Aurelia Cristea este – chiar daca inca neoficial – prima femeie candidat la Primaria Cluj-Napoca. Anuntul ca aceasta va fi candidatul PSD pentru fotoliul de primar al Clujului a fost facut ieri de ministrul Muncii, Rovana Plumb. Ziar de Cluj a stat de vorba cu sociologi si analisti, pentru a afla ce sanse are o femeie sa castige voturile clujenilor, cunoscuti pentru spiritul lor conservator. Sociologii Vasile Dancu si Ioan Hosu, alaturi de conferentiarul Doru Pop, au analizat, la solicitarea Ziar de Cluj, sansele reale ale unei femei-candidat la Primaria Cluj-Napoca. In mare parte, cei trei sunt de parere ca electoratul clujean ar acorda increderea unei candidate, chiar si in detrimentul actualului edil, Emil Boc.
“E greu sa spui de la inceput ce sanse are un candidat nou, mai ales. Acesta aproape ca nu poate fi masurat pana nu isi prezinta programul, pana nu se obisnuieste lumea cu postura lui de candidat.
In viziunea mea, Clujul este orasul care are cea mai mare mobilitate in ceea ce priveste mentalitatea. E adevarat ca dupa ’90 au fost cateva perioade in care clujenii au votat in functie de spaime. A fost un deceniu in care au votat in functie de frica de unguri si toate spaimele care au fost aduse din afara le-au fost induse clujenilor. Dupa aceea, au votat impotriva Bucurestiului, impotriva PSD-ului, un fel de frica de neo-comunism, sa spunem asa. Dar eu cred ca in acest moment clujenii isi schimba radical criteriile dupa care voteaza. Incearca sa voteze candidati care nu vor veni cu discursuri politice sforaitoare sau demagogie politica. Vor cauta sa voteze candidati care vin cu proiecte comunitare”, subliniaza sociologul Vasile Dancu.
Un candidat-femeie, chiar daca romanii sunt in continuare conservatori, are peste 40% sanse de acceptabilitate, este de parere profesorul in sociologie.
Avantajele unei femei-candidat
Mai mult, o femeie-candidat are unele avantaje fata de adversarii sai.
“Clujul este un oras de servicii, iar cele mai importante sunt serviciile de asistenta de sanatate si asistenta educativa. Acestea sunt domenii feminine prin excelenta. Peste 70% din medici si profesori sunt femei. In ceea ce priveste structura pe studii superioare a Clujului, femeile sunt dominante in detrimentul barbatilor. Femeile sunt sensibile la problemele domestice, se gandesc la sanatate, la educatie, la banii oamenilor. Daca femeile-candidat vor face proiecte ca lumea si vor reusi sa se apropie de oameni, atunci barbatii care pana acum s-au ocupat de razboaie unii cu altii, de la Funar la Emil Boc, vor pierde. Cred ca ar putea sa vina o perioada de pace, in care femeile sa aiba sanse nu numai la functia de primar, dar si la cea de presedinte de consiliu judetean”, a fost de parere Dancu.
Conferentiarul UBB Doru Pop spune ca in judetul nostru exista deja exemple de femei care conduc primarii, asa ca avem experienta in a alege femei in administratie.
“Cel mai probabil, notorietatea Aureliei Cristea i-ar putea oferi posibilitatea de a invinge intr-un oras care este conservator si care inclina, mai degraba, inspre barbati, inspre figuri de tata de familie”, subliniaza analistul.
Doru Pop este de parere ca o femeie are sanse reale la primaria orasului, insa important este si programul electoral.
“Pozitiile pe care a stat Emil Boc in ultima vreme l-au facut un personaj mai degraba incert. Electoratul clujean este unul conservator, care mai degraba inclina spre figuri politice de dreapta”, mai crede acesta.
Sociologul Ioan Hosu atrage atentia asupra faptului ca orice candidat – fie femeie sau barbat – trebuie sa aiba in vedere electoratul clujean.
“Cei care sunt cu buletin de Cluj voteaza, nu expatii si multinationalele. Tinerii sunt cam absenti, nu se implica in competitiile electorale. Manasturul, Marastiul, Gheorgheniul, aceste cartiere se duc la vot. Trebuie vazut daca profilul candidatului anuntat se intalneste cu profilul votantului”.
In final, Hosu spune ca se asteapta la orice din partea clujenilor, iar dezbateri reale intre candidati femei si barbati ar fi cu adevarat un lucru constructiv pentru clujeni.