Justitie

Ansamblul rezidential Luminia, atacat in instanta de Asociatia pentru Protectia Urbanistica a Clujului

Asociatia pentru Protectia Urbanistica a Clujului (APUC) a atacat in instanta planul urbanistic zonal al ansamblului rezidential Luminia de pe strada Eugen Ionesco. Pe langa procesul de anulare a planului, asociatia a cerut, separat, suspendarea lucrarilor la cele sase blocuri. Cererea a fost respinsa la Tribunal, dar APUC mai are o sansa la Curtea de Apel Cluj.

APUC, asociatia pornita de locuitorii de pe strada Macesului, a chemat in judecata societatea Cyane SRL, care ridica blocurile, alaturi de Consiliul Local Cluj-Napoca si Primarul Municipiului Cluj-Napoca. Asociatia a fost sesizata de catre vecinii de la vilele de langa terenul pe care se ridica ansamblul Luminia. Blocurile ridicate de Cyane sunt de patru etaje plus etaj retras si au cate 68 de apartamente. Societatea este detinuta de omul de afaceri Gheorghe Buzdugan si de catre fiica directorului Companiei de Apa Somes, Dorin Ciataras. Hotararea de Consiliu Local pentru aprobarea PUZ-ului dateaza din 2007 si a fost emisa pe numele societatii Abaris Group, care a intrat in insolventa si a vandut proiectul firmei Cyane.

„Acolo e proiect de sase blocuri, dintre care unul e realizat, al doilea este in curs de edificare si urmeaza alte patru. Procesul curge, nu stim cat va dura, eu sper sa obtinem suspendarea lucrarilor si acolo, cu toate ca am pierdut un prim termen. Speram ca la recurs sa castigam. Daca nu, vom lupta pentru anularea proiectului respectiv. Acolo e mult mai grav, atat ca persoane implicate, cat si ca anvergura. E cu atat mai complicat cu cat multe apartamente au fost cumparate din faza de proiect. Intr-adevar e foarte greu sa dai decizii de demolare pentru un imobil in care locuiesc familii nevinovate, care nu au nicio implicare. E foarte greu. Asta sincer nu stiu cum se poate rezolva”, a declarat presedintele APUC, Elek Levente, pentru Transilvania Reporter in 10 februarie.

Tribunalul Cluj a hotarat:

”Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei invocata de parati prin intampinari. Respinge exceptia lipsei de interes a reclamantei in promovarea actiunii invocata de parati in cuprinsul intampinarilor. Respinge exceptia prescriptiei dreptului la actiune invocata de parata de raand 3 prin intampinare, ca inadmisibila in cadrul cererii intemeiate pe dispozitiile art. 14 din Legea nr. 554/2004. Respinge petitul avand ca obiect suspendarea executarii Autorizatiei de construire nr. 115/07.02.2014 (Blocul E) ca ramasa fara obiect. Respinge cererea de suspendare formulata de reclamanta in contradictoriu cu paratii. Obliga reclamanta sa plateasca paratei de rand 3 suma de 6307,90 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand onorariu avocat. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmand a fi depusa la Tribunalul Cluj, Sectia mixta de contencios administrativ si fiscal, de conflicte de munca si asigurari sociale.”

Blocul E este deja finalizat, iar apartamentele sunt vandute. Hotararea de respingere a cererii de suspendare a fost atacata cu recurs, care se judeca la Curtea de Apel Cluj.

Pe fond, in procesul privind anularea PUZ-ului, asociatia reclama, in mare, ca beneficiarii au schimbat incadrarea zonei din planul urbanistic general, ca nu se respecta regimul de inaltime si ca nu se face un drum de 14 metri latime prevazut in proiect. Reprezentantii APUC au fost insa zgarciti in informatii. Nici presedintele Elek Levente si nici avocatul Calin Stegaroiu nu au dorit sa dea detalii despre caz.

”Am discutat cu domnul Stegaroiu. Nu vrea sa transfere dezbaterea din sala de judecata in presa. Asta este parerea dansului, iar eu trebuie sa o respect. Se poate scrie despre acest caz, dar cu informatii publice din dosar, fara interviu cu avocatul nostru sau cu persoane din asociatie care sa faca referiri la aspecte concrete din dosar.”, a declarat Levente pentru Clujust.ro.

Foto: clujust.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *