Din oras

Ambulanta lui Liviu Alexa a ajuns la Institutul Oncologic dupa incredibile peripetii birocratice. Masina va sluji sanatatii clujenilor

In august 2012, doi batranei din Cluj au murit, intinsi pe asfalt, in asteptarea ambulantei salvatoare. Au trecut fix 24 de minute pana masina care trebuia sa ii tina in viata a ajuns la ei, 24 de minute care s-au dovedit a fi prea mult pentru bunici. Au murit acolo, pe o trecere de pietoni oarecare din Grigorescu, dupa ce un sofer a urcat beat la volan si i-a spulberat fara sa clipeasca.

A fost evenimentul care l-a motivat pe Liviu Alexa, jurnalist si om de afaceri, sa inceapa o campanie de strangere de fonduri. Pentru ca salvarea, si la propriu, dar si la figurat, sa ajunga mai repede la victimele din oras, Alexa s-a gandit sa cumpere, cu ajutorul oamenilor, o masina speciala si complet dotata, pe care sa o doneze Ambulantei Cluj.  

Dupa doua luni, timp in care s-au strans banii necesari, 25.000 de euro, din care jurnalistul a donat 7.000, ambulanta era in drum spre Cluj.

“Sunt tare bucuros, fiindca am gasit o bijuterie de ambulanta marca Mercedes-Benz, care a fost utilizata de Crucea Rosie bavareza si “nemteste” intretinuta. In plus, producatorul ambulantei, compania WAS, ne-a furnizat un model de tip Box cum nu mai exista in Cluj-Napoca!”, spunea, pe atunci, Liviu Alexa.

O luna mai tarziu, ambulanta a fost dotata cu echipamente noi de interventie si urma sa fie donata Ambulantei Cluj. Numai ca statul nu mai permite asta, donatii directe. Masina putea fi donata doar Ministerului Sanatatii, care decidea cand si daca Ambulanta ajungea inapoi la Cluj.

Astazi, dupa multe nopti nedormite, drumuri Cluj-Bucuresti, cozi, planuri si idei, ambulanta adusa special din Germania pentru locuitorii Clujului si-a gasit o casa. Liviu Alexa a donat astazi masina salvatoare noilor ei proprietari. De azi, ea va functiona in serviciul Institutului Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca.

“Subiectul pe care il tratam noi ca institutie e, probabil, unul care misca multe suflete. De fapt, lucrurile se desfasoara de maniera asta in toata lumea. O mare parte din cercetarea cancerului in Anglia sau America este facuta prin donatii si prin sustinerea publicului larg.

Orice donatie este exceptionala, asta in mod particular, deoarece merge sa ajute direct omul bolnav. Pentru ca omul care pleaca din spitalul nostru sa ajunga in siguranta acasa si cu o calitate a vietii cat mai buna”, spune Patriciu Achimas-Cadariu, directorul general al Institutului Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuta”.

Din pacate, pana s-a ajuns in acest punct, lupta cu hartiile a fost lunga si obositoare.

“Cateodata nu e bine sa faci bine in tara asta, fiindca afli imediat ce inseamna o birocratie sanatoasa, romaneasca, ce sugruma pana si un act de caritate. Povestea ambulantei, de la achizitie si pana la donarea de azi, merita sa fie spusa chiar si succint. Nu imi sta in fire sa ma plang, am tacut si am strans din dinti in aceasta poveste, caci am vrut sa rezolv problema, nu sa ma lamentez.

Dar am petrecut noua luni istovitoare in incercarea de a omologa ambulanta la Ministerul Sanatatii. Fara pile, pe drumul cel mai normal pe care oricine poate sa apuce. Ne-au terminat cu acte, amanari, lipsa de raspunsuri, reveniri, verificari, pana cand am intalnit o persoana cu adevarat speciala, care si-a facut timp si pentru mine si m-a ajutat sa o omologhez. Trebuie sa va spun ca documentatia, taxele, impozitele, inmatricularea, au ridicat costurile cu inca 1.500 de euro. I-am pus eu, nu asta vreau sa scot in evidenta, ci faptul ca as fi putut folosi banii aia pentru un alt proiect umanitar. 

Este incredibil ce se intampla in tara asta! Un cetatean roman care doreste sa doneze bani, benzina, orice catre Serviciul de Ambulanta Judetean, are nevoie de aprobare speciala de la Ministerul Sanatatii. Donatia trebuie facuta direct acolo si nu era sigur ca va reajunge la Cluj. Adica alta birocratie pentru un singur act de donatie. Foarte onest, seful Serviciului de Ambulanta, Horia Simu, mi-a sugerat cu amabilitate, avand in vedere ca institutia pe care o conduce este dotata cum trebuie, sa directionam masina catre locuri unde e cu adevarat nevoie de ea si ne-a indicat Institutul Oncologic I. Chiricuta, unde era mare nevoie de asa ceva.

Am vorbit cu domnul rector al UMF, profesorul Alexandru Irimie, care a condus institutul, si am aflat ca exista o nevoie expresa pentru asta. Apoi, am ajuns sa discutam cu managerul general, Patriciu Achimas-Cadariu, un tanar chirurg dinamic, cu mare potential, si cu care am definitivat toate actele. Ne-am propus ca impreuna sa continuam sa facem evenimente comune de sustinere a nevoilor acestui institut, care se ocupa de tratarea cancerului la cel mai inalt nivel de competenta profesionala. Asa cum am facut si cu Policlinica fara Plata, implicand puterea de convingere a unor jurnalisti cu inima, asa o sa mai facem si alte asemenea proiecte. Ii multumesc lui Emanuel Ungureanu, presedintele Asociatiei Pentru Solidaritate si Empatie Claudia Safta, care este si jurnalist la Ziar de Cluj, ce a fost un sprijin contant pentru acest proiect. 

Dupa aproape un an si un pic de hartogarii si obstacole birocratice, ambulanta va fi folosita pentru nevoile clujenilor. E mare pacat ca statul roman impiedica si in acest domeniu sistemul sanitar. E inadmisibil sa te ingroape cu acte, cand nevoia de sponsorizari e atat de stringenta. Multumesc Bancii Transilvania si altor oameni de afaceri anonimi care s-au implicat decisiv, ca si in alte dati, pentru comunitate”, a declarat jurnalistul Liviu Alexa.

 Ambulanta donata de Alexa va inlocui vechea masina, ce are deja o „experienta” de aproape 15 ani in transportul pacientilor.

“Asta va deveni principala ambulanta . A noastra era de veche de aproape 15 ani. Acum, daca avem una atat de buna, pacientii trebuie sa se bucure de ea. Nu doar ca e frumoasa, dar e si dotata”, a mai spus Patriciu Achimas-Cadariu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *