Din oras

Andras Farkas a demisionat din Federatia SHARE

Andras Farkas si-a anuntat demisia din Federatia SHARE printr-o scrisoare deschisa transmisa colegilor. Demisia lui vine dupa ce, cu doua luni in urma, Bogdan Buta a fost numit director al federatiei, fiind vorba de o lupta de orgolii dintre cei doi.

Andras Farkas, cel caruia i se datoreaza, in mare parte, castigarea titlului de Cluj-Capitala Europeana a Tineretului 2015, si-a dat demisia din Federatia SHARE. Potrivit transilvaniareporter.ro, demisia lui are legatura cu scaderea brusca a standardelor din asociatie, ceea ce l-a determinat pe Farkas sa spuna ca „in primul si in primul rand nu doresc sa fiu intr-un limbo, dar exact asa ma simt in ultimele luni”.

„Decizia mea a fost luata ca urmare a evenimentelor si deciziilor din ultimele doua luni, care impreuna luate m-au adus la acest moment de cumpana. Printre acestea pot enumera incapacitatea mea de convingere asupra importantei fundamentelor strategice inainte de toate, primirea unei sarcini pentru un an de a forma institutional si strategic Reteaua Capitalelor Europene a Tineretului in Bruxelles, dar si concretizarea unor proiecte si parteneriate concrete ale Grupului PONT pentru proiecte din cadrul Cluj2015, Capitala Europeana a Tineretului. La acestea se mai adauga si varsta de (aproape) 35 de ani precum si dorinta de a lucra intr-un mediu in care pot sa lucrez proactiv pentru proiecte si rezultate (reteaua capitalelor si Grupul PONT cu proiectele sale majore)”, explica Andras Farkas în scrisoarea deschisa, citata de Transilvania Reporter.

Andras Farkas nu a putut fi contactat, pentru a comenta demisia sa.

Chiar daca el si-a depus demisia ieri, scandalul din interiorul Federatiei SHARE este mai vechi si a izbucnit in momentul in care Vlad Pop, presedintele Federatiei, a decis sa aduca un al doilea director in interior. Este vorba de Bogdan Buta, organizator a mai multor evenimente culturale in ultimii ani. Din start, Buta a fost pus intr-o pozitie de o oarecare incompatibilitate, putand fi banuit ca isi va promova, cu precadere, festivalurile.

Ziar de Cluj arata, intr-un material anterior, despre lupta de orgolii din cadrul Federatiei SHARE.

Vestea ca Andras Farkas, director executiv al federatiei, a fost inlocuit de Bogdan Buta, cel care este cunoscut in primul rand pentru programul OmniPass, dar si pentru organizarea mai multor festivaluri in Cluj, a atras atentia opiniei publice inca din urma cu doua luni.

Reactia SHARE

Federatia SHARE a transmis, astazi, un comunicat de presa prin care explica motivele demisiei lui Andras Farkas.

„Incepand din 11 iunie, András Farkas a renuntat la mandatul sau de director executiv al Federatiei SHARE Cluj-Napoca. Andras va continua ca si coordonator executiv al Retelei Capitalelor Europene de Tineret, cu un mandat de 12 luni care are obiectivul principal de a stabili dezvoltarea strategica a acestei retele cu sediul la Bruxelles”.

Apoi, acestia continua cu expunerea motivelor lui Farkas, din scrisoarea deschisa:

“Este un pas facut inainte. Pe de o parte doresc sa raspund acestei sarcini, care ma onoreaza, de a coordona timp de 12 luni activitatea Retelei Capitalelor Europene a Tineretului (Network of European Youth Capitals – N-EYC). Pe de alta parte, doresc sa revin la baza mea personala, Grupul PONT. Ne mandrim de faptul ca avem baza la Cluj-Napoca, Transilvania, Romania, dorim sa lucram prin proiectele proprii. Vom avea un portofoliu întreg și în contextul Cluj2015, ne-am stabilit mai multe cooperari internationale în ultima perioada, deci avem oportunitatea sa ne consolidam activitatea.  Sunt recunoscator pentru tot ceea s-a facut de mai multe sute de organizatii, persoane, la nivel local, regional, national, european pentru a ajunge la acest moment, de a fi la o distanta de numai 6 luni de a purta acest titlu european. Noi și numai noi vom fi Capitala Europeana a Tineretului!”

Federatia Share a incheiat un parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca, in vederea implementarii programului “European Youth Capital”.

Pentru 2014, Federatia Share a primit de la Primaria Cluj-Napoca cea mai mare alocare, de 300.000 de lei, in cadrul finantarii proiectelor regionale. Anul trecut, asociatia a obtinut, din nou, o finantare substantiala, in valoare de 260.000 de lei.

La momentul infiintarii, Federatia Share avea in componenta 31 de organizatii neguvernamentale, care au contribuit la pregatirea candidaturii Clujului la titlul pe care l-a castigat in final la Maribor, iar de atunci numarul lor a crescut la 45.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *