Univrsitatea Babes-Bolyai a decontat, in 2012, deplasari pentru profesorii universitari in valoare de 5 milioane de lei, un sfert din valoarea totala a burselor acordate studentilor institutiei pe o perioada de un an. Numai pentru deplasarile in strainatate au fost efectuate plati in valoare de 3 milioane de lei. In ceea ce priveste deplasarile interne, detasarile si transferarile, UBB Cluj a cheltuit anul trecut 2 milioane de lei.
Fie ca este vorba de programe care vizeaza schimb de experienta intre universitati, vizite oficiale, tratative, consultari, incheieri de conventii sau conferinte internationale, cheltuielile pentru drumuri, diurna sau cazare ajung la sume foarte mari in cazul UBB Cluj.
Potrivit executiei bugetare pe 2012, document eliberat de universitate la cererea ziardecluj.ro, cheltuielile pentru deplasarile profesorilor in strainatate reprezinta un sfert din valoarea tuturor burselor acordate studentilor UBB Cluj. Astfel, pentru calatoriile profesorilor in tara si strainatate s-au cheltuit, intr-un an, 5 milioane de lei, iar pentru bursele studentilor, sub 20 de milioane de lei, intr-un singur an.
Cheltuielile de deplasare in strainatate, fie ca este vorba de amgajati ai ministerelor sau la alte institutii publice, sunt reglementate de HG 518/1995.
Potrivit unui document al UBB Cluj privind cheltuielile de deplasare in strainatate, „personalul trimis in strainatate, in conditiile prezentei hotarari, beneficiaza de 50% din diurna stabilita pentru tara în care are loc deplasarea, potrivit categoriei în care se incadreaza, in cazul in care cheltuielile pentru masa se suporta de catre partenerii externi. In cazul in care finantarea deplasarii se face din fondurile facultatii se pot acorda maxim 5 zile de diurna. In cazul în care finantarea se face din granturi, numarul maxim de zile pentru care se poate acorda diurna este de 30 de zile, in conditiile legii”.
In ceea ce priveste decontarea transportului, in cazul in care angajatii UBB solicita efectuarea deplasarii cu autoturismul proprietate personala, se acorda decontarea integrala a cheltuielilor de transport.
De asemenea, in cazul in care contravaloarea transportului cu trenul, respectiv avionul, este mai mica, se aproba decontarea cheltuielilor cu autoturismul proprietate personala pana in limita ofertelor prezentate.
Foto: econ-ubbcluj.ro