Din oras

Frumusetea strazilor Clujului, redescoperita intr-un proiect inedit

Se da un loc de intalnire, se anunta pe Facebook si se merge la pas cu oamenii care se arata curiosi de Cluj, in fiecare sambata in alta zona a orasului. Fara ca cineva sa le cunoasca in prealabil, fara documentare, in recunoastere. Proiectul Redescopera frumusetile Clujului a inceput in urma cu cateva saptamani si ar putea deveni util si pentru turisti.

Initiativa a prins contur in cadrul seriei de cuvantari publice 5MS, desfasurate lunar la Cluj din vara lui 2013.

“La editia a 12-a se propuneau teme de discutii si proiecte concrete, si, atunci, m-am intrebat ce ar fi daca am cerceta si descoperi Clujul altfel decat il vedem cu coada ochiului, in goana spre serviciu. In general, cu totii merge pe aceleasi rute in fiecare zi, cu gandul la grijile zinice, ocupati si grabiti si nu mai avem ochi sa privim locurile frumoase prin care trecem. Am patit si eu sa observ dupa multa vreme niste cladiri frumoase pe langa care treceam in fiecare zi, dar nu le luam in seama”, a relatat Emanuel Tanasa, initiatorul actiunii.

Zis si facut. Impreuna cu alti cativa clujeni, a pus la cale un proiect pe care l-au numit “Redescopera frumusetile Clujului”. Au creat o pagina de Facebook pe care se creeaza evenimente in fiecare saptamana.

“De ce sa ni te alaturi?

Pentru ca vei iesi din rutina pe care o ai zi de zi si pentru ca vei avea parte de o escapada frumoasa alaturi de o multime de oameni faini”, se arata acolo.

Cei care doresc sa participe la excursia din fiecare sambata isi confirma prezenta pe pagina.

“La prima intalnire a venit o fata cu prietenul ei. Impreuna am batut tot cartierul Andrei Muresanu timp de o ora si ceva si a fost extraordinar. Nu mai fusesem nici unul ditre noi pe acolo si am fost fermecati de case, de gradini si de mirosul teilor si al trandafirilor din cartier. Pot spune ca a fost chiar relaxant”, a relatat clujeanul.

La urmatoarea intalnire au venit mai multi clujeni si au explorat impreuna zona Cetatuii.

Una dintre clujencele care au urmat „traseul” de pe Cetatuie, Viorela Chiper, spune ca a fost entuziasmata de excursie mai ales in cea de-a doua parte a ei. 

„Prima parte a drumului, spre Cetatuie, imi era cunoscuta, insa apoi am fost foarte placut suprinsa sa vad casele din zona strazii Rosetti, pana la Grand Hotel Napoca. Privelistea era grozava si casele mi s-au parut extrem de frumoase, nu le-am mai vazut niciodata. Am cunoscut si oameni noi, ne-am inteles foarte bine si, in general, a fost o zi foarte placuta. Mi se pare o idee grozava sa iti redescoperi orasul, o sa merg si la urmatoarele vizite”, a declarat Viorela Chiper.

Urmeaza cartierul Zorilor.

“Ne-am propus sa batem fiecare straduta in parte. Luam cartierul de la un capat si trecem incet peste tot, facem fotografii si schimbam impresii. Ideea e sa se creeze mediul in care sa se intalneasca oameni noi, sa afle lucruri inedite si sa aiba experiente interesante”, a rezumat Tanasa.

Mai exact, potrivit indicatiilor de pe pagina de Facebook, se porneste la ora 12 din fata Statuii Matei Corvin din Piata Unirii, se continua pe Universitatii, pe strada Bisericii Ortodoxe, apoi la dreapta, pe Inspirescu, Republicii, Alexandru Borza, pana pe Ceahlau. De pe Ciresilor se merge pana pe strada Pasteur.

“La sensul giratoriu din Zorilor, o luam putin in sus pana pe Luceafarului si mergem in pas de plimbare pana la strada Gheorghe Dima, de unde vom admira o priveliste peste Manastur. Coboram in sfarsit pe Pajistii, unde e o priveliste peste centru, si apoi pe Pastorului, pana ajungem in Hasdeu. Finalul aventurii e pe strada Piezisa, unde ne oprim sa ne odihnim (optional) la o terasa”, arata organizatorii.

Emanuel Tanasa lucreaza in domeniul IT, la fel ca si Teodora Plesa si ceilalti clujeni implicati in proiect.

Deocamdata, totul se promoveaza pe Facebook si se afla in stadiu de exlorare.

“Pe viitor, poate acest proiect va fi util si pentru niste circuite pentru turisti din afara orasului”, admite Emanuel Tanasa.

O alta initiativa de promovare a splendorilor mai putin cunoscute ale Clujului se regaseste pe blogul jurnalistului Ovidiu Blag care posteaza fotografii ale unor case si cladiri pe care cititorii sunt invitati sa le recunoasca.

“Nu e o chestiune riguroasa, nu se poate numi proiect, insa, eu fiind clujean get-beget, sunt unul dintre cei care privesc si in sus cand merg pe strada, nu doar in jos. In general, romanii nu isi ridica privirea dincolo de linia orizontului. Imi place sa ma uit la cladiri, imi place frumusetea lor in sine. Nu am cautat cladiri somptuoase, baroce. Stiu ca sunt case frumoase si in zona garii, de exemplu. Ideea e ca nu redescoperim Clujul frumos, cel din centru. Il redescoperim atunci cand ne uitam mai bine, ca sa putem recunoaste si partea de sus a unei cladiri pe langa care, poate, trecem zilnic, nu doar cand o vezem pana la clanta”, a explicat Blag, pentru Ziar de Cluj.

Concursul de recunoscut case se bucura de mult interes, desi nu e cu premii. Jurnalistul recunoaste ca a fost putin dezamagit sa constate ca nici o companie din Cluj nu a avut initiativa sa sprijine proiectul cu premii simbolice pentru cei care “ghicesc” cladirile, fie si cu bilete la filarmonica.

In privinta participantilor la concurs, Ovidiu Blag marturiseste ca este de multe ori uimit de rapiditatea cu care dau raspunsurile corecte.

“Unii parca recunosc casa inainte sa ii postez imaginea pe blog. Chiar am banuieli ca ar putea exista o aplicatie care arata cartierul in care se afla un imobil dintr-o poza. Oricum, nu s-a intamplat sa treaca ziua respectiva fara ca cineva sa recunoasca imaginea si asta ma bucura, concursul realmente a starnit interes. Primesc, de fiecare data, foarte multe reactii, atat pe blog, cat si pe Facebook”.

Concursul cu pricina are loc cel putin o data la doua saptamani.

In privinta initiativei Redescopera frumusetea Clujului, Blag crede ca este una laudabila.

“Suna bine. Chiar si daca am trai in Jibou, si daca am trai in Feleac ar fi interesant sa le redescoperim splendorile. Orice initiativa care zgandareste apartenenta la un loc e de salutat. Asta face si I love Cluj, asta se pare ca fac si cei de la Redescopera frumusetea Clujului. Doar sa nu fie ceva de fatada, din seria lucrurilor pe care multi le fac doar ca sa fie in trend”, a mai apreciat Ovidiu Blag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *