Din oras

Toata lumea s-a unit pentru Ana. Fetita super-erou cu sindrom Rasmussen este mai aproape de operatie

Ana Coman este o minune de fetita, plina de viata, care are o forta incredibila – se lupta de mai bine de doi ani cu o sindromul Rasmussen. Din ianuarie 2014 are aproape zilnic crize caracterizate prin pierderea constientei, iar in fiecare zi ii mai moare cate un pic din creier. Totusi, ea reuseste imposibilul – isi pastreza entuziasmul si convingerea ca se va face bine.

Ana Coman lupta cu toate fortele sa invinga boala de care sufera. Asa cum puteti citi AICI, sindromul Rasmussen i-a afectat deja manuta dreapta, iar piciorul drept da semne de oboseala, insa fetita refuza sa se dea batuta. Pe pagina de Facebook PentruAna, mama ei a mentionat ca uneori Ana are nevoie de ajutor sa umble, dar inca pe perioade scurte de timp si apoi isi revine. „Alearga vesela apoi …”mi-a trecut!” spune entuziasmata. „Da, ti-a trecut, minune!” ii spun eu, si imi caut repede ceva de facut sa nu o aud zicand „Iarasi plangi mami? of Doamne” si vine sa imi stearga lacrimile cu bluza ei”.

Mii de oameni sunt alaturi de Ana

Pana acum, parintii Anei au reusit sa stranga in conturile personale aproximativ 17.000 de euro. La acestia se adauga banii stransi prin intermediul campaniei organizate de fundatia Mereu Aproape, care inca nu s-au centralizat.

„A raspuns foarte multa lume apelului nostru, sunt uimita. Pe langa clujeni, au sarit in ajutorul Anei persoane din Sibiu, Mures, Bucuresti, din toata tara. Ganditi-va ca am pus pe Facebook un filmulet cu Ana si a avut 9.000 de distribuiri, sunt surprinsa de cata lume ne ajuta si ne incurajeaza”, spune Cristina Coman, mama fetitei.

Tot pentru a o ajuta pe Ana, in 8 noiembrie se organizeaza la Cluj-Napoca un workshop la care toti participantii vor plati o taxa. Banii stransi o vor ajuta pe Ana sa mearga mai departe.

Ana cea lipicioasa

Ana nu a mai fost la gradinita din ianuarie, moment in care crizele ei s-au agravat si au devenit zilnice. Pentru ca nu vorbeste cum trebuie, adaptarea ei la gradinita devine si mai grea pentru ca majoritatea copiilor o evita si nu o primesc in grupul lor deja format. Cu toate acestea, Ana este un copil care nu simte lipsa atentiei si se bucura de fiecare clipa: „Ana este foarte lipicioasa, te pupa si te imbratiseaza de te sufoca”.

Indiferent ce se intampla in continuare, parintii Anei sunt decisi sa faca orice e necesar pentru ca fetita sa-si revina. Daca nu se strang toti banii pentru operatie, ei vor lua imprumut suma necesara, astfel ca donatiile sunt necesare in continuare. Mai grav este ca pe langa cei peste 36.000 de euro necesari analizelor premergatoare operatiei, Ana mai are nevoie de alte mii de euro pentru terapie. Operatia in sine este suportata de Casa de Asigurari, insa terapia nu, iar o zi de terapie in Germania este 400 de euro. Daca totul decurge bine, Ana are nevoie de cel putin o luna de recuperare, in care va invata totul de la zero: de la cum sa inghita o gura de apa pana la vorbire, totul trebuie luat de la zero. Practic, in urma operatiei micuta de cinci ani va fi ca un nou-nascut.

 „Depinde doar de Ana cum evolueaza, dar sunt sigura ca o sa faca tot ce poate. E o nebunie de copil, cu stanga ei se descurca cum poate. Are atata pofta de viata incat uneori si uit ca are diagnosticul asta. Uneori ma gandesc ca din cauza asta i s-a si intamplat ei, pentru ca e puternica si poate sa duca boala asta. Alt copil nu facea fata”, povesteste Cristina Coman, mama Anei.

Boala Anei a debutat in iulie 2012, prin manifestari critice cerebrale caracterizate prin pierderea constientei, devierea capului spre dreapta si varsaturi. De atunci, Ana a urmat mai multe tratamente si a fost internata de mai multe ori, dar fara efect din punct de vedere al controlului crizelor.  In scrisoarea medicala postata pe pagina de Facebook PentruAna scrie negru pe alb – singura terapie care poate fi eficienta este tratamentul chirurgical al epilepsiei – hemisferectomie, care nu se face la momentul actual in Romania, ci doar in centre specializate in chirurgia epilepsiei la copil din strainatate.

Operatia de care Ana are nevoie, hemisferectomie, presupune indepartarea chirurgicala a unei jumatati de creier, cea afectata de sindromul Rasmussen (emisfera stanga, in cazul de fata). O astfel de solutie i-ar permite Anei, dupa o perioada grea de recuperare, sa redevina un copil aproape normal. O astfel de operatie complexa, precum și investigatiile prechirurgicale, se efectueaza in putine tari din lume, iar Romania nu este printre ele. Primii care au raspuns apelului parintilor Anei au fost medicii Clinicii Schon, din Germania. Investigatiile prechirurgicale ale Anei sunt programate pentru 10 noiembrie. Pana atunci, parintii Anei trebuie sa plateasca cei peste 36.000 de euro, prevazuti in devizul intocmit de clinica germana.

 

Cei care doresc sa o ajute pe Ana pot sa faca o donatie direct in conturile:

Titular/Beneficiar:        Coman Mircea-Ioan
Banca:                   ING Bank Cluj-Napoca
Cont in RON:       RO15 INGB 0000 9999 0458 4667
Cont in EUR:        RO19 INGB 0000 9999 0351 8371
SWIFT Code        INGBROBU
BIC                       INGB

Persoanele juridice pot sa face donatii pe baza unui contract de sponsorizare catre o asociatie din Cluj care o ajuta pe micuta Ana sa stranga banii necesari:

Titular/Beneficiar:     Asociatia de Caritate Eco Phoenix
Banca:                        BRD Cluj-Napoca
Cont in RON:             RO59 BRDE 130S V160 9500 1300

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *