In vizor

Ancheta DNA la Muzeul de Istorie. Viorica Crisan, fost director, cercetata pentru abuz in serviciu

Scris de 1,109

Procurorii DNA au dispus urmarirea penala a fostului director general al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei (MNIT), Viorica Crisan, si a contabilei sef al Muzeului pentru abuz in serviciu cu obtinere de foloase pentru sine sau altul in forma continuata.

Alaturi de cele doua, in acelasi dosar mai sunt cercetati: Mircea Staicu, la data faptelor secterat general in Ministerul Culturii, Roxana Balauta, la acea data director adjunct in Ministerul Culturii si Constanta Grosu, referent in Minister. De asemenea, societatea Artex International Services SRL, firma contractata pentru lucrarile de reamenajare a Muzeului este cercetata pentru “pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu, in conditiile in care functionarul public a produs un folos material necuvenit fata de o persoana juridica, in forma continuata”.

In fapt la data de 25.11.2009 s-a semnat contractul de cesiune „Amenajare muzeala”, intre Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, reprezentata prin director general Crisan Viorica si contabil sef Talos Emilia si SC ARTEX SERVICES INTERNATIONAL SRL Bucuresti. Contractul avea ca obiect „ansamblul de opere de creatie intelectuala si artistica intitulat : amenajare muzeala”, in spatiile Muzeului National de Istorie a Transilvaniei.  S-a stabilit ca pretul total al contractului este de 11.000.000 euro (echivalentul a 47.080.000 lei), la care se adauga TVA 19%, in valoare de 2.090.000 euro (respectiv 8.945.200 lei). Contractul a fost incheiat pentru perioada 25.11.2009-31.07.2011.

“Din probele administrate a rezulta ca atribuirea executiei lucrarilor pentru obiectivul de investitii „Amenajare muzeala” s-ar fi efectuat cu nerespectarea procedurilor legale privind achizitiile publice, iar efectuarea de plati/cheltuieli de capital, in suma totala de 6.939.565 lei, la acest obiectiv de investitii, a fost facuta pe baza unor documente justificative care nu reflecta realitatea, sau a fost facuta pentru servicii si lucrari neexecutate. Astfel, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei a efectuat plati, in trei transe, in perioada 23.12.2009 – 29.12.2009, catre SC ARTEX SERVICES INTERNATIONAL SRL Bucuresti. Pentru exercitiul bugetar al anului 2009, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (denumit in continuare MNIT) a avut aprobata initial, in bugetul de venituri si cheltuieli, la articolul bugetar „cheltuieli de capital”, suma de 1.000.000 lei.

La datele de 16.07.2009 si 12.10.2009, suspectele Crisan Viorica si Talos Emilia solicitasera abuziv suplimentarea bugetului de venituri si cheltuieli al MNIT, neavând la baza o fundamentare legala a valorii investitiei solicitate. Ulterior, Crisan Viorica si Talos Emilia au semnat si Nota de fundamentare, la 12.10.2009, identica in continut cu referatul de necesitate, ambele având un continut general si fara sa furnizeze nici un element cu privire la modul de stabilire al valorii estimate a obiectivului de investitii.  In baza acestor documente, in perioada octombrie – decembrie 2009, functionari publici din cadrul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, respectiv suspectii Staicu Mircea Cristian, Balauta Roxana, Grosu Constanta au aprobat, cu incalcarea prevederilor legale, suplimentarea bugetului de venituri si cheltuieli al MNIT, pe anul 2009, cu suma de 7.663.000 lei, in trei transe”, au aratat procurorii DNA.

Viorica Crisan este acum director adjunct al institutiei si se ocupa de partea de arheologie. Directorul general al Muzeului este Carmen Ciongradi din octombrie 2011. Aceasta spune ca nu stie nimic de ancheta DNA.

“Nu stiu nimic despre asta, nu sunt la muzeu, ma pregatesc sa merg la Sarmizegetusa, dar o sa ma interesez”, a spus Ciongradi.

Viorica Crisan si Emilia Talos nu au putut fi contactate.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 10 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 10 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 15 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 16 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 16 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 2 days General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE