Politica

Alin Tișe solicită demisia ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă: „Trebuie să plece dacă închide Institutul de Urologie și Transplant”

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, consideră că Ioana Mihăilă trebuie să plece de la conducerea Ministerului Sănătății în urma scandalului în care a antrenat Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj prin intenția de a desființa centrul medical clujean. 

„Este inadmisibil așa ceva! 

Doamna ministru trebuie să plece dacă închide Institutul de Urologie și Transplant. 

Eu am, așa, o idee pentru ce ar vrea dânsa să transforme institutul într-o secție a Spitalului Județean. O face pentru că spitalul are probleme cu acreditarea, n-au acolo secție de transplant, n-au alte asemenea secții importante.

Doamna ministru s-ar trezi într-o poziție pe care n-o știe gestiona, nu e adusă de pe Lună, un ministru al Sănătății trebuie să gestioneze problemele sănătății în această țară. Nu poate face ce doreşte. Medicii de acolo ar fi trebuit consultați, noi, de la Consiliul Județean am fi putut fi consultați, și găseam soluții împreună.

Noi dorim să preluăm acest institut la Consiliul Județean, pentru că acesta face parte integrantă din viitorul Centru Integrat de Transplant Multiorgan pe care-l vom construi pe strada Victor Babeș”, a declarat Alin Tișe, la Antena 3. 

Consiliul Județean Cluj a recepționat ante-proiectul viitorului Centru Integrat de Transplant Multiorgan Cluj în luna februarie a acestui an, ceea ce reprezintă prima etapă din cadrul procesului de proiectare.

Închiderea Institutului de Urologie și Transplant din Cluj se poate face doar prin Hotărâre de Guvern, iar Tișe susține că va face toate demersurile ca acest lucru să nu se întâmple: 

„Am avut o discuție cu doamna ministru, mai bine zis o ceartă, în cursul zilei de ieri, pe telefon, aproape jumătate de oră, după ce am avut o discuție cu doctorul Moga, care mi-a împărtășit dorința angajaților de la Institut de a fi preluați de către Consiliul Județean (CJ), care are în prezent cinci spitale luate în subordine. Am exprimat dorința de a face toate demersurile ca acest spital să revină în subordinea CJ, în situația în care se continuă pe această linie absurdă a desființării. Am avut o discuție și cu premierul Cîțu, am solicitat în mod expres să nu se emită o Hotărâre de Guvern prin care să se desființeze acest Institut. Din punctul meu de vedere, voi face toate demersurile pentru ca acest lucru să nu se întâmple.” 

 

Recent, Alin Tișe a susținut public că în actuala Coaliție de guvernare există miniștri fără pregătire, incompetenți.

„Problema Guvernului și a miniștrilor care mai sunt schimbați reprezintă o chestiune normală. Ar trebui schimbați mult mai des și mult mai mulți. 

Și în momentul în care faci o boacănă, sau în momentul în care vorbește prostii, cum sunt mulți care vorbesc, să meargă acasă, să vorbească în baie. Sau unde doresc. 

Sunt mulți miniștri care, într-adevăr, vorbesc prostii”, declara recent președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. 

CITEȘTE ȘIAlin Tișe atenționează asupra riscului compromiterii PNRR și îi vrea plecați pe miniștrii incompetenți: „S-ar putea să nu putem cheltui banii pentru că avem această birocrație excesivă… Sunt și miniștri proști!”

În cadrul viitorului centru multiorgan din Cluj vor avea loc intervenții ce vizează transplantul de rinichi, de plămâni, de ficat și inimă. Aici urmează să fie relocat în integralitate și Institutul de Transplant Renal.

Primul Centru de transplant multiorgan din România va fi realizat pe strada Victor Babeș din Cluj-Napoca, pe un teren de 15.000 mp din apropierea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello”, cu o suprafață construibilă de 7.000 mp, 277 de paturi, din care 88 pentru transplant renal, 72 pentru transplantul de plămân, respectiv câte 36 de paturi pentru transplantul de cord și cel hepatic. Spitalul va dispune inclusiv de un heliport situat pe terasa imobilului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *