dat dispărut. Adolescentul a fost găsit în Someșul Rece
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE