In vizor

Alo? Casa DNA? Cum este suspectat primarul Dejului ca “serveste” o licitatie de 17 milioane de euro "preacuviosului" Tecar

Primaria Dej deruleaza, in aceasta perioada, o licitatie publica cu o valoare foarte mare, de peste 17 milioane de euro, pentru reabilitarea a 23 de strazi in municipiu. Ofertele urmeaza sa fie deschise abia in 21 iulie. Cu toate acestea, pe modelul de contract publicat pe SEAP, la “prestator”, apare numele lui Florin Tecar, ruda apropiata de-a lui Ioan Tecar, patronul firmei Samus Constructii. Din acest motiv, primarul Morar Costan a fost banuit ca a “aranjat” licitatia inainte de a fi incheiata procedura de achizitie publica. In apararea lui, edilul Dejului spune ca este vorba de o “scapare”, iar contractul respectiv a fost copiat, cu tot cu numele lui Tecar, dupa un contract mai vechi, castigat de firma Samus Constructii cu Primaria Dej.

Proiectul de reabilitare a 23 de strazi din municipiul Dej are o valoare substantiala, de 75.763.876 de lei (in jur de 17 milioane de euro) si presupune reabilitarea a 523 de kilometri, care conecteaza magistralele municipale cu drumul national ce traverseaza orasul.
Licitatia este in desfasurare, iar pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice anuntul de participare a fost publicat in 5 iunie. La aceasta ora, procedura este inca in desfasurare, iar ofertele urmeaza sa fie deschise peste o saptamana, in 21 iulie, dupa cum ne-a declarat primarul Morar Costan.
Un detaliu semnalat de un cititor al Ziar de Cluj este, insa, interesant. Pe modelul de contract publicat pe SEAP, privind aceasta lucrare, la “Prestator” este trecut numele lui Florin Tecar, ceea ce duce la banuiala ca licitatia este una “aranjata”.

In mod normal, modelele de contract nu contin si numele prestatorilor. Firma prestatoare si numele administratorului sunt trecute pe contract abia dupa ce procedura de licitatie publica este incheiata.

Florin Tecar este, cel mai probabil, o ruda apropiata de-a lui Ioan Tecar, patronul firmei Samus Constructii, care are incheiate cu autoritatile locale si judetene o serie de contracte publice. Mai mult, cei doi sunt si parteneri de afaceri. Florin Vasile Tecar este asociat, alaturi de Ioan Tecar, Daniel Muresan si Ioan Trifan la firma Expo Autotec SRL din Dej.

Mai mult, presa locala vorbeste despre faptul ca Ioan Tecar este un apropiat de-al primarului Morar Costan, iar firma a castigat cu primaria mai multe contracte. Spre exemplu, anul trecut societatea lui Tecar a castigat un contract de 9,2 milioane de lei, fara TVA, pentru reabilitarea unor strazi din Dej.

Explicatiile primarului

Primarul din Dej spune ca numele Prestatorului a fost uitat pe modelul de contract respectiv, dintr-o simpla greseala, insa asigura ca aceasta licitatie se deruleaza in limitele legii.

„Este vorba un contract-cadru, s-a luat un contract-tip, iar in acel contract aparea  numele Tecar Florin. Este vorba de un contract de la Colegiul National Andrei Muresanu, tot pe Fonduri Europene, castigat in trecut de firma Samus Constructii. Dar acest lucru nu are nimic in comun cu eligibilitatea proiectului si cu corectitudinea procedurilor de licitatie”, spune primarul Dejului.

Edilul recunoaste ca a fost o “scapare”.

“Nu trebuia sa fie trecut acest nume. S-a sters firma Samus Constructii si a ramas numele, dar a fost o neglijenta. Asta nu inseamna, insa, ca influenteaza cu ceva procedura”.

Ulterior, primarul a insistat sa transmita redactiei Ziar de Cluj si un raspuns in scris, pe care il redam mai jos:

“In cadrul licitatiei proiectului” Modernizare strazi”, in calitate de autoritate contractanta, am parcurs toti pasii specificati de legislatie respectiv OUG. 34/2006 si H.G. 925/ 2006. Conform procedurilor de licitatie, s-a intocmit documentatia de atribuire, care contine urmatoarele documente: fisa de date in care sunt incluse cerintele privind eligibilitatea candidatilor, proiectul tehnic, parte scrisa si desenata, model de formulare si model de contract.

Procedura de licitatie se desfasoara in perioada 05.06.2014-21.07.2014, in data de 21.07, ora 11:00, urmand sa aiba loc deschiderea ofertelor. In aceasta perioada, toti ofertantii interesati sa participe la procedura, pot solicita clarificari, lucru care s-a si intamplat, primindu-se peste 20 de solicitari de clarificari. La toate clarificarile s-au dat raspunsuri, in timp util si cat mai rapid, astfel incat sa nu fie afectata durata procedurii de licitatie.

Unul dintre subiectele clarificarilor a fost modelul de contract, acesta fiind preluat de la o alta lucrare pe fonduri europene, licitata de Municipiul Dej, respectiv „Reabilitare Colegiul Andrei Muresanu, Dej”, lucrare care a fost castigata de Samus Constructii,  de aceea apare numele la partea Prestator, evident fiind o omisiune din partea comisiei de evaluare, care a lasat specificat pe modelul de contract numele reprezentantului firmei.

Precizez ca acest aspect nu are nicio influenta asupra procedurilor si viitorului castigator al licitatiei, iar aspectul sesizat la solicitarea de clarificare, a fost clarificat, la fel ca la solicitarile anterioare, procedura de licitatie continuand in mod firesc si normal. Toate elementele privind procedura de licitatie sunt publice si pot fi consultate, de catre orice persoana prin accesarea site-ului e-licitatie.ro, iar informatii privind numarul de participanti, numele si ofertele lor, vor fi facute publice, dupa incheierea tuturor procedurilor, asa cum prevede legislatia. Este evident ca se incearca inducerea in constiinta cetatenilor ca licitatiile la Primaria Dej, nu sunt corecte si ca se favorizeaza anumiti competitor”.

Foto: facebook.com, gazetadecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *