In vizor

Alti bani europeni pentru fluturii Clujului

Dupa ce, in urma cu doi ani, taranii din cateva comune ale Clujului primeau de la Uniunea Europeana 240 de euro pe hectar daca isi coseau pasunile mai tarziu pentru a proteja fluturii Maculinea, in luna iulie s-a lansat un nou proiect cu finantare europeana, care vizeaza printre altele si protejarea acestor fluturi. In proiectul “Elaborarea planului de management integrat pentru situl de importanta comunitara – Dealurile Clujului Est” se pun la bataie 1,4 milioane de lei pentru inventarierea speciilor de plante si animale protejate, crearea unor harti si elaborarea unor planuri de management pentru protejarea lor.

Proiectul este derulat de Societatea Lepidopterologica Romana (SLR), infiintata in 1990 la Cluj. In primele luni ale proiectului, care are termen de implementare 30 septembrie 2015, s-au facut deja primele achizitii, prin procedura de atribuire directa. Astfel, au cheltuit peste 24.000 de lei pentru echipamente IT, software si birotica pentru Unitatea de Implementare a Proiectului. De asemenea s-au mai cheltuit aproape 20.000 de lei pentru o platforma informatica necesara pentru stocarea si prelucrarea datelor culese in teren. SLR a mai incheiat doua contracte in acest proiect cu societatea clujeana Vitrina Felix Media pentru servicii de publicitate – 1500 de lei si materiale promotionale si informative – 23.000 de lei.
Acestea fiind  facute, pasii urmatori sunt pentru realizarea listei cu “speciile de plante si animale care se afla pe directiva flora, fauna si habitate a Uniunii Europene”.

“UE da banii pentru a sti unde sunt aceste specii care trebuie protejate, se face o cartare a acestora, dupa care se elaboreaza un plan de protectie pentru fiecare in parte”, a explicat pentru Ziar de Cluj Laszlo Rakosy, presedintele SLR.

Acesta mai spune ca proiectul functioneaza in sistem de prefinantare, ceea ce inseamna ca beneficiarul trebuie sa dispuna de o anumita suma de bani pentru a demara.

“Ce am cheltuit pana acum sunt banii SLR, bani pe care i-am strans din alte proiecte. Mergem pe un sistem de prefinantare – cheltuim banii, dupa care ne ramburseaza si tot asa. Nimeni nu ne da banii inainte”, a punctat profesorul.

Zona unica in Europa

O echipa complexa de 30 de specialisti din toate domeniile – botanisti, ornitologi, herpetologi, lepidopterologi (cei care studiaza fluturii – n.red.) – lucreaza la proiect.

“Sunt multe specii de plante rare si protejate, dar este o zona unica in Europa pentru ca aici se gasesc in acelasi loc patru specii de fluturi albastri ai furnicilor, fluturi Maculinea. Am mai avut un proiect de compensatii din fonduri UE pentru acesti fluturi. In urma cu doi ani, Ministerul Agriculturii a aprobat compensatiile acestea – 240 de euro pe hectar pentru tarani, daca coseau dupa 25 august, ca sa protejeze fluturii. Acum, primul pas este realizarea unei liste cu fiecare specie, harti pentru fiecare in parte si apoi planuri de management pentru mentinerea biodiversitatii”, a explicat Rakosy.

Societatea Lepidopterologica Romana este o organizatie non-profit care se ocupa de studierea fluturilor si are 105 membri.

Foto: www.biolib.cz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *