In vizor

"Am pierdut tot, absolut tot". Drama clujenilor care au ramas fara casa in urma cu doua zile

Si-au pierdut, odata cu locuinta, toate agoniselile de o viata. Toate hainele, toate jucariile copiilor, toata vesela, mobila si cartile. Azi nu mai au nimic, decat o bucata de pamant arsa, unde le-a stat odata casa, si speranta ca maine va fi mai bine. Ca oamenii din sat, vecinii si prietenii ii vor ajuta s-o ia de la capat. Singuri nu pot. Familia lor are 11 suflete – 9 copii si doi parinti care nu muncesc. Primarul comunei Caseiu, de care apartine si satul lor, le-a promis materiale de constructii, iar vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj i-a asigurat ca ii va sprijini atat cat va putea. Cu aceasta speranta in suflet, parintii celor noua copii incearca sa treaca peste drama de a nu sti unde le vor dormi copiii la noapte.

De doua zile, Familia Oprean din Guga locuieste pe unde apuca. Casa le-a ars sambata noaptea, in timp ce ei dormeau linistiti in pat, de la scanteile cuptorului in care faceau paine. Daca nu s-ar fi trezit unul dintre copii, un baietel de doar patru ani, acolo isi gaseau cu totii sfarsitul, povesteste mama acestuia, Ana Oprean.

“El ne-a trezit si pe noi. Eram speriati, nici nu stiu cum am iesit afara. Din strada am vazut ca intregul acoperis era cuprins de flacari”, rememoreaza femeia.

Pompierii au ajuns la ei tarziu, abia dupa o ora, si n-au mai putut salva nimic din locuinta la care oamenii au muncit in ultimii 15 ani. Sperau s-o lase mostenire copiilor, dar astazi acel vis nu mai  poate fi indeplinit. Tatal lor a lucrat in constructii, dar de doi ani traieste, ca si ei, doar din ce cultiva in gospodarie.

“Eu n-am lucrat niciodata. Am stat acasa, sa am grija de copii. Nici sotul meu nu mai lucreaza si ne e foarte greu”, mai spune Ana Oprean.

De mila lor, vecinii, prietenii, oamenii din sat si chiar din alte sate le-au fagaduit ca ii vor ajuta sa-si ridice casa inapoi. Au pus mana de la mana si le-au donat haine pentru copii, mancare si chiar cativa banuti. In plus, primarul comunei Caseiu le-a promis ca ii va ajuta cu material de constructii.

“Am pierdut tot. Absolut tot”, incheie Ana Oprean, care spune ca in tot ce isi doreste este sa-si vada casa ridicata, sa stie ca are ce sa le lase copiilor.

In ajutoul lor va veni si Vakar Istvan, vicepresedintele cu atributii de presedinte al Consiliului Judetean Cluj. Acesta spune ca nu ii va lasa balta si ca va organiza o strangere de fonduri in interiorul Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania.

sursa foto: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *