Anchete

ANI: Managerul Teatrului National Cluj, in conflict de interese

Agentia Nationala de Integritate a precizat intr-un punct de vedere remis redactiei Ziar de Cluj ca situatia in care managerii unor teatre isi acorda reciproc contracte de colaborare ar putea genera un conflict de interese de natura penala.

Ziar de Cluj v-a aratat in amplu articol cum seful Nationalului clujean, Mihai Maniutiu, castiga anual zeci de mii de euro din spectacole regizate pe la diferite teatre din tara, apoi ii invita pe managerii acelor teatre la Cluj pentru a le intoarce favoarea. Daca Maniutiu regizeaza un spectacol la Timisoara si ia din bugetul teatrului o suma grasa, dupa cateva luni sau anul viitor e randul managerului teatrului timisorean sa usureze bugetul Teatrului National Cluj, evident tot cu un spectacol.

“Din cele expuse de dumneavoastra si din interpretarea sistematica a prevederilor legale incidente opinam ca, situatia prezentata ar putea genera un conflict de interese de natura penala, in conditiile in care managerul Teatrului National “Lucian Blaga” din Cluj (functionar public conform art. 175 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal) in exercitarea atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-ar obtine, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura”, se arata in punctul de vedere oferit de Agentia Nationala de Integritate redactiei Ziar de Cluj.

Cu toate acestea nu se stie daca ANI va lua masuri in acest caz.

“Agentia poate demara o actiune in urma unei sesizari primite sau in urma unei sesizari din oficiu. Nu va putem preciza daca in acest caz se va autosesiza sau nu”, au spus reprezentantii Biroului de Presa al Agentiei.

Desi legea era cat se poate de clara, managerul Teatrului, Mihai Maniutiu, spunea in urma cu cateva luni ca nu exista nicio suspiciune de conflict de interese in cazul invitatiilor reciproce, spectacole soldate cu venituri de mii de euro de fiecare data.

“Cam 20% din numarul regizorilor care lucreaza la Cluj, da, au fost invitati, fiind vorba de nume foarte importante ale regiei romanesti. Nu este niciun conflict de interese. V-am raspuns, nu este conflict de interese. Eu invit regizori importanti, ar trebui sa consultati cresterea de public de cand sunt eu manager. Stiti cresterea de public, ca vad ca vedeti doar 20% si vreti sa orientati intr-o parte. V-am raspuns foarte clar, nu e conflict de interese. Veniturile proprii ale teatrului au crescut urias de cand sunt eu manager, au crescut cu peste 120% si stiti de ce? Pentru ca aduc regizori foarte buni. Printre acesti regizori foarte buni sunt si cei mentionati de dumneavoastra care fac mari succese de public, ca de pilda Ada Hausvater, care a facut pana acum doua mari succese de public si sper sa faca si anul acesta. Sunt unul dintre cei mai mari regizori ai acestei tari si primesc zece invitatii pe an. Aleg teatrele cele mai bune. V-am raspuns la intrebare si mai departe nu merg, sa stiti”, a spus managerul Nationalului clujean.

Mihai Maniutiu a avut in 2010 un venit de 49.422 de lei, adica peste 10.000 de euro pentru “regie spectacol, drepturi de proprietate intelectuala” de la Teatrul National “Vasile Alecsandri” din Iasi.

Un an mai tarziu, “favoarea” s-a intors la Iasi din partea teatrului clujean. Cristian Hadji-Culea, managerul teatrului din Iasi a primit 560 de lei in 2011 pentru regia spectacolului “Un cuplu ciudat”, de la Asociatia Art Act din Cluj, spectacol jucat pe scena Nationalului clujean.

Veniturile din alte surse sunt cheia succesului pentru Mihai Maniutiu. Un an mai tarziu, in 2011, a avut venituri suplimentare de la Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu in valoare de 2.485 de lei pentru drepturi de proprietate intelectuala. La fel a procedat si in 2012 cand veniturile din alte surse ale managerului Nationalului clujean au depasit 187.000 de lei, adica aproximativ 41.000 de euro. De la Teatrul National “Vasile Alecsandri” din Iasi a incasat 53.610 lei pentru un spectacol pe care l-a regizat, de la Teatrul National “Mihai Eminescu” din Timisoara a luat 55.775 de lei, de la Teatrul de Arta din Deva a primit 35.000 de lei, iar de la Teatrul Clasic “Ion Slavici” din Arad peste 40.000 de lei. De asemenea, a mai incasat 3.000 de lei de la Teatrul Municipal Turda pentru un workshop.

Avand in vedere tiparul favorurilor dintre managerii de teatre, nu trebuie sa ne miram ca in acelasi an Maria Adriana Hausvater, managerul Teatrului National Timisoara, cu numele de scena Ada Lupu, a incasat in 2012 23.000 de lei pentru drepturi de autor, adica peste 5.000 de euro de la Teatrul National din Cluj-Napoca. In 9 martie 2013 a avut un nou spectacol pe scena Nationalului clujean: Cei doi gentlemeni din Verona, de William Shakespeare.

Anul trecut Maniutiu a incasat pentru regizarea unor spectacole nu mai putin de 132.000 de lei, adica aproape 30.000 de euro. 54.000 de lei a luat de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, 34.169 de lei de la Teatrul Regina Maria din Oradea si 44.400 de lei de la Teatrul Municipal din Turda. „Favoarea” nu a ramas nerasplatita din partea Teatrului Maghiar. Managerul Tompa Gabor a regizat la Teatrul National Trilogia Aureliu Manea, ce a avut premiera in 5 octombrie 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *