Sanatate

Anemia sau carenta de fier

Fierul este un element esential pentru organismul nostru, avand o mare influenta asupra sangelui. Fiind o parte a hemoglobinei si a mioglobinei, intervine in metabolism si in activitati vitale, ca transportul oxigenului si oxigenarea tesuturilor.

Mineral cu un metabolism complex, organismul nostru acumuleaza fierul sub forma de depozite din care il extrage si il recicleaza trecandu-l in sange. Necesitatile pentru om sunt de aproximativ un milligram pe zi, dar ele pot varia in functie de varsta sex si stare fiziologica.

Organismul isi extrage fierul necesar din alimentele proaspete si naturale, atat cele de origine animala, cat si vegetala. O dieta normala si echilibrata confera 6 miligrame de fier la fiecare 1.000 de calorii ingerate, astfel incat un adult poate acumula pe zi intre 15-18 miligrame.

Absortia fierului se realizeaza in intestine. Exista alimente si substante care favorizeaza (acizii) sau ingreuneaza (bazele si fosfatii) absortia lui.

In unele perioade de viata, organismul are nevoie de mai mult fier. La sugari, dupa trei luni de viata, depozitele de fier sunt foarte reduse si atunci necesitatile acestui mineral cresc. De aceea, toate formulele de lapte artificial sunt imbogatite cu fier sau se administreaza suplimente de fier in dieta copilului. Necesitatile de fier sporesc si in adolescenta, din cauza cresterii accelerate. Si aceasta nu numai pentru cresterea taliei si a greutatii, ci si pentru ca volumul hematic la sfarsitul adolescentei este dublu fata de cel din copilarie. In cazul fetelor, aceste necesitati sunt mai mari, din cauza instalarii ciclului menstrual, cu pierderile de sange pe care le presupune. In timpul sarcinii, avem cea mai sporita necesitate de fier. Formarea fatului acapareaza o parte din mineralele organismul mamei, fapt pentru care o alimentatie speciala si administrarea de suplimente de fier sunt foarte indicate pentru femeia insarcinata.

Suplimentele de fier, prezente in diferite preparate farmaceutice, trebuie prescrise si controlate de medical specialist. Tratamentul pe cale bucala cu fier si dozarea acestuia au o mare importanta, din cauza riscului de intolereanta gastrica. Feroterapia este de obicei un tratament de lunga durata (4-6 luni), pentru a lasa timp ca fierul sa se acumuleze in depozite organice si sa fie folosit mai tarziu in sange, ale carui cifre in hematii si hemoglobina sunt date esentiale pentru diagnosticarea anemiei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *