In vizor

Angajații DGASPC Cluj dorm pe saltele improvizate în săli de sport sau în birouri, timp de 14 zile cât sunt izolați la muncă

Angajații centrelor de bătrâni și copii din cadrul DGASPC Cluj sunt nevoiți să lucreze în ture de 14 zile, potrivit Ordonanțe militare nr 8. Astfel, aceștia se vor afla 14 zile la muncă și 14 zile acasă în izolare. Din păcate, centrele nu dispun de suficiente spații pentru cazarea angajaților, astfel că au fost improvizate locuri de dormit pe saltele în sălile de sport, în birouri sau în magazii.

”Se instituie, pe perioada stării de urgență, măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor prevăzute la art.9 alin.(1) pe o perioada de 14 zile. Perioada prevăzută la alin.(1) este urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezența personalului în centru asigurându-se în ture/schimburi”, potrivit Ordonanței Militare nr.4.

De asemenea, la nivelul județului Cluj încă nu au fost făcute alocările pentru hrana angajaților pe perioada celor 14 zile când stau în centre. Astfel că sunt situații în care aceștia trebuie să mănânce din hrana beneficiarilor.

La nivelul județului Cluj nu a fost făcută o trierea a personalului, astfel că au fost împărțiți pe ture și angajații din departamentul administrativ, care nu ar trebui să aglomereze centrele și să creeze un pericol mai mare pentru infestarea cu COVID-19.

”Ordonanța militară nu îi obligă pe toți angajații să stea la muncă. Sunt șefi de centre care i-au obligat și pe muncitorii de la întreținere să stea 14 zile la muncă. Riscul de contaminare este mai mare. Cu cât sunt mai mulți, cu atât riscul este mai mare. Am văzut că deja sunt cazuri în centrele de bătrâni, de la Galați și de la Orăștie. Consiliul Județean nu a alocat încă banii pentru masă. Acum angjații ce să facă, să se milogească pentru sponzorizări? Avem angajați de 60 de ani, cu afecțiuni pe care tu îi expui. Nu trebuie carantinat personalul administrativ. Au fost trimise foarte clar lămuriri suplimentare de la nivelul Autorității Naționale pentru Drepturile persoanelor cu dizabilități copii și adopții în care se specifică foarte clar că rămâne la latitudinea șefilor de centre. Angajații dorm în săli de sport, în birouri. Trebuie redus numărul celor care stau în centre. Să fie menținuți doar cei de care este într-adevăr nevoie”, explică revoltat, directorul Daniel Tămaș, cel care din concediu medical nu poate decât să asiste la deciziile pe care le iau alții.

Clarificările Autorității Naționale pentru Drepturile persoanelor cu dizabilități copii și adopții privind aplicarea Ordonanței Militare nr. 8 pentru furnizorii de servicii sociale rezidențiale:

 Șeful de centru/înlocuitorul desemnat al acestuia sau coordonatorul personalului de specialitate stabilește personalul care trebuie izolat preventiv la locul de muncă și organizează turele, pentru a asigura funcționarea serviciului. Acesta este un exercițiu managerial, care dă posibilitatea șefului de centru să stabilească schema de personal necesară și modalitatea de funcționare.

Organizarea pe ture se realizează cu consultarea salariaților, împreună cu care va fi stabilit programul de lucru.

Șeful de centru precum și alte categorii de personal administrativ se includ în categoria personalului căruia i se aplică măsura izolării preventive a locul de muncă, în situația în care nevoile beneficiarilor serviciului social impun acest lucru și/sau dacă nu poate fi asigurată permanența cu celelalte categorii de personal. Componența turelor este o decizie managerială bazată pe nevoile și contextul specific fiecărui centru. Managerul de centru este cel care decide dacă este necesară prezența personalului administrativ, dacă este necesară prezența personalului de conducere.

În ciuda stării de sănătate, directorul DGASPC Cluj, Daniel Tămaș a anunțat că se va întoarce la muncă, pentru a încerca să îmbunătățească situația angajaților Direcției.

”Joi merg la serviciu, nu mai pot să stau pe margine.  O să schimb toate măsurile proaste luate până acum. Voi scoate din carantină, după ce facem testări cu sprijinul celor de la DS,P o treime dintre angajați care nu ce să caute acolo. Cei care sunt acum în izolare și vor trebui să intre în 25 aprilie, nu îi mai duc pe toți. Nu mai duc administrator, muncitor, electrician. Toți directorii la muncă, în permanență. La nivelul conducerii instituției nu există nimeni după masă, seara, în week-enduri, cu cinci directori. Toată lumea trebuie să fie responsabilă și factorii de conducere să fie răspândiți în județe. De asemenea, pe cei 100 de angajați care au fost delegați recent în centre, o să îi scot. Nu fac decât să mărească numărul celor care pot reprezenta un risc. O să îi trimit acasă, în concediu de odihnă”, explică Tămaș măsurile pe care vrea să le ia la nivelul centrelor.

Ziar de Cluj a încercat telefonic să obțină un punct de vedere de la nivelul DGASPC Cluj privind condițiile de cazare ale angajaților, dar și de la Consiliul Județean Cluj privind alocările pentru masa angajaților.  În ciuda stării de urgență care impune un răspuns rapid, ni s-a comunicat să revenim cu o solicitare pe e-mail. Astfel că vom reveni cu punctul de vedere al acestor două instituții atunci când acestea ni-l vor comunica. Până atunci, știind că semnalăm o problemă, pot să o și rezolve, astfel încât răspunsul lor să nu îi pună într-o lumină nefavorabilă.

UPDATE: Răspunsul primit de la DGASPC Cluj:

În Ordonanța Militară nr.8/10.04.2020 s-a stabilit faptul că se interzice încetarea/suspendarea activității serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale pentru persoane vârstnice, copii, adulți cu și fără disponibilități, instituidu-se măsura preventivă de izolare la locul de muncă pentru personalul angajat al centrelor pe o perioadă de 14 zile , urmat de o perioadă de izolare preventuivă de 14 zile la domiciliu.  Conform prevederilor aceleiași ordonanțe șeful de contru, înlocuitorul acestuia sau coordonatorul personalului de specialitate stabilește organizarea turelor pe perioada stării de urgență. Șefii de centre au comunicat conducerii DGASPC Cluj soluțiile identificate și propuse pentru cazarea personalului ce urmează să fie izolat preventiv a locul de muncă. La nivelul DGASPC Cluj izolarea s-a realizat cu prioritate la sediul serviciului social, excepție făcând două centre, unul de copii și unul de adulți, unde cazarea personalului s-a realizat în proximitatea centrului. În prezent este în curs de analiză bugetul necesar pentru costurile de hrană, respectiv cazare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *