Focus

Antene de "telecomunicație cu divinitatea” în turnul Catedralei Armenești din Gherla?

Un operator de telefonie mobilă a început montarea unor antene de telecomunicatii în interiorul turnului Catedralei Armeano-Catolice din centrul municipiului Gherla. Locul ideal, de altfel, pentru montarea unor asemenea linii de telecomunicație care, cel mai probabil, facilitează ”comunicarea” cu divinitatea. Pe site-ul Primariei nu se găsește nici o informație despre aceste lucrări, populatia orasului NU este informata, deși antenele se monteaza intr-o zona locuită. Acordul locuitorilor din zonă nu cântărește prea greu, motiv pentru care nici NU a fost cerut nimanui.

Zvonurile despre montarea unor asemenea antene au apărut încă la inceputul verii: reprezentanții Primăriei Gherla susțineau că nu știau nimic despre asemenea lucări.

Oricum, unul dintre argumentele invocate se referea la faptul că este vorba despre un ”spațiu privat”, chiar dacă se intenționa montarea unei parti dintr-o infrastructură de telecomunicații destinat publicului larg și cu posibile efecte nocive asupra locuitorilor din imediata apropiere.

”Deocamdată nu este montat nimic. Punct. Atât pot să vă spun. Am depus și la Primărie o hârtie că deocamdată nu e montat. Și am depus documentația pusă la dispoziție de operatorul de telefonie mobilă, precum și documentația necesară de la sănătate, că au autorizație de montare antene.

Antenele acestea nu sunt periculoase, întrucât este vorba de frecvențe radio, nu sunt raze X sau de alt fel.

Se va monta, dar încă nu-i montat, punct. 

Noi am depus la Primărie documentația primită de la operatorul de telefonie mobilă conform căreia aceste raze nu sunt nici infraroșii, nici raze X. Sunt frecvențe radio – ca la radio, televizor ori telefonul mobil. Nu sunt periculoase”, a declarat Ioan Esztegar, președintele Uniunii Armenilor din România, filiala Gherla.

Referitor la faptul că lucrările au loc într-o Catedrală care este monument istoric, Ioan Esztegar a susținut că aceste acțiuni nu reprezintă nici un pericol și nu prejudiciază în nici un fel arhitectura lăcașului de cult.

Lăcașul de cult este monument istoric clasat în grupa „A” – monumentele istorice de valoare națională și universală.

”Nici în interiorul, nici în exteriorul Catedralei nu există pericole pentru arhitectură. Când va fi montat, la final, va fi pusă o antenă. Atâta teorie se face din treaba aceasta…”, a adăugat Ioan Esztegar.

Reprezentanții Primăriei Gherla nu sunt pe deplin lămuriți în privința acestor lucrări.

Între timp, aceștia au fost sesizați și au aflat că lucrările de montare a antenelor de telecomunicație au început.

Agenții Poliției Locale s-au deplasat la fața locului pentru a studia problema antenelor din interiorul turnului Catedralei Armeano-Catolice Gherla.

Astfel, în urma unei corespondențe dintre Parohia Armeano-Catolică și Primăria Gherla, reprezentanții parohiei au depus în 12.11.2018 un act prin care afirmau următoarele:

”Referitor la antena de telefonie din turnul Catedralei Armeano-Catolice din Gherla, vă informăm că o astfel de antenă, în prezent, nu este montată în turnul Catedralei. Anexat, vă depunem o documentație cu autorizațiile pentru astfel de antene emise de instituții specializate în acest domeniu. Din documentație rezultă că aceste antene funcționează cu unde radio, frecvențe radio și nu cu raze X, raze infraroșii, raze ultraviolete”, se arată în documentul citat.

Reprezentanții Primăriei Gherla au confirmat că în cauză au fost depuse sesizări de către cetățenii municipiului Gherla.

Acestea au fost redirecționate către Poliția Locală pentru verificări în teren.

Dincolo de partea birocratică a problemei, lucrările de montare a antenelor în turnul Catedralei au început.

Lucrările au inceput acum câteva zile, în cursul săptămânii trecute: s-a lucrat intens atât vineri, cât și sâmbătă, când a fost vazută o masina alba fara inscriptii, langa biserica, iar vineri erau duse sus in turn bucati de teava, profile metalice, cutii metalice, cabluri electrice etc, iar pe un colac de cablu era o eticheta cu sigla si inscriptia RDS-RCS.

În plus, documentația depusă de către Parohia Armeano-Catolică Gherla nu reprezintă decât o serie de acte spre analiză. Deocamdată, Primăria Gherla nu a autorizat începerea lucrărilor. 

 

Conform beneficiului îndoielii, pe acest subiect figurează, concomitent, studii contrare. Efectele, bineînțeles, există. Studiile în privința poluării electromagnetice, realizate periodic, demonstrează caracterul nociv al acestor antene pentru sănătatea populației.

În același timp, alte studii, reflectă o realitate contrară: conform acestora din urmă, poluarea nu există sau poate fi încadrată în parametri accepatbili, astfel încât nu aduc atingere sănătății utilizatorilor de telefoane mobile ori cetățenilor care locuiesc în imediata apropiere a unor antene de telecomunicație.

”Ce putem demonstra referitor la radiațiile specifice acestor antene? Faptul că există radiații nonionizante este recunoscut din anul 2011, în categoria 2B, deci posibil cancerigene. Dar ”posibil” cancerigene, se afirmă în aceste studii. 

Cert este că oricând se poate contraargumenta. 

Iar una dintre aceste poziții este foarte bine susținută, întrucât beneficiază de un fond financiar considerabil”,  a precizat Adrian Vornicu, specialist poluare electromagnetică din cadrul Asociației pentru Protecția Consumatorului România. 

Din punct de vedere legal, antenele GSM se instalează numai cu aprobări de la Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI), Ministerul Administraţiei şi Internelor, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi cu aviz sanitar din partea Direcţiei de Sănătate Publică. 

Ulterior, pentru amplasarea unui releu sau a unei antene, trebuie autorizaţie de construire emise de către primari şi preşedinţii consiliilor judeţene. 

După instalarea antenelor se va măsura periodic nivelul de radiaţii de către IGCTI sau alte organizaţii recunoscute şi interpretate de Direcţia de Sănătate Publică. 

Nu este permisă amplasarea antenelor pe şcoli, grădiniţe, spitale. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *