Diete

Ananasul – aliment cu calorii negative

Descoperit de Cristofor Columb in Antile, deliciosul ananas a ajuns in Europa abia in secolul al XVI-lea, fiind recunoscut ca un veritabil nutritiv, diuretic, dezintoxicant si stimulator al potentei sexuale.

Ca si bananele sau portocalele, ananasul se cultiva numai in zonele clade. Este un fruct deosebit de sanatos, pe care il consumam din pacate destul de rar, si atunci mai mult ca o trufanda. Ananasul este incadrat de nutritionisti in categoria „alimentelor cu calorii negative”, alaturi de citrice, telina, varza si broccoli. Avantajul acestor fructe si legume este ca vin cu un aport caloric scazut si au capacitatea de a stimula arderea naturala a grasimilor.

In afara gustului delicios, ananasul se remarca prin calitatile sale nutritive. El cuprinde toata gama de vitamine (grupul B, vitamina C, beta-caroten), acid citric, acid malic, iod, magneziu, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sulf, fier, zaharoza, glucoza, celuloza si bromelina. Continutul caloric este scazut: 50 de calorii la 100 de grame de fruct. Aceste calitati il recomanda pentru curele de slabire.

Beneficiile consumului de ananas

Pentru a profita de toate beneficiile ananasului, este indicat sa il mancam proaspat si nu in conserva, deoarece vitaminele, enzimele si minerale sunt distruse prin procesul de conservare. Ananasul, excelenta sursa de vitamina C, ar trebui inclus in dieta zilnica, datorita abundentei de nutrienti.

Slab din punct de vedere caloric, fructul contine o sumedenie de vitamine si minerale, astfel ca o singura ceasca de cuburi de ananas contine aproape jumatate din cantitatea zilnica recomandata de vitamina C, intarind sistemul imunitar si protejand organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi.

Bromelina din continutul sau este un ferment digestiv care ii asigura ananasului proprietati deosebite. Este singurul fruct care o contine, conferindu-i proprietatea de a ajuta la purificarea sangelui, la digestia rapida a alimentelor, la dizolvarea proteinelor de origine animala si la reducerea inflamatiilor. Actiunea enzimei inhiba un numar mare de agenti inflamatori, stopeaza raspandirea celulelor canceroase in organism, combate durerile, inclusiv pe cele provocate de artrita si intareste sistemul imunitar.

De asemenea, ananasul are o puternica actiune antioxidanta, motiv pentru care este recomandat in arterioscleroza, boli ale inimii, astm, artrite reumatoide, afectiuni ale colonului. Este nutritiv, stomahic, dezintoxicant, diuretic, sporeste potenta sexuala si incetineste procesul de imbatranire. Este recomandat a fi consumat regulat in anemii, obezitate, intoxicatii, guta, litiaza, demineralizare, sinuzite acute.

Ananasul amelioreaza durerile de cap si pe cele musculare, sustin specialistii in nutritie, ca recomanda sa mancam cateva felii de ananas crud dupa o masa copioasa. Fructul stimuleaza digestia, accelerand arderea grasimilor, fiind alimentul ideal si pentru cei care vor sa scape de kilogramele in plus.

Datorita continutului de vitamine si minerale, ananasul are proprietati remineralizante. Folosit in cura de slabire, ananasul nu ne face sa ne simtim extenuati din cauza aportului alimentar redus. Mai mult, prin bogatia de fibre alimentare, fructul confera senzatia de satietate rapid, sustin medicii. Ananasul este unul dintre putinele alimente care ajuta la scaderea in greutate, fara a provoca anemii.

Potrivit expertilor, datorita continutului ridicat de fibre, fructul exotic reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. In plus, datorita continutului de potasiu si sodiu, fructul este indicat si persoanelor care sufera de hipertensiune. Astfel, o cana de suc de ananas are 1 mg de sodiu si 195 de mg de potasiu.

Mai mult, ananasul contine vitamina A, care ajuta la adaptarea vizuala, la dezvoltarea normala a scheletului si a smaltului dentar, precum si la buna functionare a ficatului si a tiroidei. In plus, ananasul este o sursa importanta de mangan, element ce ajuta la mentinerea unui nivel echilibrat de zahar in sange.

Ananasul in bucatarie

Astazi ananasul isi gaseste o multitudine de intrebuintari: in industria medicala, in saloanele de infrumusetare, in arta decoratiunilor. Si, desigur, in bucatarii unde este preparat intr-o multitudine de feluri, de la cocktail-uri la pizza.

Iata pentru gurmanzi o reteta de salata dietetica cu ananas:

–    Ingrediente: 200 g de orez, un ardei gras verde si unul rosu, o rosie, cateva felii de ananas din compot, salata verde, sare, ulei, zeama de lamaie si otet.

–    Mod de preparare: orezul se fierbe, iar dupa ce este gata se pune intr-o strecuratoare si se toarna apa rece peste el. Ananasul, ardeii si rosiile se taie in cubulete si se amesteca cu orezul fiert, zeama de lamaie si un strop de otet (dupa gust). Se amesteca bine compozitia si se pune pe un platou, pe care am asezat salata verde taiata. Este o salata foarte hranitoare.

Cocktail cu ananas:

–    Ingrediente si ustensile: cuburi de ananas crud sau dintr-un compot, 4 paharele de lichior de ananas, 400 ml vin alb demisec sau sampanie, gheata pisata, pahare largi sau un ananas scobit in forma de cupa, vanilie.

–    Mod de preparare: Amestecati fructele cu vinul, lichiorul si zaharul vanilat si dati la rece. Dupa o ora, serviti fie in cupe, fie in forma de ananas, in care ati adaugat si gheata pisata.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *